Prima pagină » Eveniment-Social » Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă. Hramul Sfinților Vasile, Grigore și Ioan. Hram la Mănăstirea „Trei Ierarhi” din Iași
Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă. Hramul Sfinților Vasile, Grigore și Ioan. Hram la Mănăstirea

Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă. Hramul Sfinților Vasile, Grigore și Ioan. Hram la Mănăstirea „Trei Ierarhi” din Iași

30 ian. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Eveniment-Social

Zi mare pentru creștinătate. Mii de români își sărbătoresc astăzi ziua onomastică, de Sfinții Vasile, Grigore și Ioan. Sărbătoarea celor Trei Ierarhi este una importantă și pentru un mare lăcaș de cult din zona centrală a municipiului Iași.

Astăzi, 30 ianuarie, este o zi importantă pentru unul din cele mai cunoscute lăcașuri de cult din municipiul Iași. În ziua în care în calendarul creștin-ortodox sunt prăznuiți Sfinții Grigore, Vasile si Ioan, la Iași este sărbătorit și hramul bisericii Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu. Lăcașul de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt a fost construit între anii 1637-1639, ca necropolă domnească, reflectând aspirația ctitorului spre lumea bizantină, combinând structuri și forme tradiționale cu materiale prețioase și o decorație fastuoasă. În interiorul bisericii au fost așezate pentru o vreme moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, mutate apoi la Catedrala Mitropolitană. În interiorul mănăstirii a locuit pentru o vreme și poetul Mihai Eminescu. Mănăstirea a fost supusă ani la rând unui amplu proces de reabilitare. Tot aici odihnesc domnitorii Vasile Lupu și Alexandru Ioan Cuza.

Ctitorii ortodoxiei

Sfinții Trei Ierarhi, Grigore, Vasile și Ioan sunt considerați adevărații ctitori ai ortodoxiei. Cei trei sunt cunoscuți drept Sfinții Ierarhi și pentru că, pe lângă darul tălmăcirii Sfintelor Scripturi, ei s-au învrednicit și de înalta treaptă a arhieriei. Viața lor este istorisită la zilele în care se face pomenirea fiecăruia din ei, în parte. Viața Sfântului Vasile este amintită la 1 ianuarie, viața Sfântului Grigorie Teologul, la 25 ianuarie, iar viața Sfântului Ioan Gură de Aur, la 13 noiembrie și la 27 ianuarie.

Însă, în data de 30 ianuarie, creștinii îi prăznuiesc pe toți trei pentru munca adusă Bisericii Mântuitorului Hristos. Cei trei sfinți au viețuit în vremea împărăției lui Claudiu. Și pentru că lumea creștină îi cunoștea, credincioșii s-au împărțit în tabere, fiecare socotind că unul din cei trei Ierarhi era mai binecuvântat. Ioan, episcopul Euhaitelor, a rânduit pomenirea laolaltă a Sfinților Trei Ierarhi, la 30 ianuarie, adunând ca într-un singur glas cele trei chemări ale ortodoxiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`