Sarcina molară este, practic, un tip de boală trofoblastică gestațională care apare atunci când țesutul care, în loc să se dezvolte în mod normal, formează o creștere anormală. Afecțiunea se caracterizează printr-o creștere neobișnuită a trofoblastelor.
O sarcină molară este un lucru înfricoșător, deoarece nu embrionul este cel care crește în interior, ci o anomalie cromozomială . Țesutul anormal trebuie să fie extras imediat, deoarece poate provoca complicații grave. O sarcină molară apare, de obicei, în primul trimestru. Această afecțiune afectează 1 din 1000 de sarcini la nivel mondial. Potrivit unor studii, probabilitatea de recurență este foarte mare în Asia de Sud. Într-un alt studiu efectuat pe 8 104 femei însărcinate, s-a constatat că 37 dintre acestea aveau o sarcină molară, ceea ce corespunde la 4,56 la 1000 de nașteri.
Sarcina molară. Din ce cauze apare această anomalie?
Sarcina molară este împărțită în două categorii: sarcini molare parțiale și totale. Ambele apar din cauza unor anomalii cromozomiale în ovulul fertilizat. În cazul unei sarcini molare parțiale, embrionul primește un cromozom de la mamă și doi de la tată. Acest lucru poate face ca embrionul să aibă 69 de cromozomi în loc de 46, cât este normal.
În cazul unei sarcini molare complete, ovulul nu are nicio informație genetică. Practic, ca urmare, ovulul fertilizat nu se dezvoltă într-un făt. Cu toate acestea, el continuă să crească ca o masă sau ca o bucată de țesut anormal.
O sarcină molară are de obicei aceleași semne și simptome ca și o sarcină normală, cum ar fi grețurile matinale și lipsa menstruației. Cu toate acestea, există, de asemenea, propriile simptome specifice, care includ sângerări vaginale de culoare maro închis și roșu aprins. Un uter mai mare decât de obicei, greață și vărsături severe, precum și tensiune arterială ridicată.
Dacă aveți o sarcină molară, fiți sigură că aceasta nu va duce la o naștere reușită. Fără întârziere, țesutul anormal trebuie să fie extras pentru a preveni complicațiile grave. Practic, tratamentul se face prin două metode.
Cum se tratează această deviație? Poate o femeie care a suferit de această afecțiune să rămână ulterior însărcinată?
Dilatarea și răzuirea este, de obicei, o procedură ambulatorie și puteți fi externată din spital în aceeași zi. Mai întâi vi se administrează un anestezic local, apoi medicul introduce în vagin un dispozitiv numit speculum și vă dilată colul uterin. Țesutul intern este apoi extras prin aspirare în vid.
Unele femei cu o sarcină molară pot decide să li se îndepărteze întregul uter, cunoscută și sub numele de histerectomie . Aceste femei nu vor putea rămâne din nou însărcinate după această operație. Prin urmare, este important să vă consultați medicul înainte de această operație, mai ales dacă vă doriți copii în viitor.
Există o mică șansă ca după boala trofoblastică gestațională o sarcină molară să se transforme în cancer. Dar, dacă anomalia este depistată la timp, poate fi tratat cu succes prin chimioterapie.
O sarcină molară poate, de asemenea, să reapară în viitor. Șansele de apariție sunt de 1 la 100. Prin urmare, dacă ați trecut pentru o sarcină molară, examinați-vă cu atenție pentru a exclude o recidivă.