Prima pagină » Culinar » Sarmale cu urdă, în frunze de sfeclă. Rețeta celor mai pricepute gospodine din Bucovina

Sarmale cu urdă, în frunze de sfeclă. Rețeta celor mai pricepute gospodine din Bucovina

19 feb. 2024, 13:03,
în Culinar

Una dintre cele mai delicioase inovații culinare, necunoscută de mulți, este rețeta de sarmale cu urdă, o specialitate din zona Bucovinei. În timp ce toată lumea este familiarizată cu sarmalele clasice umplute cu carne sau cu cele de post din orez și legume, această variantă cu urdă oferă o savoare cu totul aparte preparatului clasic.

Sarmale cu urdă și frunze de sfeclă

Sarmalele umplute cu urdă sunt o experiență în sine. Este greu de descris cât de satisfăcătoare este combinația dintre gustul intens și proaspăt al urdei și aromele subtile ale condimentelor, dar satisfacția este garantată la final.

Diversitatea culinară a Bucovinei și priceperea gospodinelor din această regiune sunt recunoscute în întreaga Românie, și este fascinant să observăm cât de multe mai sunt încă de învățat despre gastronomie și tradițiile culinare, indiferent de cât de multă experiență avem în bucătărie.

Sarmalele cu urdă după rețeta din Bucovina necesită o listă precisă de ingrediente pentru a te asigura că rezultatul final va fi perfect echilibrat în gust și textură. Vei avea nevoie de 20 frunze tinere de sfeclă (sau alte frunze: ștevie, viță de vie, hrean), 100 ml borș (poți folosi și borș cumpărat), 1 roșie coaptă (sau 100 ml bulion), 1 fir de cimbru proaspăt, 2 linguri de ulei și sare după gust. Umplutura este formată dintr-un amestec delicios de 300 grame de urdă, 1 legătură de ceapă verde, 1/2 morcov, 2 fire de mărar, 5 fire de pătrunjel, 40 grame de orez, 1 ou, 2 linguri de ulei și sare și piper negru, pentru gust.

Această combinație de ingrediente proaspete și aromatice vor transforma sarmalele cu urdă într-o experiență culinară de neuitat. Nu uita să te asiguri că ai pregătit toate ingredientele înainte de a începe să gătești pentru a ușura procesul și pentru a te bucura de rezultatul final cât mai curând posibil.

Procesul de preparare

Urmează instrucțiunile cu atenție și vei obține cele mai gustoase sarmale cu urdă! Într-o oală, adaugă apă și puțină sare și lasă-o să fiarbă. Când apa atinge punctul de fierbere, ia fiecare frunză și scufund-o în apă timp de aproximativ 5 secunde, ținând-o de codiță. Scoate frunza și plaseaz-o imediat într-un bol cu apă rece pentru a opri procesul de fierbere și pentru a păstra culoarea și textura frunzei.

Într-o tigaie, călește ceapa verde tăiată rondele și morcovul dat pe răzătoare în două linguri de ulei, până când acestea se înmoaie. Într-un bol mare, fărâmițează urda și adaugă mărarul și pătrunjelul tocate fin. Adaugă legumele călite în bolul cu urdă, alături de orezul scurs și condimentează după gust. Sparge oul și amestecă bine compoziția până când toate ingredientele sunt omogenizate.

Pentru a asambla sărmăluțele, așază frunzele de sfeclă pe fundul oalei sau, poți folosi o farfurie întoarsă. Pe fiecare frunză, pune o lingură din compoziția pregătită și rulează frunza în jurul umpluturii. După ce ai rulat frunzele, împinge cu grijă capetele în interior, astfel încât umplutura să rămână în interior.

Așază sarmalele în oală, apropiate una de alta, în straturi. Așază firele de cimbru deasupra sarmalelor pentru a adăuga arome subtile. Toarnă borșul sau bulionul, împreună cu roșia dată pe răzătoare. Completează cu apă doar până când sarmalele sunt acoperite. Adu oala în punctul de fierbere, apoi redu intensitatea focului și lasă sarmalele să fiarbă la foc mic. După ce s-au fiert bine și au absorbit aromele delicioase, sarmalele cu urdă sunt gata de servit. Servește-le calde, alături de smântână sau mămăligă, pentru a completa această delicioasă experiență culinară sublimă.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri cutremurătoare. De ce nu a putut să fie salvat, de fapt, iubitul Mihaelei Rădulescu
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Fratele lui Radu Vâlcan și iubita lui se căsătoresc astăzi. Primele imagini cu Cristian Vâlcan și Izabela în rochie de mireasă
Playtech.ro
Raed Arafat îndeamnă românii să aibă pregătită o „trusă” de supravieţuire pentru 10 zile
observatornews.ro
Capitala şi 5 judeţe intră de la ora 10.00 sub cod roşu de caniculă. Căldură extremă în jumătate de ţară
Playsport.ro
„M-a pus să mă dau cu benzină”. Ce a pățit o tânără după ce s-a așezat pe o bancă abia vopsită, fără...
Evz.ro
Zi infernală în România. Temperaturi de coșmar
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Mirabela și Nicușor Dan au încălcat protocolul! Gestul discret a fost prins de un fotograf, în Austria
Dailybusiness.ro
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
RomaniaTV
Se schimbă banii luni, 28 iulie 2025! BNR a făcut anunțul despre cea mai nouă monedă a României
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Felix Baumgartner ar urma să fie înmormântat în curtea casei din Elveția, nu în Austria, așa cum s-a crezut inițial. Detalii de ULTIMĂ ORĂ despre funeralii!
redactia.ro
Mihaela Rădulescu a luat trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner din Italia. Unde ar putea fi înmormântat austriacul. Schimbare de ultim moment
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 iulie 2025
26 iulie 2025