Printre afecțiunile ce pot avea loc atunci când o femeie devine însărcinată, se numără și sarcina extrauterină sau ectopică. Afecțiunea poate apărea din cauza a mai multor condiții și este nevoie mereu de tratament.
Sarcina unei femei începe atunci când spermatozoidul fertilizează ovulul. Această celulă ou ce va rezulta din fertilizare va călători de la nivelul trompei uterine până la uter, loc în care aceasta se va „implanta” și va continua să se dezvolte.
După cum spune și denumirea această sarcină se desfășoară înafara uterului, iar acest lucru poate avea loc atât la nivelul trompelor uterine, dar și la nivelul cervixului. Există cazuri mai rare în care această implantare a celulei ou fertilizate, are loc chiar la nivelul ovarului. Datorită faptului că locul implantării nu este cel obișnuit, o naștere extrauterină nu se poate desfășura în mod normal.
Sarcina extrauterină. Explicația afecțiunii
Această sarcină ectopică neputând fi realizată în mod normal, aduce o serie de complicații, iar supraviețuirea acesteia este una imposibilă. Daunele ce survin din această afecțiune pun în pericol viața femeii, iar un consult din partea unui medic specialist este o obligativitate.
Despre simptomele sarcinii extrauterine nu se poate spune că diferă foarte mult de simptomele sarcinii normale. Femeia dobândește toate modificările ce apar în mod normal precum, absența ciclurilor menstruale, sensibilizarea sânilor și sentimentul de greață foarte persistent.
Chiar și atunci când are loc efectuarea unui test de sarcină pentru a observa cantitatea de hormoni, aceasta va fi una normală fără să prezinte anormalități. Simptomele acestei sarcini ectopice fiind mult mai sesizabile în timp, cu cât celula ou se dezvoltă și determină apariția de durere.
Primele simptome din cadrul sarcinii ectopice
Un simptom ce sugerează existența unei sarcini extrauterine este dat de sângerările vaginale ușoare, dar poate apărea și o durere în zona pelvisului, diferită de cea normală. Dacă această sângerare provine de la trompele uterine, adesea este acompaniată de o durere de umăr. Moment în care apare o dorință mare de a mișca abdomenul. Simptomele pe care o persoana le poate simți variază întrucât atunci când are loc lezarea, nervii ce sunt afectați nu sunt mereu aceeași.
O durere abdominală severă ce este acompaniată de sângerări vaginale reprezintă un simptom ce indică o sarcină ectopică, iar următoarea măsură pe care trebuie să o luați este deplasarea către departamentul de urgențe al spitalului. Amețelile pot apărea, iar în cazurile grave poate avea loc și leșinul. Ultimul simptom general ce apare în cadrul rupturii, este dat de durerea puternică de umăr.
Sarcina ectopică. Principale cauze
Această anomalie în ceea ce privește dezvoltarea zigotului se datorează din cauza a mai multor factori. O trompă uterină ce prezintă leziuni este considerată ca fiind principala cauză a acestor sarcini. Inflamațiile survenite sau dereglările hormonale pot face ca zigotul să nu se poată dezvolta în mod normal, iar în loc de a își continua călătoria normală către uter, va rămâne blocat.
Persoanele ce au avut parte în trecut de o sarcină ectopică sunt mult mai predispuse de a avea parte de o nouă sarcină extrauterină. Infecțiile provocate de bolile cu transmitere sexuală sunt de asemenea factori importanți ce determină apariția acestei anomalii. Dar trebuie de luat în calcul orice tip de modificare sau deformare a trompei uterine, căci datorită ei are loc această stare patologică.