Prima pagină » Culinar » Sarmale de post cu ciuperci: Rețetă tradițională, ușor de preparat

Sarmale de post cu ciuperci: Rețetă tradițională, ușor de preparat

17 nov. 2021, 16:03,
în Culinar

Pentru astăzi v-am pregătit o rețetă de sarmale de post cu ciuperci, numai bună de pregătit în perioada postului de Crăciun.

Rețeta de sarmale de post cu ciuperci este una tradițională, ușor de realizat. Fie că vreți să țineți post sau pur și simplu vă doriți un preparat care să nu conțină carne, această rețetă este perfectă.

Pentru majoritatea dintre noi, mirosul de sarmale care fierb ne duc cu gândul la sărbătorile de iarnă, dar acest lucru nu înseamnă că nu le puteți încerca oricând. Sarmalele de post sunt sățioase, gustoase și pot fi mâncate chiar dacă nu vreți să țineți post.

sarmale de post cu ciuperci în foi de varză murată

Sarmalele de post sunt sățioase și gustoase.

Sarmale de post cu ciuperci: Rețetă ca la mama acasă

Rețeta de sarmale de post este ușor de preparat și nu va crea probleme niciunei gospodine, chiar dacă nu are experiență în bucătărie. Astfel, pentru o oală de sarmale de post aveți nevoie de: un kilogram de ciuperci de orice fel, 600 de grame de ceapă, un morcov mare, 300 de grame de orez cu bobul rotund, 50 de mililitri de ulei, o lingură cu vârf de bulion pastă de ardei/ ardei cu roșii/ 500 de mililitri suc de roșii, o lingură de făină sau mălai, o legătură de pătrunjel, sare după gust, piper, cimbru și un vârf de linguriță de zahăr.

Pentru a înveli sarmalele, puteți folosi foi de varză murată sau dulce, viță-de-vie, tei, podbal, gulie, lobodă sau stevie.

Mod de preparare

Pentru început, pregătiți varza. Puneți-o în apă rece, pentru a se desăra puțin. Între timp, luați o cratiță sau o tigaie cu fundul gros, puneți uleiul și ceapa tăiate cubulețe, morcovul dat pe răzătoare mică. Lăsați totul la călit, la foc mare, pentru 5-6 minute. În tot acest timp, amestecați des, până când uleiul devine galben, iar ceapa ușor transparentă. Acum, adăugați ciupercile tăiate cubulețe și puțină sare.

Lăsați ciupercile în tigaie câteva minute, după care adăugați 50 de mililitri de apă. Puneți capacul și lăsați legumele să se înăbușe bine. Când observați că apa a scăzut, adăugați orezul bine spălat și bulionul, după care puneți și 300 de mililitri de apă. În cazul în care folosiți suc de roșii, renunțați la apă.

Când orezul s-a umflat parțial, adăugați un sfert de linguriță de zahăr, jumătate de linguriță rasă de piper proaspăt măcinat, o linguriță rasă de cimbru uscat, două lingurițe cu vârf de sare. Amestecați totul și lăsați la foc mic, până când scade tot lichidul.

Stingeți focul, adăugați o linguriță rasă de făină de grâu sau mălai și amestecați energic. Făina are rolul de a lega compoziția. Lăsați la răcit, după care adăugați verdeața tocată fin. Gustați, pentru a vedea dacă ați pus suficientă sare sau piper.

sarmale de post cu ciuperci în foi de varză murată

Sarmalele de post merg excelent cu mămăligă.

Înfășurarea și fierberea sarmalelor

Înfășurați sarmalele fie în foi de varză murată, fie în foi de viță. Țineți cont, însă, că sarmalele de post se fac puțin mai mari decât cele cu carne. Puneți sarmalele în oală (ideal ar fi să folosiți un vas de lut).

La fundul oalei se pun nervuri de varză sau bețe de mărar. Sarmalele se poziționează în cerc, iar deasupra se pune un strat de varză tocată sau frunze, peste care se așează o farfurie. În acest fel, sarmalele nu se vor ridica și vor fierbe bine. Completați cu apă.

Sarmalele trebuie să fiarbă în cuptor. La început, dați focul mare și lăsați sarmalele pentru 20 de minute, până dau în clocot. După care, reduceți focul la 160-170 de grade pentru o oră. În cazul în care alegeți varză proaspătă sau viță de vie, aveți grijă ca la final să adăugați zeama de la o lămâie sau o cană de borș și să le mai lăsați încă 15 minute. Astfel, ele vor căpăta un gust acruț.

Când frunza este moale, sarmalele sunt gata. Stingeți cuptorul și lăsați-le să se răcească în foi.

Poftă bună!

sarmale de post cu ciuperci în foi de varză murată

Sarmalele de post pot fi făcute și pe aragaz, nu doar la cuptor.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Vremea la început de aprilie. ANM anunță ploi dese și maxime sub 18°C
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Stațiunea românească la modă în acest an. Va fi asaltată de turiști
SportpeSurse
A aruncat Rusia în aer! Putin se află în fața unui moment crucial!
Playtech.ro
Ingredientul banal care face chiftelele de post de zece ori mai gustoase. Numai așa le vei prepara
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025