Sărbători importante în luna septembrie. Data de întâi a primei luni de toamnă coincide și cu începerea noului an bisericesc. La creștinii ortodocși, anul bisericesc începe la 1 septembrie, spre deosebire de anul civil care începe pe 1 ianuarie. Totodată, și romano-catolicii au altă zi pentru începerea anului bisericesc, și anume prima duminică din Advent. Aceasta este duminica cea mai apropiată de 30 noiembrie.
Creștinii ortodocși au ales ca dată de începere a anului bisericesc 1 septembrie. Și aceasta deoarece, potrivit tradiției moștenite din Legea Veche, în această zi s-a început creația lumii. De asemenea, tot în această zi Și-ar fi început Mântuitorul activitatea Sa publică.
Și dacă ultima lună a anului bisericesc a fost marcată de Adormirea Maicii Domnului, în septembrie avem o altă sărbătoare importantă. Prima mare sărbătoare din noul an bisericesc este Nașterea Maicii Domnului, pe 8 septembrie.
Sărbători importante în luna septembrie
Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox sunt de o mare importanță pentru toți credincioșii români. Și pentru a fi în permanență la curent cu ele va spunem care sunt zilele cu Cruce Roșie, dar și celelalte sărbători din luna septembrie. În această lună avem două mari sărbători, marcate în calendar cu Cruce Roșie. Acestea sunt Nașterea Maicii Domnului și Înălțarea Sfintei Cruci.
În primul rând, trebuie știut faptul că la 1 septembrie debutează noul an bisericesc. În această zi și-ar fi început și Mântuitorul nostru Iisus Hristos activitatea Sa pe pământ. Atunci a citit în sinagogă cuvintele proorocului Isaia care profețeau despre Sine.
„Duhul Domnului este peste Mine, pentru care M-a uns să binevestesc săracilor. M-a trimis să vindec pe cei zdrobiți cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea și celor orbi vederea. Să slobozesc pe cei apăsăți și să vestesc anul plăcut Domnului.” (Luca 4, 18-19)
Nașterea Maicii Domnului – 8 septembrie
Întreagă învățătură despre cultul Maicii Domnului a bisericii ortodoxe poate fi redusă la Maica Domnului și Pururea Fecioară Maria. Faptul că Sfânta Fecioară a dat naștere Domnului Iisus constituie puntea de legătură dintre umanitate și Întruparea Fiului lui Dumnezeu. Iar acest lucru este făcut posibil prin lucrarea Duhului Sfânt.
Înălțarea Sfintei Cruci – 14 septembrie
Sfânta Cruce este simbolul creștinătății, un semn cu o semnificație duhovnicească aparte. Întâlnirea celor două linii, pământul orizontal și verticala prin care transcendem la cer este o dovadă a legăturii omului cu Dumnezeu. În plus, ne amintește de momentul răstignirii Domnului Iisus Hristos pe cruce, de faptul că moartea și-a pierdut puterea asupra omului și viața a triumfat înaintea ei. „Crucii Tale ne închinăm, Stăpâne, și sfânta Învierea Ta o lăudăm și o mărim”. În această zi, de Înălțarea Sfintei Cruci, credincioșii tin post negru.
Sărbători cu cruce neagră în luna septembrie
1 septembrie (✝) Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit);
5 septembrie (✝) Sfântul Proroc Zaharia;
7 septembrie (✝) Sfântul Mucenic Sozont; Cuvioșii Simeon și Amfilohie de la Pângărați;
9 septembrie (✝) Sfinții Ioachim și Ana;
13 septembrie (✝) Sfântul Ioan de la Prislop; Târnosirea Bisericii Învierii din Ierusalim;
15 septembrie (✝) Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos, Mitropolitul Banatului;
22 septembrie (✝) Sfântul Teodosie de la Brazi;
23 septembrie (✝) Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul (Post)
24 septembrie (✝) Sfânta Muceniță Tecla; Sfântul Siluan Athonitul
26 septembrie (✝) Sfântul Domnitor Neagoe Basarab; Sfântul Ioan Evanghelistul;
27 septembrie (✝) Sfântul Antim Ivireanul;
28 septembrie (✝) Sfântul Cuvios Hariton Mârturisitorul.
Așadar, ne așteaptă două sărbători importante în luna septembrie, dar și alte evenimente în viața creștină.