Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Sarea în exces slăbește sistemul imunitar
Sarea în exces slăbește sistemul imunitar

Sarea în exces slăbește sistemul imunitar

13 sept. 2020, 12:52,
în Sanatate

Sarea este importantă pentru organism, deoarece ajută la distribuirea bine a apei în organism, la reglarea presiunii și a volumului sanguin și nu numai. Dar noi cercetări arată că o dietă cu exces de sare împiedică organismul să se apere corespunzător împotriva infecțiilor bacteriene, slabind sistemul imunitar. Acest obicei prost este legat si de o creștere a tensiunii arteriale crescute. Majoritatea consumatorilor depășesc cu mult această limită de 5 grame pe zi: 9 până la 12 grame pe zi.

Un consum prea mare de sare are efecte negative asupra sănătății, cea mai cunoscută dintre acestea fiind hipertensiunea arterială, ea însăși cauză a bolilor cardiovasculare și de aceea Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul a mai putin de 5 grame de sare pe zi. Cercetătorii de la Universitatea din Bonn tocmai au arătat că o dietă bogată în sare este, de asemenea, dăunătoare pentru sistemul imunitar.

Studiul lor, publicat în revista Science Translational Medicine, susține că șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în săruri au suferit de infecții bacteriene mult mai grave și că voluntarii umani care au consumat mai mult de șase grame de sare pe zi au prezentat, de asemenea, deficiențe imune pronunțate. Cu toate acestea, această cantitate nu corespunde nici mai mult, nici mai puțin conținutului de sare din două mese tip fast-food. Majoritatea consumatorilor depășesc cu mult această limită de 5 grame pe zi: 9 până la 12 grame pe zi.

Cum reacționează rinichii la prea multă sare

Asadar, sarea în exces slăbește sistemul imunitar, au aratat analizele oamenelor de stiinta:

„Am putut demonstra pentru prima dată că prea multă sare slăbește semnificativ și sistemul imunitar„, explică profesorul Christian Kurts de la Universitatea din Bonn.

Această descoperire este neașteptată, deoarece rezultatele unor studii științifice indică în direcția opusă. De exemplu, infecțiile efectuate de anumiți paraziți ai pielii la animalele de laborator se vindecă mult mai repede dacă se consumă o dietă bogată în sare: macrofagele, celulele imune care atacă, mănâncă și digeră paraziții, sunt deosebit de active în prezența sării.

„Rezultatele noastre arată că această generalizare nu este exactă. Singura excepție majoră este pielea: funcționează ca un rezervor de sare pentru organism. Acesta este motivul pentru care suplimentarea clorurii de sodiu funcționează bine pentru anumite afecțiuni ale pielii. Dar prezența excesivă a sării în organism poate declanșa un mecanism periculos pentru sistemul imunitar atunci când acesta este filtrat de rinichi și excretat în urină. Aceste organe sunt echipate cu un senzor de clorură de sodiu care activează funcția de excreție a sării, dar acest senzor provoacă și acumularea unei molecule numite glucocorticoizi în organism”, sustin cercetătorii.

Sfaturi pentru reducerea aportului de sare, pentru a nu slabi sistemul imunitar

Cu toate acestea, această proteină are particularitatea de a inhiba funcția granulocitelor, tipul de celulă imună cel mai frecvent în sânge care atacă bacteriile și, dacă acestea nu funcționează corect, infecțiile se manifestă mai sever. Oamenii de știință au putut demonstra acest lucru la șoarecii cu infecție cu Listeria hrăniți cu o dietă bogată în sare. Ei estimează că un număr de bacterii patogene de 100 până la 1.000 de ori mai multe în splina și ficatul acestor animale. Listeria este o familie de bacterii, iar unele se găsesc în alimentele contaminate și pot provoca febră, vărsături și chiar sepsis.

Pentru a afla dacă sarea în exces slăbește sistemul imunitar, cercetătorii au analizat voluntarii care au consumat cu șase grame de sare mai mult pe zi decât aportul zilnic. După o săptămână de dietă, s-au prelevat probe de sânge și s-au examinat granulocitele. Aceste celule imune facut mai greu față bacteriilor după ce participanții au început să mănânce o dietă bogată în sare. În plus, consumul excesiv de sare a dus la creșterea nivelului de glucocorticoizi din corpul lor și cercetătorii explică modul în care acest fenomen contribuie la suprimarea sistemului imunitar.

Într-adevăr, diferiți glucocorticoizi sintetici, cum ar fi cortizonul, sunt folosiți în medicină pentru proprietățile lor antiinflamatoare puternice.

„Numai prin studierea unui întreg organism am reușit să descoperim circuitele complexe de control care duc de la consumul de sare la această imunodeficiență”, conchide profesorul Christian Kurts.

Pentru a reduce consumul zilnic de sare, este recomandat să gustați mancarea înainte de a adăuga sare, să nu consumați produse procesate și să favorizați condimentele si ierburile pentru a da gust felurilor de mâncare.

Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Povestea tragică a lui Mihai, tânărul care la 16 ani avea grijă singur de frații lui. Adolescentul a murit după ce a fost strivit de o cracă
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Te cunosc de undeva, 5 aprilie 2025. Ce pereche a câștigat a opta gală. Cum s-au descurcat concurenții pe scenă
Playtech.ro
Care este cel mai periculos animal din România. Este total surprinzator
observatornews.ro
Cod galben de vânt, viscol şi ninsori în 36 de judeţe. ANM a prelungit informarea de vreme extremă până joi seară
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cât de departe trebuie să fie casa de gard. Regula care provoacă scandal între vecini
SportpeSurse
Regretatul Adrian Păunescu, făcut pulbere de Radu Banciu. Jurnalistul și-a adus aminte de anii în care au lucrat împreună și a făcut comparația cu Ioan Chirilă
Playtech.ro
Se dă sau nu RCA-ul când loveşti o altă maşină în parcare cu portiera? Ce spune exact Ordonanţa de Urgenţă
Dailybusiness.ro
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
RomaniaTV
Vortexul polar aduce ultimul episod de iarnă în România. Ciclonul polar va lovi toată ţara
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat decrete pe bandă rulantă. Cum se schimbă viaţa românilor
redactia.ro
Cine e Adelin Petrișor, omul care a înnebunit România cu filmulețele de pe Tiktok. Omul și-a renovat casa din donații, iar certurile dese cu concubina sa sunt urmărite de sute de mii de oameni
ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 aprilie 2025
05 aprilie 2025