Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Sare fără sodiu: când trebuie consumată
Sare fără sodiu: când trebuie consumată

Sare fără sodiu: când trebuie consumată

23 feb. 2021, 13:32,
BZI.ro, în Sanatate

Ce este sarea fără sodiu? Ce gust are? Sarea pe care o cumpărăm în supermarket este formată din două molecule: sodiu (notat ca Na pe etichetă) și clor (Cl). Într-un gram de sare există aproximativ 40% Na și 60% Cl, adică 400 mg sodiu și 600 mg clor. În limbajul științific, celebra noastră sare de masă se numește, prin urmare, „clorură de sodiu”.

Sare fără sodiu: când trebuie consumată?

Problemă: consumul zilnic excesiv de sodiu (mai mare de 2 grame pe zi) poate avea consecințe grave asupra sănătății. În combinație cu aportul insuficient de potasiu, excesul de sodiu contribuie la tensiunea arterială crescută și la un risc crescut de boli de inimă, infarct miocardic (infarct miocardic) și accident vascular cerebral.

Dacă sodiul este prezent în multe alimente (brânzeturi, mezeluri etc.), sarea de masă este principala sursă de Na: pentru scăderea tensiunii arteriale și a riscului de boli cardiovasculare, OMS recomandă, prin urmare, să consumăm mai puțin de 5 grame de sare pe zi. Cu toate acestea, în medie, consumăm zilnic între 9 și 12 grame de sare.

În contextul anumitor patologii (hipertensiune arterială sau insuficiență renală nestabilizată, patologii cardiace), medicul poate prescrie o dietă cu conținut scăzut de sare (dietă cu conținut scăzut de sodiu) sau fără sare: atunci intră în joc sarea fără sodiu.

După cum sugerează și numele, sarea fără sodiu nu conține Na: în limbajul științific, se numește „clorură de potasiu” și este compusă din clor (Cl) și potasiu (K).

Sarea fără sodiu poate fi cumpărată în supermarketuri sau în farmacii. Clorura de potasiu are un gust metalic care nu este comparabil cu cel al clorurii de sodiu. Trebuie remarcat faptul că există și săruri mixte, compuse din clorură de potasiu (KCl) și clorură de sodiu (NaCl).

Sare fără sodiu este (într-adevăr) mai bună pentru sănătatea ta?

În timp ce sarea fără sodiu protejează eficient împotriva hipernatremiei (excesul de sodiu din sânge) și păstreaza rinichii și sistemele cardiovasculare in buna stare de sanatate, nu este neapărat ideală pentru sănătate.

Consumul excesiv de clorură de sodiu poate duce sau agrava hiperkaliemia, adică un nivel de potasiu din sânge mai mare de 5,5 mmol/L.

Dacă formele ușoare până la moderate de hiperkaliemie provoacă manifestări clinice nespecifice precum oboseala, scăderea forței musculare sau simptome gastrointestinale, formele severe pot induce semne clinice mai grave, mai periculoase. Fiind perturbări ale ritmului cardiac potențial letale.

Hipertensiune arterială, insuficiență renală, boli de inimă. Ce sare să alegeți?

Astăzi, sarea fără sodiu este utilizată din ce în ce mai puțin, cu excepția dietelor strict fără sare, ele însele din ce în ce mai puțin prescrise de medici. In cazul bolilor care necesită o dietă săracă în sare, este de preferat ca pacientul să reducă cantitatea de sodiu pe care o consumă zilnic, mai degrabă decât să recurgă la clorură de potasiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *