Prima pagină » Culinar » Sarmale cu urdă, în frunze de sfeclă. Rețeta celor mai pricepute gospodine din Bucovina

Sarmale cu urdă, în frunze de sfeclă. Rețeta celor mai pricepute gospodine din Bucovina

19 feb. 2024, 13:03,
în Culinar

Una dintre cele mai delicioase inovații culinare, necunoscută de mulți, este rețeta de sarmale cu urdă, o specialitate din zona Bucovinei. În timp ce toată lumea este familiarizată cu sarmalele clasice umplute cu carne sau cu cele de post din orez și legume, această variantă cu urdă oferă o savoare cu totul aparte preparatului clasic.

Sarmale cu urdă și frunze de sfeclă

Sarmalele umplute cu urdă sunt o experiență în sine. Este greu de descris cât de satisfăcătoare este combinația dintre gustul intens și proaspăt al urdei și aromele subtile ale condimentelor, dar satisfacția este garantată la final.

Diversitatea culinară a Bucovinei și priceperea gospodinelor din această regiune sunt recunoscute în întreaga Românie, și este fascinant să observăm cât de multe mai sunt încă de învățat despre gastronomie și tradițiile culinare, indiferent de cât de multă experiență avem în bucătărie.

Sarmalele cu urdă după rețeta din Bucovina necesită o listă precisă de ingrediente pentru a te asigura că rezultatul final va fi perfect echilibrat în gust și textură. Vei avea nevoie de 20 frunze tinere de sfeclă (sau alte frunze: ștevie, viță de vie, hrean), 100 ml borș (poți folosi și borș cumpărat), 1 roșie coaptă (sau 100 ml bulion), 1 fir de cimbru proaspăt, 2 linguri de ulei și sare după gust. Umplutura este formată dintr-un amestec delicios de 300 grame de urdă, 1 legătură de ceapă verde, 1/2 morcov, 2 fire de mărar, 5 fire de pătrunjel, 40 grame de orez, 1 ou, 2 linguri de ulei și sare și piper negru, pentru gust.

Această combinație de ingrediente proaspete și aromatice vor transforma sarmalele cu urdă într-o experiență culinară de neuitat. Nu uita să te asiguri că ai pregătit toate ingredientele înainte de a începe să gătești pentru a ușura procesul și pentru a te bucura de rezultatul final cât mai curând posibil.

Procesul de preparare

Urmează instrucțiunile cu atenție și vei obține cele mai gustoase sarmale cu urdă! Într-o oală, adaugă apă și puțină sare și lasă-o să fiarbă. Când apa atinge punctul de fierbere, ia fiecare frunză și scufund-o în apă timp de aproximativ 5 secunde, ținând-o de codiță. Scoate frunza și plaseaz-o imediat într-un bol cu apă rece pentru a opri procesul de fierbere și pentru a păstra culoarea și textura frunzei.

Într-o tigaie, călește ceapa verde tăiată rondele și morcovul dat pe răzătoare în două linguri de ulei, până când acestea se înmoaie. Într-un bol mare, fărâmițează urda și adaugă mărarul și pătrunjelul tocate fin. Adaugă legumele călite în bolul cu urdă, alături de orezul scurs și condimentează după gust. Sparge oul și amestecă bine compoziția până când toate ingredientele sunt omogenizate.

Pentru a asambla sărmăluțele, așază frunzele de sfeclă pe fundul oalei sau, poți folosi o farfurie întoarsă. Pe fiecare frunză, pune o lingură din compoziția pregătită și rulează frunza în jurul umpluturii. După ce ai rulat frunzele, împinge cu grijă capetele în interior, astfel încât umplutura să rămână în interior.

Așază sarmalele în oală, apropiate una de alta, în straturi. Așază firele de cimbru deasupra sarmalelor pentru a adăuga arome subtile. Toarnă borșul sau bulionul, împreună cu roșia dată pe răzătoare. Completează cu apă doar până când sarmalele sunt acoperite. Adu oala în punctul de fierbere, apoi redu intensitatea focului și lasă sarmalele să fiarbă la foc mic. După ce s-au fiert bine și au absorbit aromele delicioase, sarmalele cu urdă sunt gata de servit. Servește-le calde, alături de smântână sau mămăligă, pentru a completa această delicioasă experiență culinară sublimă.

Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
redactia.ro
Imaginile momentului! Cum au fost săltați Nicușor Dan și iubita sa de către jandarmi și băgați în dubă
Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
a1.ro
Elena Udrea scapă de opt luni de închisoare în dosarul „Gala Bute”. A executat deja trei ani la Penitenciarul Târgșor
Playtech.ro
Câștigătorul Chefi la Cuțite, dezvăluit înainte de marea finală. Cine va câștiga marele premiu
observatornews.ro
Dezastru la Salina Praid, din cauza inundaţiilor. Debitul pârâului Corund a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit în ultimii 30 de ani
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cea mai proastă lege pentru șoferi. Vor plăti amenzi la tot pasul
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Simion, OUT! Au mâncat din aceeași farfurie și acum îi ia locul! Mutare ȘOC pe scena politică
Playtech.ro
Irina Columbeanu, ţinută uluitoare la balul de absolvire! Cum a apărut fiica Monicăi Gabor, aşa nu a mai fost văzută
Dailybusiness.ro
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
RomaniaTV
Câştigător Chefi la cuţite 2025. Decizia care a schimbat totul în finală. Cum s-a câştigat premiul de 30.000 de euro!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
E groasă! Ministrul Finanţelor anunţă că nu sunt bani de plata pensiilor şi salariilor
redactia.ro
Acatistul Înălțării Domnului. Rugăciune puternică pentru luminare și ocrotire divină
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`