Sarea de Himalaya este extrasă din munții cu același nume. Este fără E-uri, spre deosebire de sarea iodată, care conține un antiaglomerant periculos, și anume E536 (ferocianură de potasiu). Despre acesta și despre multe altele vom vorbi în rândurile care urmează.
În munții Himalaya, cristalele de sare s-au format încă din era precambriană. Potrivit specialiștilor, acest tip de sare este pur în proporție de 99%, motiv pentru care este considerată cea mai pură sare. Culoarea roz este dată de conținutul bogat de minerale, printre care amintim calciul, potasiul și magneziul.
În comparație cu sarea obișnuită, sarea de Himalaya reprezintă o alegere înțeleaptă, deoarece este de o calitate superioară. În timp ce sarea de masă conține până la 99,9% clorură de sodiu, sarea roz are în componență doar 87% de clorură de sodiu, în rest este bogată în minerale.
Sarea de Himalaya, alternativa sănătoasă, fără E-uri, la sarea iodată
Sarea iodată gemă măruntă are ca ingrediente iodat de potasiu și E 536. Acesta din urmă este un antiaglomerant, cunoscut sub denumirea de ferocianură de potasiu, clasificat ca fiind o sare neutră. Rolul lui este de a separa și de a stabiliza sarea, fiind din ce în ce mai întâlnit în alimentație. Deși este admis în România, utilizarea acestui agent antiaglomerant este interzisă în Anglia. Important de precizat este că ferocianura de potasiu, la peste 100 de grade Celsius, se descompune și formează cianura de potasiu și clorura de fier.
Alternativa sănătoasă la sarea de masă este sarea de Himalaya. Aceasta are multiple beneficii pentru sănătate, grație conținutului mare de minerale. Având proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare, sarea de Himalaya ameliorează problemele respiratorii. Elimină mucusul în exces și îndepărtează factorii alergeni, fiind ideală de utilizat în terapia cu aerosoli. Mai mult, această sare echilibrează pH-ul organismului, fapt ce întărește sistemul imunitar și îmbunătățește digestia.
Sarea de Himalaya poate fi folosită și pentru purificarea aerului din încăperi. De aceea, există lămpi din sare de Himalaya, utile pentru cei care suferă de alergii.
Alte beneficii ale sării roz de Himalaya: asigură un somn odihnitor, previne crampele musculare, ajută la reglarea zahărului din sânge, previne retenția de apă din organism, previne îmbătrânirea prematură, asigură o bună funcționare a glandei tiroide, întărește sistemul osos și diminuează problemele de la nivelul sinusurilor.
Cum se consumă sarea de Himalaya?
Sarea de Himalaya, această minunată sare fără E-uri, poate fi utilizată la gătit, dar și la conservarea alimentelor. Astfel că, este extrem de utilă pentru cei care pun murături.
În plus, poate fi folosită și pentru îmbăiere. Tot ce trebuie să faci este să pui câteva linguri de sare de Himalaya în apa din cadă și să te relaxezi timp de 20 de minute. În timp, această sare va stimula circulația, va detoxifia organismul și va induce o stare de bine.
Și, așa cum am mai precizat, sarea de Himalaya poate fi folosită pentru purificarea aerului, prin intermediul lămpilor. Dacă suferiți de alergii, nu ezitați să vă achiziționați o astfel de lampă.
Si asa se pune inca o industrie pe butuci.