Ex-magistratul și avocatul ieșean Mihail Vlasov a fost la un pas de a fi pus în libertate. Magistrații au admis cererea de liberare condiționată formulată de fostul șef al Camerei de Comerț și Industrie. Totuși, procurorii anticorupție au contestat decizia primei instanțe, considerând că cel supranumit „Împăratul” trebuie să rămână după gratii
Sentință-trăsnet a magistraților! Ex-avocatul ieșean Mihail Vlasov a fost la un singur pas de libertate! Totuși, procurorii anticorupție au intrat în trepidații când au auzit că „Împăratul” poate părăsi temnița. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Vaslui au admis recent solicitarea formulată de fostul șef al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR).
„Instanța admite cererea condamnatului și propunerea Comisiei de liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Vaslui. Dispune liberarea condiționată a condamnatului Mihail Vlasov, anterior executării integrale a pedepsei de 8 ani de închisoare”, au precizat judecătorii.
Totuși, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au contestat decizia primei instanțe. Astfel, recent, magistrații de la Tribunalul Vaslui au admis contestația celor de la DNA.
„Respinge ca nefondată cererea de liberare condiționată formulată de condamnatul Mihail Vlasov. Stabilește termen pentru o nouă cerere / propunere a liberării condiționate a condamnatului la 6 luni de la prezenta decizie. Definitivă”, au afirmat magistrații.
Mihail Vlasov încearcă să scape de gratii: „Nu am putut merge la înmormântarea soției!”
Fostul avocat ieșean Mihail Vlasov, acum în vârstă de 77 de ani, a tot încercat să scape de gratii după ultima condamnare, de la finele lui 2020. Recent, cel supranumit „Împăratul” a formulat o solicitare de acest gen la Judecătoria Vaslui.
„Pe 3 noiembrie 2017, eu am fost liberat condiționat din executarea pedepsei rezultante de 5 ani și 8 luni de închisoare. Pe durata termenului de supraveghere am respectat cu rigoare și responsabilitate toate condițiile legale impuse de instanță, inclusiv obligația de a nu părăsi teritoriul României. Prin decizia penală din 3 noiembrie 2020, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost anulată liberarea condiționată dispusă anterior și s-a stabilit pedeapsa rezultantă de 8 ani de închisoare, din care s-a dedus perioada anterior executată. Astfel, pe 3 noiembrie 2021, eu mai aveam o perioadă de executat, de 146 de zile pentru a îndeplini fracția obligatorie care să îmi confere vocația de a deveni propozabil spre liberare”, a subliniat fostul șef al CCIR.
Mihail Vlasov a adăugat că, în vederea analizării cererii sale, Comisia de liberări condiționate ar trebui să aibă în vedere perioada anterioară de detenție, precum și comportamentul său, care a fost unul pozitiv și responsabil.
„În perioada de 5 luni m-am străduit și am desfășurat toate activitățile la care am avut acces, sub auspiciile restricțiilor COVID-19, și am obținut 30 de credite și o recompensă. Am 77 de ani și sufăr de 5 boli cronice, am recomandarea medicului de a mă opera cât mai urgent. În perioada august – septembrie 2020 am fost internat împreună cu soția mea din cauza COVID-19 într-un spital din Iași, iar, după 40 de zile de tratament, soția mea a decedat și nu am avut posibilitatea de a participa la înmormântarea acesteia și nici să merg la mormânt, pentru că mă aflam în izolare. Ulterior, pe 3 noiembrie 2020, am fost încarcerat”, a adăugat Mihail Vlasov.
Fostul avocat ieșean: „Am primit titlul de Cetățean de Onoare al orașului…”
La dosar, Mihail Vlasov a depus mai multe documente, printre care și o hotărâre a Consiliului Local Târgu Neamț, prin care, pe 26 iunie 2009, i-a fost acordat titlul de „Cetățean de Onoare al orașului”. De asemenea, reprezentanții penitenciarului au confirmat că fostul avocat ieșean a participat la activități lucrative, neînregistrând refuzuri sau retrageri de la detașamentele în care a fost inclus, a îndeplinit responsabilități de sprijin în cadrul programelor și activităților de reintegrare socială, achitându-se cu profesionalism de sarcinile primite, iar, în urma muncii prestate, a obținut 112 zile considerate câștig.
Magistrații din cadrul Judecătoriei Vaslui au admis inițial cererea de liberare condiționată, considerând că Mihail Vlasov s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.
„Din înscrisurile depuse la dosarul cauzei, rezultă că au fost stabilite în sarcina condamnatului obligații civile, care au fost achitate în limita posibilităților materiale ale acestuia. Astfel, instanța reține că petentul condamnat este pensionar, iar, din drepturile de pensie ale acestuia, se reține o cotă de jumătate, în sumă de 2.622 de lei, inclusiv pentru executarea obligațiilor civile dispuse față de acesta prin sentința de condamnare”, au subliniat judecătorii.
Un prejudiciu de milioane de euro
În noiembrie 2020, fostul avocat ieșean a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la 8 ani de închisoare. Anchetatorii DNA au afirmat că, în perioada 2008-2014, Mihail Vlasov, folosindu-se de funcția de președinte al CCIR, a făcut demersuri pentru obținerea unor foloase materiale personale și pentru persoane din anturajul său, în detrimentul instituției pe care o reprezenta. Conform anchetatorilor, au fost aduse grave prejudicii atât CCIR, cât și SC Romexpo SA, la care CCIR este acționar majoritar.
„După ce a preluat conducerea CCIR, inculpatul Mihail Vlasov a întreprins acțiuni astfel încât bani din bugetul instituției să ajungă la diverse entități / societăți comerciale, în scopul sprijinirii intereselor materiale proprii sau ale unor membri de familie, prin încheierea de contracte și convenții. Concret, inculpatul și-a folosit autoritatea și influența față de inculpatele Cornelia Liliana Ștefănescu, șefă a Cancelariei CCIR, Rodica Luiza Grigorescu, secretar general al CCIR, și Mariana Rodica Suciu, în calitate de director general SC Romexpo SA, pe care le-a determinat să semneze contracte în fals, având drept scop însușirea și, respectiv, folosirea resurselor materiale ale celor două entități”, au spus anchetatorii.
Potrivit DNA, prin contractele semnate de acestea cu Cabinetul Individual „Avocat Mihail M. Vlasov”, au fost direcționate sume de bani sau au fost puse la dispoziție imobile din patrimoniul CCIR și Romexpo SA la prețuri derizorii, în favoarea lui Mihail Vlasov și a unor membri de familie.
„Totodată, inculpatul Mihail Vlasov și-a însușit sume de bani din bugetul CCIR, pe care le-a cheltuit în interes propriu. Acționând în această manieră, inculpatul Vlasov și celelalte persoane, prin actele și faptele lor, au produs prejudicii patrimoniilor CCIR și societății Romexpo”, au afirmat oamenii legii.
Procurorii au calculat prejudiciul la peste 60 de milioane de lei, aproape 12 milioane de euro.