Prima pagină » Culinar » Sarmale, rețeta ca la mama acasă: Gustul pe care nu-l poți uita!

Sarmale, rețeta ca la mama acasă: Gustul pe care nu-l poți uita!

05 oct. 2021, 13:36,
în Culinar

Fiecare gospodină știe să facă sarmale după o rețetă învățată de la o rudă sau de la o prietenă bună, însă sarmalele făcute după rețeta ca la mama acasă, în foi de varză acră, au un gust senzațional, cum numai mama știa să le facă. Rețeta de sarmale a mamei a trecut prin trei-patru generații și de aceea poate fi considerată tradițională.

Considerate una dintre mâncărurile tradiționale românești, sarmalele sunt de origine turcă, termenul „sarma” provenind din cuvântul turcesc „sarmak”, care înseamnă „rulou” sau „pachet”. Este vorba deci despre un ambalaj, o învelitoare care înfăşoară o umplutură.

Sarmale, rețeta ca la mama acasă: Cum se fac în foi de varză acră

Pentru această rețetă de sarmale, mama folosea 2 kg de varză murată, 1 kg de pulpă de porc, tocată în casă, 200 de grame de ceapă, 100 grame de orez cu bobul rotund, 2 linguri de ulei, 150 ml de apă călduță, 100 ml de bulion de roșii concentrat, bucățele de carne de porc afumată, 4-5 crenguțe de cimbru proaspăt, 1 legătură mare de mărar verde, 1/2 lingură paprika dulce, 3 frunze de dafin, 1 linguriță de piper și sare.

Mai întâi, mama desfăcea frunzele de varză murată și le clătea cu apă abia călduță. Varza se scurgea de apă și apoi se împărțeau frunzele în bucăți.

Pentru umplutura de sarmale, mama punea într-o cratiță cu ulei închis, la foc mediu, cepele curățate, spălate și tocate mărunt și le călea adăugând de la început un praf de sare. Orezul se adăuga spălat și zvântat și căliți, amestecând constant, 2-3 minute.

Carnea tocată separat o adăuga pe urmă împreună cu orezul, piperul, cimbrul, mărarul verde tocat. La 1kg de carne pentru sarmale, mama punea 100 g orez și frământa compoziția adăugând treptat apa călduță.

Rețeta de sarmale ca la mama acasă: Împăturirea și aranjarea sarmalelor

Pe bucățile de foi de varză murată, mama punea puțină umplutură, aproximativ o lingură cu vârf. De obicei, sarmalelel făcute de mama aveau dimnesiuni medii, de aproximativ 8×4 cm. Pe urmă, rula foile de varză cu umplutura înăuntru și le înfunda capetele spre interior, obținând cilindri de mărime pe cât posibil egală.

Înainte de a pune sarmalele în oală, mama punea mai întâi foile de varză. Pe urmă, aranja câte un rând de sarmale și stropea cu jumătate din bulionul concentrat. Continua cu restul sarmalelor, intercalând printre ele și felii de costiță. În final, mama acoperea cu varză tocată rămasă și se adaugă restul de bulion.

Pe urmă, mama punea oala pe plită și adăuga apă fierbinte, cât să acopere sarmalele de un lat bun de mână. Pentru a împiedica răcirea în timpul fierberii, mama punea deasupra cratiței un capac și le lăsa la fiert, la foc molcom, timp de 3 ore. Când erau gata, mama le servea cu mămăliguță și cu smântână.

Cei îndrăgostiți de gustul de sarmale, puteți încerca și rețeta de sarmale, așa cum doar bunica știa să le facă.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată casa în care locuiește George Simion alături de familia lui. Ar fi mințit că stă într-un apartament mai mic
Playtech.ro
Ultimele cuvinte pe care Prinţul William şi Prinţul Harry şi le-au spus! Durere mare pentru Familia Regală
observatornews.ro
Facturile s-ar putea tripla în mai puţin de 2 luni. Companiile cu cel mai mic preţ de pe piaţă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Prognoza meteo, 14 mai. Un front atmosferic lovește România, sudul încă se răsfață la soare
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Planul lui George Simion a fost devoalat de un pion important din sistem
Playtech.ro
Oraşul din România în care oamenii trăiesc cel mai mult. Cetăţenii de aici depăşesc, în medie, 77,6 ani
Dailybusiness.ro
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
RomaniaTV
Călin Georgescu, ASASINAT în România!! Vestea NEAGRĂ a picat ca un trăsnet
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`