Sarmale de post ca la mănăstire. Ce zici de o porţie din aşa bunătate? Se pregătesc destul de rapid, iar ingredientele le ai, cu siguranţă, deja în bucătărie. Este o reţetă pe care o poţi face oricând, nu numai în Postul Crăciunului. Trebuie însă să ai puţină răbdare, până când fierb complet.
Dacă vrei, poţi face sarmale de post şi la cuptor. Le pui într-un vas special, care în prealabil trebuie ţinut la hidratat, în multă apă. Aroma din bucătărie va fi foarte pofticioasă!
Ingrediente:
- 1 varză murată mare
- 500 g ciuperci champignon
- 1 ceapă mare tocată fin
- 1 morcov măricel – ras prin răzătoarea fină
- 1 felie mică ţelină rasă
- 130 g orez
- 300 ml suc de roşii
- 3 linguri pastă de roşii
- 2-3 linguri ulei
- 1/2 legătură pătrunjel verde tocat mărunt
- 1 linguriţa cimbru uscat
- 1-3 frunze dafin
- sare
- piper proaspăt măcinat
- boabe de piper
- 2 crenguţe de cimbru
- 1 praf oregano
- apă fiartă
Mod de preparare:
Mai întâi căleşti ceapa în puţin ulei. Când devine sticloasă, adaugi jumătate din morcovul dat pe razătoare. După 1 minut pui ciupercile tocate. Amesteci şi continui să căleşti, ca să se înmoaie puţin. Atunci pui şi orezul spălat şi scurt, pătrunjelul tocat mărunt, cimbrul, oregano, sarea şi piperul, pasta de roşii şi sucul de roşii. După alte 2-3 minute iei de pe foc.
Urmează să suceşti sarmalele conform metodei clasice. Pui câte o lingură de compoziţie în frunză de varză şi o împătureşti bine. Acoperă fundul oalei cu nişte cotoare de varză şi pune restul de ţelina şi de morcov în ea, apoi sarmalelele. Diluează puţin suc de roşii cu apă, toarnă peste sarmalele din oală, strecoară dafinul şi fierbe-le la foc mic.
Bunicii noștri, pentru că nu aveau nici ciuperci, nici soia, făceau sarmale de post cu mult orez, legume și crupe. Crupele sunt bucăți mai mici din boabele de porumb, măcinate grunjos în prealabil.