Prima pagină » Economic Local » Sarmalele cu carne de rață, vedetele de pe masa de Crăciun, la Iași! Pachetele comandate costă între 160 și 600 de lei fiecare. Chef Adrian Șipoteanu: „De Revelion, ieșenii vor pește, caracatiță și vită la cuptor!” (Exclusiv)

Sarmalele cu carne de rață, vedetele de pe masa de Crăciun, la Iași! Pachetele comandate costă între 160 și 600 de lei fiecare. Chef Adrian Șipoteanu: „De Revelion, ieșenii vor pește, caracatiță și vită la cuptor!” (Exclusiv)

23 dec. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Ieșenii au comandat pentru masa de Crăciun sarmale cu carne de rață, cighir și platouri cu preparate din carne de porc. Clienții vor să consume pește, fructe de mare sau vită la cuptor de Revelion. Pentru toate bunătățile de sărbători, ieșenii au plătit între 160 și 600 de lei. Chef Adrian Șipoteanu a prezentat câteva rețete pentru sărbători

Bucătarii din Iași spun că, anul acesta, oamenii vor să aibă pe masa de Crăciun sarmale cu carne de rață, un nou trend apărut în rândul clienților sofisticați. Aceștia vor să aibă de Crăciun produsele tradiționale, precum salata de boeuf, cighirul sau friptura de porc și tochitura. Chef Adrian Șipoteanu a prezentat câteva rețete pentru aceste preparate.

„Anul acesta am observat că a apărut un nou trend în ceea ce privește mâncarea pentru masa de Crăciun. Mulți clienți au vrut sarmale cu carne de rață. Dacă în mod obișnuit folosim carne tocată de pui și porc pentru sarmale, acum au vrut carne de rață. Se folosește orice parte a raței, se dă prin mașina de tocat și se respectă aceeași rețetă ca la sarmalele obișnuite. Cele cu carne de rață trebuie fierte în untură de rață. Condimentele folosite sunt sare, piper, cimbru. Cighirul se face într-o tavă pătrată, la cuptor. Nu se mai prăjește în tigaie. La cighir se folosesc măruntaiele de porc, ficatul, rinichii, inima. E în locul drobului de miel, consumat de Paște. La fripturile din carne de porc, rețetele sunt simple. Ceafa de porc se face la cuptor, cu sare, piper, cimbru. Tochitura este cerută, dar și friptura de rață”, spune chef Adrian Lucian Șipoteanu.

Ieșenii plătesc câteva sute de lei pentru pachetele cu sarmale, fripturi, ciorbe și turta cu julfă

Bucătarul spune că, anul acesta, la fel ca în 2020, cererea pentru pachetele cu mâncare specifică Sărbătorilor de iarnă este mare. Astfel, clienții au plătit între 160 de lei, platoul cu aperitive pentru 4 persoane, și 600 de lei, pentru pachetele cu fripturi, sarmale, ciorbă de perișoare sau rădăuțeană, turtă cu julfă. Ieșenii vor să aibă de toate pe masa de Crăciun sau de Revelion, astfel că au comandat din timp preparatele.

„Noi livrăm pachetele pentru masa de Crăciun până pe 24 decembrie. Am observat că cererea este mare și în acesta an și ne bucurăm că există interes pentru preparatele noastre”, mai spune chef Adrian Șipoteanu.

Ieșenii care nu au timp să gătească și vor să aibă de toate pentru masa de Craciun comandă online sau telefonic platouri cu preparate, sarmale, salată de boeuf sau ciorbe. Producătorii de carne afumată sunt aglomerați în această perioadă și au afumat în ultimele săptămâni produsele din carne de porc, pentru a onora comenzile clienților.

Clienții din Iași mănâncă pește, fructe de mare și vită la cuptor de Revelion

Chef Adrian Șipoteanu spune că, deși restaurantele din Iași vor fi deschise pentru petrecerea de Revelion și vor fi ocupate locurile, sunt și clienți care petrec acasă și comandă preparatele pentru masa din ajunul Anului Nou. Clienții vor ceva mai sofisticat, precum pește, fructe de mare sau vită la cuptor. Comenzile costă între 200 și 600 de lei, dar sunt persoane care plătesc și între 1.000 și 2.000 de lei pentru masa de Revelion.

„Clienții vor pește, ceva mai sofisticat. Fructe de mare, caracatiță, de exemplu, sau doradă. Vor altceva la masa de Revelion față de cea de Crăciun, cu mâncare tradițională. Vor ceva deosebit la masa din Ajunul Anului Nou. Nu mai vor friptură de porc, ci vită la cuptor. La gustări vor tot așa, ceva diferit, light. Oricum, 90 la sută dintre clienții care au comandat pachetele pentru masa de Revelion vor pește pentru că se spune că, dacă vrei să îți meargă bine în noul an, trebuie să mănânci pește în Ajun”, mai spune chef Adrian Lucian Șipoteanu.

Reporterii BZI au arătat în edițiile anterioare că, anul acesta, angajații multinaționalelor din Iași primesc pachete cu produse locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *