Prima pagină » Culinar » Sarmale de post cu orez în foi de varză murată
Sarmale de post cu orez în foi de varză murată

Sarmale de post cu orez în foi de varză murată

22 nov. 2019, 15:16,
BZI.ro, în Culinar

Sarmalele de post pot fi gatite cu uşurinţă de orice gospodină, iar pentru inspiraţie am pregătit mai jos câteva reţete pe care să le încerci în perioada postului.

Ingrediente:

  • 2 verze murate
    o cană şi jumătate cu orez
    1 morcov mare
    2 cepe medii
    150 ml pasta de tomate sau bulion
    sare şi piper măcinat
    cimbru
    2 foi de dafin
    1 legătura de mărar
    boia de ardei dulce
    40 ml ulei

Mod de preparare:

Desprinde foile de varză şi taie cu grijă nervurile groase. Foloseşte foi potrivite ca dimensiune, iar frunzele de la suprafaţă, care sunt mai mari, le poţi tăia ca să obţii în jur de două sau trei sarmale. Toaca ceapă mărunt şi da morcovii pe razătoare.

Pune uleiul la încins într-o cratiţă şi adăugă apoi morcovul şi ceapă. Lasă-le să se călească la foc mic timp de 5 minute. După ce s-au calit, poţi să adaugi orezul, împreună cu o cană cu apă. Lasă să fiarbă până orezul absoarbe apa şi condimentează cu sare, piper, cimbru şi mărar tocat mărunt.

Acum poţi trece la umplerea foilor de varză cu compoziţia pregătită anterior. Aşază pe fiecare foaie câte o lingură cu vârf din compoziţie, rulează foaia de varză, apoi îndeasă capetele înăuntru.

Toaca mărunt nervurile pe care le-ai dat deoparte iniţial şi aşază-le pe fundul oalei. E de preferat să foloseşti o oală cu pereţi mai groşi sau chiar o oală de lut. După ce ai aşezat patul format din nervuri, poţi începe să aranjezi sarmalele, vertical sau orizontal.

Acoperă sarmalele cu restul de varză tocată, adauga bulionul sau sucul de roşii şi frunzele de dafin. Toarnă apoi apa caldă peste sarmale, cât să treacă peste ele cu 1-2 degete, pune capacul şi fierbe la foc mic. După preferinţe, le poţi găti şi într-un cuptor electric, într-o oală de lut, deoarece timpul de gătire este mai mic. De regulă, sarmalele sunt gata în două sau trei ore dacă le găteşti pe plită.

Verifică din când în când sarmalele şi mai adauga apă fiartă dacă este nevoie. Sarmalele sunt gata când varza este moale şi poate fi tăiată cu uşurinţa cu furculiţa. Spre final poţi să scoţi capacul, pentru că sarmalele să se rumenească frumos la suprafaţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *