Creștinii îl cinstesc astăzi, 26 octombrie 2020, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, martir în credința pentru Dumnezeu. Această zi este una plină de simbolistică și tradiții peste tot în țară. Pe dealul Patriarhiei Române din București se desfășoară și pelerinajul la racla cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou
Sărbătoare importantă în calendarul creștin-ortodox în cursul zilei de astăzi, 26 octombrie 2020. Credincioșii din întreaga țară îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Sfântul a fost unul din martirii credinței în Dumnezeu, fapt pentru care a ajuns să fie persecutat și aruncat în temniță. Dimitrie și-a găsit sfârșitul în temniță pentru că a ajutat un creștin să înfrângă un războinic preferat al regelui în lupte. Ulterior, moaștele sfântului au făcut multe minuni și tămăduiri. Sărbătoarea de astăzi este importantă și pentru cei care poartă numele Sf. Dimitrie.
Pelerinaj pe dealul Patriarhiei Române din București. Condiții speciale pentru cei care ajung la moaștele Sf. Dimitrie
Mii de credincioști sunt așteptați în aceste zile la Patriarhia Română din Capitală la pelerinajul de Sf. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului. Însă pentru a limita răspândirea virusului COVID-19, autoritățile au luat o serie de măsuri speciale. La fel ca la pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași, și în București, la moaște au voie doar locuitorii orașului. Cei care nu au buletin de București, nu pot participa la pelerinajul respectiv.
Moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, au fost scoase ieri, 25 octombrie 2020, din Catedrala Patriarhală și așezate în baldachinul de pe Colina Bucuriei. Moaștele vor rămâne spre închinare până la sfârșitul zilei de marți, 27 octombrie 2020. Credincioșii se vor mai putea închina și la moaștele Sfântului Stelian – Ocrotitorul copiilor, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Nectarie.
Tradiții și obiceiuri de sărbătoarea Sf. Muc. Dimitrie
Sărbătoarea Sf. Muc. Dimitrie este cunoscută în popor drept Sâmedru, adică patronul iernii pastorale. Ziua de astăzi este una plină și de tradiții și obiceiuri. El este socotit a fi și patronul caselor și paznicul care-i apără pe oameni de fiarele sălbatice. Credințele și legendele populare îl înfățișează pe Sâmedru ca pe un bătrân obișnuit, păstor sau crescător de vite. Acum, în plină toamnă, într-o perioadă de îmbătrânire simbolică a timpului, se consideră că zeitatea populară murea și învia simbolic în cadrul unui ceremonial nocturn. Un important stâlp calendaristic, sărbătoarea concentrează numeroase acte ritualice cu caracter apotropaic, de purificare și de divinație precum și practici de pomenire a morților și de pronosticare meteorologică. Ciobanii își aruncau cojoacele în mijlocul tarlei pentru a proba cum va fi iarna și dacă pe cojoc se așeza o oaie albă, se considera că iarna va fi lungă și aspră, iar dacă se așeza o oaie neagră, se preconiza că iarna va fi blândă. Aceste tradiții se țin în toată România.
Ce este interzis în ziua Sf. Muc. Dimitrie? Sărbătoarea este importantă pentru toți credincioșii
Sărbătoarea trecută în calendar de Biserica Ortodoxă este socotită și ca o zi a soroacelor. În ajunul sărbătorii Sfântului Dimitrie se aprind focuri peste care sar copiii pentru a fi sănătoși tot anul. Focul are și menirea de a alunga fiarele și de a încălzi morții. După ce focul este stins, țăranii aruncă un cărbune în grădină, ca aceasta să primească putere de a rodi. Totodată, în mai multe zone din țară se crede și că dacă de Sfântul Dimitrie este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă și frumoasă. În această zi nu se piaptană, iar dacă luna va fi plină și cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele.