Există indicii că da. Cel puțin așa susțin sindicaliștii Autorității Naționale de Administrare și Reglementare a Comunicațiilor. Aceștia se adresează Comisiei Europene , sesizând faptul că prin legea recent promulgată 296 „privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare în România pe termen lung” va fi grav afectată independența și buna funcționare a instituției. Ceea ce se poate întâmpla va fi generarea unui nou infringement împotriva României. Dar ce se întâmplă de fapt?
Prin legea al cărui titlu l-am citat mai sus, se modifică dramatic, începând din data de 15 decembrie, atât organigrama, cât și situația financiară a ANCOM. Modificarea organigramei înseamnă în esență generarea unui talmeș-balmeș în întreaga activitate prin desființarea birourilor și oficiilor județene, prin comasarea de structuri și servicii cu personal de specializări diferite. Iar în ceea ce privește independența, garantată prin lege și prin normele europene, aceasta va putea fi pusă sub semnul întrebării prin instituirea unor taxe pe veniturile realizate. Aceste taxe vor genera inevitabil mari probleme legate de funcționarea diverselor compartimente, iar în final, pentru supraviețuirea economică a instituției, va trebui inevitabil să crească valoarea abonamentelor plătite de populație, precum și de alți utilizatori.
M-am rezumat să încerc să sintetizez cât am putut de bine informațiile consemnate în memoriul ANCOM adresat Comisiei Europene, document pe care îl public mai jos. Dar fiindcă m-am referit la independență și fiindcă despre independența acestei instituții vorbesc și salariații ei, se cuvine să atragem atenția și asupra unor abuzuri, și asupra unor imixtiuni politice deosebit de grave privind căpușarea ANCOM cu fel de fel de personaje care se bucură de înaltă protecție. Și pentru început voi da doar două exemple. Laura Zgonea, soția „strănepotului lui Mihai Viteazul” figurează drept consultant ANCOM, dar în declarația ei de venituri, pe lângă remunerația consistentă primită lunar de la această instituție, doamna cu pricina mai declară și bani obținuți din alte surse, tot pe bază de consultanță. Aparent, miroase a trafic de influență. Adică a corupție. Doamna Zgonea este colegă în această ipostază de consultant ANCOM cu Elena Cristina Ionescu, soția actualului director interimar al Serviciului Român de Informații. În condițiile în care Guvernul promovează prin intermediul Parlamentului o lege a austerității ANCOM, instituția îi plătește distinsei doamne lunar un salariu de 14.000 de lei. Exemple de acest fel cu persoane numite pe pile, care taie frunza la câini și primesc salarii nerușinat de mari, sunt destul de numeroase. Așa că, susținând sindicatul ANCOM în demersul acestuia către Comisia Europeană, le atrag celor aleși în poziții de conducere atenția că au datoria ca, luptându-se pentru independența ANCOM, să acționeze și pentru eliminarea persoanelor înșurubate în diferite structuri de la vârf de către protectorii lor politici sau din domeniul instituțiilor de forță ale statului.