Prima pagină » Culinar » Sarmale, rețeta ca la mama acasă: Gustul pe care nu-l poți uita!

Sarmale, rețeta ca la mama acasă: Gustul pe care nu-l poți uita!

05 oct. 2021, 13:36,
în Culinar

Fiecare gospodină știe să facă sarmale după o rețetă învățată de la o rudă sau de la o prietenă bună, însă sarmalele făcute după rețeta ca la mama acasă, în foi de varză acră, au un gust senzațional, cum numai mama știa să le facă. Rețeta de sarmale a mamei a trecut prin trei-patru generații și de aceea poate fi considerată tradițională.

Considerate una dintre mâncărurile tradiționale românești, sarmalele sunt de origine turcă, termenul „sarma” provenind din cuvântul turcesc „sarmak”, care înseamnă „rulou” sau „pachet”. Este vorba deci despre un ambalaj, o învelitoare care înfăşoară o umplutură.

Sarmale, rețeta ca la mama acasă: Cum se fac în foi de varză acră

Pentru această rețetă de sarmale, mama folosea 2 kg de varză murată, 1 kg de pulpă de porc, tocată în casă, 200 de grame de ceapă, 100 grame de orez cu bobul rotund, 2 linguri de ulei, 150 ml de apă călduță, 100 ml de bulion de roșii concentrat, bucățele de carne de porc afumată, 4-5 crenguțe de cimbru proaspăt, 1 legătură mare de mărar verde, 1/2 lingură paprika dulce, 3 frunze de dafin, 1 linguriță de piper și sare.

Mai întâi, mama desfăcea frunzele de varză murată și le clătea cu apă abia călduță. Varza se scurgea de apă și apoi se împărțeau frunzele în bucăți.

Pentru umplutura de sarmale, mama punea într-o cratiță cu ulei închis, la foc mediu, cepele curățate, spălate și tocate mărunt și le călea adăugând de la început un praf de sare. Orezul se adăuga spălat și zvântat și căliți, amestecând constant, 2-3 minute.

Carnea tocată separat o adăuga pe urmă împreună cu orezul, piperul, cimbrul, mărarul verde tocat. La 1kg de carne pentru sarmale, mama punea 100 g orez și frământa compoziția adăugând treptat apa călduță.

Rețeta de sarmale ca la mama acasă: Împăturirea și aranjarea sarmalelor

Pe bucățile de foi de varză murată, mama punea puțină umplutură, aproximativ o lingură cu vârf. De obicei, sarmalelel făcute de mama aveau dimnesiuni medii, de aproximativ 8×4 cm. Pe urmă, rula foile de varză cu umplutura înăuntru și le înfunda capetele spre interior, obținând cilindri de mărime pe cât posibil egală.

Înainte de a pune sarmalele în oală, mama punea mai întâi foile de varză. Pe urmă, aranja câte un rând de sarmale și stropea cu jumătate din bulionul concentrat. Continua cu restul sarmalelor, intercalând printre ele și felii de costiță. În final, mama acoperea cu varză tocată rămasă și se adaugă restul de bulion.

Pe urmă, mama punea oala pe plită și adăuga apă fierbinte, cât să acopere sarmalele de un lat bun de mână. Pentru a împiedica răcirea în timpul fierberii, mama punea deasupra cratiței un capac și le lăsa la fiert, la foc molcom, timp de 3 ore. Când erau gata, mama le servea cu mămăliguță și cu smântână.

Cei îndrăgostiți de gustul de sarmale, puteți încerca și rețeta de sarmale, așa cum doar bunica știa să le facă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`