Prima pagină » Local » Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi. Hram la mănăstirea ctitorită în Iași de Vasile Lupu
Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi. Hram la mănăstirea ctitorită în Iași de Vasile Lupu

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi. Hram la mănăstirea ctitorită în Iași de Vasile Lupu

29 ian. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Pe 30 ianuarie 2022 este sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan. În această zi este și hramul Mănăstirii „Trei Ierarhi”, din centrul municipiului Iași, ctitoria domnitorului Vasile Lupu

Sărbătoare importantă, în Biserica Ortodoxă Română! Mâine, 30 ianuarie 2022, în calendarul creștin-ortodox este sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan, considerați adevărații ctitori ai ortodoxiei.

Sărbătoarea din 30 ianuarie 2022 a Sfinților Trei Ierarhi este cu atât mai importantă cu cât milioane de români își sărbătoresc în această zi și ziua onomastică.

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi în Biserica Ortodoxă Română

Creștinii îi cinstesc mâine, 30 ianuarie 2022, pe sfinții Trei Ierarhi: Grigore, Vasile și Ioan. Cei trei sunt cunoscuți drept sfinții Ierarhi și pentru că, pe lângă darul tălmăcirii Sfintelor Scripturi, ei s-au învrednicit și de înalta treaptă a arhieriei. Viața lor se află istorisită la zilele în care se face pomenirea fiecăruia din ei în parte. Viața Sfântului Vasilie se află la 1 ianuarie, viața Sfântului Grigorie Teologul, la 25 ianuarie, iar viața Sfântului Ioan Gură de Aur – la 13 noiembrie și la 27 ianuarie.

Pe data de 30 ianuarie, creștinii îi prăznuiesc pe toți trei pentru munca adusă Bisericii Mântuitorului Hristos. Cei trei sfinți au viețuit în vremea împărăției lui Claudiu. Și, pentru că lumea creștină îi cunoștea, credincioșii s-au împărțit în tabere, fiecare socotind că unul dintre cei trei ierarhi era mai binecuvântat.

Tradiții de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi

Sărbătoarea din 30 ianuarie 2022 are și rădăcini în credința populară. Astfel, cei trei ierarhi erau considerați doctori vindecători de boli. Conform tradiției creștine, oamenii trebuie să dea o lumânare de pomană pentru că întreaga viață să le fie luminată. Se mai crede că, pe 30 ianuarie, începe să încolțească grâul care nu a încolțit din toamnă.

În tradiția populară se mai spune și că, din 30 ianuarie, se schimbă vremea. De-acum, se zice că vremea vine spre primavară. Dacă streșinile curg, primăvara va fi friguroasă; dacă e ger, vara va fi calduroasă.

Liturghie la Mănăstirea „Trei Ierarhi”, din municipiul Iași

De sărbătoarea din 30 ianuarie 2022 se leagă și numele unui important lăcaș de cult din municipiul Iași. La Mănăstirea „Trei Ierarhi”, din municipiul Iași, ridicată de domnitorul Vasile Lupu, se va desfășura o liturghie specială. Ansamblul bisericesc de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt a fost construit între anii 1637 și 1639, ca necropolă domnească. Clădirea reflectă aspirația ctitorului spre lumea bizantină, combinând structuri și forme tradiționale cu materiale prețioase și o decorație fastuoasă. În interiorul bisericii au fost așezate pentru o vreme moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, acestea fiind mutate apoi la Catedrala Mitropolitană.

Totodată, în interiorul mănăstirii a locuit pentru o vreme și poetul Mihai Eminescu. Tot aici odihnesc domnitorii Dimitrie Cantemir, Vasile Lupu și Alexandru Ioan Cuza. Mănăstirea a fost propusă și pentru lista mondială a patrimoniului UNESCO. Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi vine și cu alte tradiții în credința populară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *