Prima pagină » Culinar » Sarmale tradiționale de porc cu varză acră. Iată de ce trebuie evitată varza care are cotorul gros

Sarmale tradiționale de porc cu varză acră. Iată de ce trebuie evitată varza care are cotorul gros

10 ian. 2025, 13:09,
Redacția BZI în Culinar

Când spui sarmale cu varză acră și afumătură gândul te poartă la ce e mai bun din gustul copilăriei, așa că pentru mesele din familie trebuie să le poți face și tu. Această rețetă este una dintre preferatele românilor și nu numai cu ocazia sărbătorilor, ci și la diferite evenimente mai speciale.

Sarmalele tradiționale românești sunt delicioase, mai ales servite cu mămăliguță, smântână și ardei iute. Se spune că nu sunt desăvârșite dacă nu au aceste ingrediente lângă ele. Pe acestea sigur le are orice gospodină în casă, fac parte dintre acele alimente de bază care nu lipsesc din nicio cămară.

Sarmale tradiționale de porc cu varză acră

Chiar dacă cea mai îndrăgită este rețeta de sarmale tradiționale umplute cu carne tocată și orez, sarmalele se pot prepara și în varianta de post. Carnea poate fi înlocuită cu ciuperci, soia, legume tocate, păsat de porumb, sau chiar bucățele de pâine. Și foile de varză se pot înlocui cu foi de viță, cu frunze de spanac sau de ștevie.

După cum îi spune numele, acest preparat este de neconceput fără varză murată acră, chiar dacă sunt o sumedenie de variante de sarmale (cu foi de varză dulce, cu foi de viță, cu foi de țelină, samd.).

Prin urmare, dacă nu ai pus varză la murat în toamnă, dă fuga la obor, la piață sau la cineva apropiat (rudă sau vecin) care a fost mai harnic sau mai priceput decât tine și ia niște varză murată în saramură.

Apoi, fă rost de carne de purcel proaspătă, pentru că nu e tradițională rețeta de sarmale cu varză murată acră dacă nu e făcută în datina strămoșească, cu carne de porc tăiat la Ignat.

Așadar, pentru sarmale cu varză acră ai nevoie de 1,5 kilograme de varză murată (varză acră), cam două verze murate medii 750 grame carne de porc tocată (pulpă cu grăsime, spată și piept de porc; două cepe; 6 linguri de orez; 3 linguri de bulion de roşii; o legătură de mărar; piper măcinat; 10-12 boabe de piper; două foi de dafin; cimbru uscat; 200 g de slănină afumată (sau orice fel de afumătură) – în cazul în care vrei sarmale cu varză murată și afumătură (dacă nu, poți scoate afumătura din listă). Evitaţi varza care are cotorul gros, deoarece şi frunzele vor fi tari şi casante.

Mod de preparare

Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt, după care se pune la călit în puţin ulei, la foc mic şi într-un vas acoperit. Apoi se adaugă orezul ţinut în prealabil câteva minute în apă rece și o lingură de bulion. Se lasă la foc mic două minute, amestecând mereu. Se adaugă o lingură de bulion şi se mai lasă pe foc două minute.

Într-un lighean sau castron mai mare se pune carnea, împreună cu ceapa şi orezul cu bulion călite mai devreme, 1/4 de linguriţă de piper măcinat, 1/2 linguriţă de cimbru uscat, mărarul tocat mărunt și se amestecă bine.

După ce aţi pregătit carnea, desprindeţi frunzele de varză de pe cotor, tăiaţi nervurile mai groase, puneţi foaia de varză în palmă, luaţi carne cu o lingură şi rulaţi foaia de varză în jurul cărnii, având grijă să acoperiţi cu varză şi capetele sărmăluţei, pentru a nu ieşi carnea.

Sărmaluţele astfel pregătite se pun într-o cratiţă destul de încăpătoare, una lângă alta, în forma circulară. Pe fundul cratiţei puneţi în prealabil o lingură de ulei, 2-3 frunze întregi de varză şi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt.

După ce terminaţi de făcut un strat de sarmale, puneţi deasupra lor o lingură de bulion diluat într-o ceşcuţă de apă şi câteva bucăţi de afumatură. Printre sarmale rupeţi şi două foi de dafin uscat.

Continuaţi apoi cu încă un strat de sarmale, apoi afumătură şi din nou sarmale, până când le terminaţi. Deasupra ultimului strat de sarmale puneţi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt şi împrăştiaţi încă o lingură de bulion.

Completaţi cu apă până când aceasta depăşește cu câţiva cm sarmalele. Se acoperă cratiţa şi se pune la fiert, la foc mijlociu, cam 40 de minute. Se verifică din când în când să nu scadă prea mult apa şi se completează când este nevoie.

După aceea se dă focul mic şi se mai lasă până când sunt gata, cel puţin o oră. Practic trebuie să scoateţi o sărmăluţă pe o farfurie şi să o gustaţi, varza trebuie să fie bine fiartă. Când sarmalele cu varză acră sunt gata, mai ai nevoie doar de smântână și mămăligă.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri cutremurătoare. De ce nu a putut să fie salvat, de fapt, iubitul Mihaelei Rădulescu
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Fratele lui Radu Vâlcan și iubita lui se căsătoresc astăzi. Primele imagini cu Cristian Vâlcan și Izabela în rochie de mireasă
Playtech.ro
Raed Arafat îndeamnă românii să aibă pregătită o „trusă” de supravieţuire pentru 10 zile
observatornews.ro
Capitala şi 5 judeţe intră de la ora 10.00 sub cod roşu de caniculă. Căldură extremă în jumătate de ţară
Playsport.ro
Electricitate la preț redus: Orele din zi în care curentul costă de 3 ori mai puțin și...
Evz.ro
Zi infernală în România. Temperaturi de coșmar
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Planta banală cu care fermierii din România au dat lovitura în 2025. Randamentul la hectar a crescut cu peste 40%: „Cel mai bun an din istorie”
Dailybusiness.ro
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
RomaniaTV
Se schimbă banii luni, 28 iulie 2025! BNR a făcut anunțul despre cea mai nouă monedă a României
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Felix Baumgartner ar urma să fie înmormântat în curtea casei din Elveția, nu în Austria, așa cum s-a crezut inițial. Detalii de ULTIMĂ ORĂ despre funeralii!
redactia.ro
Mihaela Rădulescu a luat trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner din Italia. Unde ar putea fi înmormântat austriacul. Schimbare de ultim moment
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 iulie 2025
26 iulie 2025