Astăzi, în Biserica Ortodoxă sunt pomeniţi Sfinții Zenovie şi Zenovia. Aceştia s-au născut în cetatea Egeea, din Cicilia, şi au trăit în timpul Împăratului Diocletian (284-305).
Se știe despre ei că au moştenit o avere uriaşă de la părinţi. Tot aceştia le-au insuflat şi credinţa în Iisus Hristos. Dorind să urmeze calea cea dreaptă şi să se mântuiască, ei şi-au împărţit averea săracilor. Datorită stilului de viaţă curat şi virtuos, Zenovie a ajuns, la un moment dat, episcop al Cetăţii Egeea. Mai mult, a primit de la Dumnezeu puterea de a vindeca neputinţa şi boala. Cât timp a fost episcop a ajutat mulţi oameni, vindecându-le nu doar neputinţele, ci şi rănile fizice. Se spune că ei se vindecau numai prin simpla atingere a lui Zenovie.
În acea vreme, creştinii erau persecutaţi foarte mult. Mai întâi au fost prinşi trei tineri creştini şi torturaţi până la moarte. Apoi, auzind de acest episcop, Împăratul Diocletian le-a poruncit soldaţilor să-l prindă şi pe el. Ca urmare a faptelor sale bune şi nu numai, Zenovie a fost arestat şi dus în fata Prefectului Lysias. Acesta i-a dat de ales între viaţă şi moarte:
“Ai de ales una din două: ori viaţa, ori moartea; însă viaţa o vei avea dacă vei aduce jertfa zeilor noştri”.
Zenovie însă a răspuns:
“Viaţa fără Hristos moarte este, câtă veme moartea pentru El înseamnă viaţa, nicidecum moarte”.
În timp ce era chinuit, în faţa judecătorului a mers sora lui, Zenovia, şi a cerut să bea şi ea din paharul din care i se dădea frateli ei. Atunci au fost aruncaţi ambii în foc şi în păcură clocotită. La final, cel din a cărui porunca au fost torturaţi ei a spus să fie decapitaţi. În timp ce erau duşi la locul amenajat, s-au rugat cu râvnă:
“Mulţumim Ţie, Doamne Dumnezeul nostru, că ne-ai învrednicit să ne nevoim cu nevoinţa bună, alergarea s-o săvârşim şi credinţa s-o păzim. Deci fă-ne pe noi părtaşi slavei Tale şi ne numără pe noi în ceata celor ce bine au plăcut sfântului Tău nume, că binecuvântat eşti în veci”.
Imediat ce au terminat rugăciunea, un glas din cer s-a auzit, chemându-i intru odihnă cea veşnică şi făgăduindu-le lor cununi. La final au fost decapitaţi şi lăsaţi aşa. Noaptea, preotul Ermoghen i-a îngropat în taină.
Cu câteva zile în urmă, mai exact pe 27 octombrie, Biserica Ortodoxă l-a sărbătorit pe Sfântul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștilor, iar pe 26 octombrie pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir.