Mâine, 12 aprilie, credincioșii ortodocși sărbătoresc Duminica Floriilor, ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a intrat în Ierusalim. Perioada până la Sfintele Sărbători Pascale este cunoscută drept Săptămâna Mare, în amintirea zilelor din Săptămâna Patimilor. Din cauza pandemiei de COVID-19, credincioșii nu vor mai participa anul acesta la slujbele oficiate de fețele bisericești.
Credincioșii ortodocși sărbătoresc mâine, 12 aprilie, Floriile, cunoscute și ca sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Cu o săptămână înaintea Patimilor Sale, Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, pe un măgar, înconjurat de cei 12 Apostoli ai Săi. Mulțimea l-a întâmpinat cu ramuri de curmal, recunoscându-l ca fiind adevăratul Mântuitor. Din această zi, biserica oficiază în fiecare seară Deniile, în amintirea zilelor din Săptămâna Patimilor. Ziua de Florii este strâns legată și de o serie de tradiții și obiceiuri. Deși credincioșii erau așteptați la biserică în aceste zile, pandemia de COVID-19 a făcut ca acest lucru să nu mai fie posibil. Oamenii vor sărbători Floriile în propriile locuințe, în timp ce preoții vor oficia Liturghiile fără credincioși.
Măsuri luate de Biserică
În Duminica Floriilor oamenii merg la biserică având ramuri de salcie. Ele sunt sfințite si apoi puse la icoane. Cu toate acestea, acum oamenii nu vor mai putea acest lucru. Asta pentru că pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică (astăzi, în Sâmbata lui Lazăr, după Vecernie sau în Duminica Floriilor) și vor fi distribuite, de către voluntari, credincioșilor din parohie care solicită aceasta. Voluntarii vor purta măști și mănuși de protecție.
În saptămâna Sfintelor Pătimiri nu se săvârșeste slujba Sfântului Maslu de obște (comun), pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane.
Spovedania și împărtășirea credincioșilor se pot săvârși în continuare doar la domiciliu. La intrarea în locuința credincioșilor, preotul va utiliza încălțăminte de unică folosință și mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă si săpun și cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult și epitrahil, trusa liturgică pentru împartășirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât si ulterior dezinfectate