Prima pagină » WoW! » Religie » Sărbătoare mare astăzi în calendarul creștin-ortodox! Este Sf. Mare Muceniță Ecaterina
Sărbătoare mare astăzi în calendarul creștin-ortodox! Este Sf. Mare Muceniță Ecaterina

Sărbătoare mare astăzi în calendarul creștin-ortodox! Este Sf. Mare Muceniță Ecaterina

25 nov. 2019, 10:53,
în WoW!

În fiecare an la data de 25 noiembrie este pomenită Sf. Mare Muceniță Ecaterina. Această zi este însemnată cu cruce neagră în calendarul ortodox. Ecaterina s-a nascut in Alexandria, fiind fica guvernatorului provinciei egiptene, Contas pe vremea imparatului Maximinus, patimind pentru Dumnezeu in anul 305.

Sfânta Mucenița Ecaterina are două viziuni importante în timpul vieții sale: în prima o vede pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe, dar din cauza faptului că nu era creștină, nu reușește să vadă fața Mântuitorului. Acest lucru îi descoperă deșertăciunea cunoștințelor ei și alege să primească Sfântul Botez.

În a două vedenie i se arată Iisus Hristos, care îi dăruiește un inel de logodnă și îi spune: „Iată, astăzi te primesc pe ține mireasă Mie nestricata și veșnică, deci să păzești tocmeală această cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc”. În următoarea zi, Ecaterina rămâne uimită când vede inelul de logodnă pe degetul său. Este momentul în care viața sa se schimbă radical și se întoarce la credința creștină.

Sărbătoare mare astăzi în calendarul creștin-ortodox!

Pentru lupta ei împotrivă cinstirii zeilor, Sfintei Ecaterina i s-a tăiat capul. Potrivit Sfintei Tradiții, la tăierea capului sau nu a curs sânge, ci lapte. Iar îngerii au dus trupul Sfintei Ecaterina în Muntele Sinai, în locul în care Moise văzuse Rugul Aprins. Aici s-a ridicat o mânăstire cu numele Sfintei Mucenițe, Mănăstirea Sfântă Ecaterina. O părticică din Moaștele Sfintei Ecaterina se află la Biserica Colțea din București.

În această zi sfântă se aprind lumânări atât pentru cei care sunt în viață, cât și pentru cei care au trecut în neființă. Deși sărbătoarea nu este cu cruce roșie, este bine să nu faci treabă în gospodărie. Să nu speli rufe și să nu calci.

Fetele nemăritate care postesc în această zi și se roagă cu ardoare la Sf. Mare Muceniță Ecaterina își vor visa sortitul în noaptea care urmează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`