Sarcina oprită din evoluție este des confundată cu avortul, însă sunt lucruri diferite. Aceasta se întâmplă de obicei la mame sănătoase sau la femei de peste 35 ani. În cele mai multe cazuri, nu sunt cunoscute motivele, putând fi identificate doar în cazul a 40 la sută din autopsii. Pentru a preveni evenimentul nefericit, femeilor le este recomandat un consult amănunțit înainte de conceperea fătului.
Indiferent de motivul sau momentul opririi unei sarcini, evenimentul este extrem de traumatizant pentru o femeie. Aproximativ una din patru sarcini se pot pierde în primele trei luni. De cele mai multe ori persoanelor le este foarte greu să depășească situația, având nevoie de ajutor din partea unui psiholog.
Sarcină oprită din evoluție, cauze și simptome
Sarcina oprită în evoluție este întâlnită la multe femei și se poate depista doar în cazul unei ecografii. Se întâmplă în primul trimestru și semnifică oprirea dezvoltării fătului. În primele trei luni, aceasta se numește moarte intrauterină. De obicei, sarcina oprită din evoluție este confundată cu avortul sau nașterea vie. În cele mai multe din cazuri, nu se cunoaște de ce anume a fost oprită și se întâmplă la mame aparent sănătoase. Motivele pot fi de natură maternă, placentare sau fetale. Una dintre cauzele materne poate fi vârsta înaintată a mamei, traumatismele din timpul sarcinii, consumul de droguri, infecția, diabetul sau ruptura uterină. Anomaliile genetice sau restricția de creștere intrauterină pot ține de cauzele fetale. Cu toate acestea, aproximativ 60 la sută din sarcinile oprite din evoluție, nu au o cauză identificabilă.
Primele simptome sunt diminuarea mișcărilor fătului și oprirea bătăilor cardiace. Pentru a se putea confirma, medicul specialist va trebui să realizeze o ecografie. Sarcina oprită din evoluție nu prezintă nici un simptom, aceasta poate fi identificată doar în timpul unui control. Cea mai mare incidență în cazul acestei probleme este întâlnită la femeile cu vârsta de peste 35 ani. Printre cauze se mai numără și hipotiroidismul și hipertiroidismul. De asemenea, excesul de cafea și fumatul sunt doi factori importanți în depistarea sarcinii oprite. Când se confruntă cu o sarcină oprită din evoluție, unele femei pot observa faptul că stările de greață, oboseala și tensiunea de la nivelul sânilor au dispărut.
Cum puteți preveni o sarcină oprită din evoluție
Pentru a preveni evenimentul nefericit, înainte de concepție, trebuie să se identifice dacă există vreo problemă de natură maternă. Ecografia detaliată și screening-ul pot fi de ajutor pentru evaluarea sarcinilor. De asemenea, controlul glicemiei poate diminua riscul aparițiilor anomaliilor congenitale fetale. Din cauză că multe femei merg tot mai rar la medicul specialist și sunt tot mai puțin informate, acestea își pot pune viața în pericol și pe cea a fătului.
Deși mămica nu prezintă simptome clare a opririi sarcinii din evoluție, aceasta poate fi atentă la anumite schimbări. Spre exemplu, cele mai multe femei ignoră sângerările și durerile abdominale, ca cele din timpul menstruației. Acestea pot fi un semn că este o problemă în legătură cu fătul și trebuie să se prezinte de urgență la medicul specialist. De asemenea, dacă în timpul sarcinii mama răcește sau are gripă, sistemul imunitar este mult mai slăbit față de a altei persoane. În cazul în care prezintă febră, tuse puternică sau secreții nazale, va trebui să se prezinte la medic.
Deși nu se cunosc cauzele exacte ale sarcinii oprite din evoluție, iar mama nu prezintă de obicei nici un simptom, aceasta poate fi evitată consultând un medic specialist în prealabil. Pe de altă parte, vârsta înaintată a femeii poate prezenta un risc, însă nici celelalte simptome nu trebuiesc ignorate.