Prima pagină » Local » Sărbătoare în Biserica Ortodoxă! Sute de ieșeni sunt așteptați la Mitropolie pentru a participa la slujba de Bobotează și a lua agheasmă mare

Sărbătoare în Biserica Ortodoxă! Sute de ieșeni sunt așteptați la Mitropolie pentru a participa la slujba de Bobotează și a lua agheasmă mare

06 ian. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Câteva sute de credincioși sunt așteptați să asiste astăzi, 6 ianuarie 2022, la slujba de Bobotează, oficiată la Catedrala Mitropolitană din Iași. Creștinii vor lua agheasma mare, pregătită de prelații Mitropoliei. Slujba va fi oficiată de ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei

Creștinii sărbătoresc în această zi, 6 ianuarie 2022, Botezul Domnului Iisus Hristos, una dintre primele mari sărbători trecute în calendarul creștin-ortodox. De altfel, în această zi, mii de credincioși sunt așteptați la Catedrala Mitropolitană din Iași să asiste la Liturghia săvârșită de marea sărbătoare a Botezului Domnului.

Credincioșii vor lua apă sfințită din butoaiele pregătite de prelații Mitropoliei în curtea lăcașului de cult. Pentru oficierea serviciului religios au fost pregătite 12 recipiente a 200 de litri fiecare cu apă ce va fi sfințită de ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Slujba de sfințire a apei se va face după Sfânta Liturghie, pe esplanada din curtea Mitropoliei

Reprezentanții Arhiepiscopiei Iașilor au arătat și cum se va desfășura slujba de Bobotează, oficiată la Catedrala Mitropolitană din Iași. Liturghia va avea loc atât în Catedrală, cât și în incinta Muzeului Mitropolitan. Credincioșii care ajung la aceste slujbe vor fi îndrumați de aproximativ 40 de voluntari către aceste zone, în care se va putea intra în număr limitat. Cei care vor dori să ia agheasmă mare de Bobotează vor trebui să se aşeze pe două rânduri organizate ca la hramul din ziua de 14 octombrie. Agheasma mare va fi oferită credincioșilor de către voluntarii care vor veghea la respectarea măsurilor luate, inclusiv de-a lungul rândului.

„La Catedrala Mitropolitană din Iași, slujba de sfințire a apei se va face după Sfânta Liturghie, pe esplanada din fața intrării în lăcașul de cult, ca și în anii precedenţi. În jurul orei 11:00 va începe această slujbă oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Sfânta Liturghie din ziua prăznuirii Botezului Domnului va fi oficiată în 3 locuri din incinta Ansamblului Mitropolitan, la altare diferite, cu începere de la ore diferite”, a transmis Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.

Sute de oameni sunt așteptați la Catedrala Mitropolitană

Ieri, 5 ianuarie 2022, în Catedrala Mitropolitană, în ajunul Bobotezei, a avut loc o slujbă de sfințire a aghesmei mari. Cu această agheasmă au fost binecuvântate chiliile călugărești din incinta ansamblului mitropolitan. Parte din agheasmă a fost pusă în recipiente, urmând a fi oferită de Bobotează oficialităților, membrilor corului, dar și simplilor ieșeni.

De asemenea, pe esplanada din fața Catedralei a fost pusă o cruce din cetină. Pentru că temperaturile sunt destul de ridicate, crucea de gheață nu rezista, iar reprezentanții Mitropoliei au luat decizia să facă această cruce de cetină de brad. Și meteorologii au arătat că, în această zi, vremea va fi în general frumoasă.

Tradiții de Bobotează în toată țara

Această zi în care se desfășoară slujba de Bobotează de la Catedrala Mitropolitană din Iași este și una plină de tradiții și obiceiuri. În ziua de Bobotează are loc sfințirea apei, în timpul slujbei de Iordan. Pregătirea acestui moment se face cu multă atenție în fiecare comunitate. Locul de desfășurare a slujbei se alege împreună cu preotul satului, de obicei într-un spațiu mai larg, în imediata vecinătate a unei ape curgătoare, în gospodăria unui om sau în curtea bisericii.

Pentru acest moment se aduce apa, care se pune în vase mari de lemn și, tot acum, se taie, la râu, o cruce mare de gheață. În jurul acestei cruci sau în jurul crucii care se află în mod normal în curtea bisericii se desfășoară întreg ceremonialul religios, la care participă toată suflarea comunității. Pe lângă acestea, și gospodarii trebuie să țină cont de o serie de tradiții. În această zi nu se spală rufe, fiindcă toate apele sunt sfințite, și nu se dă nimic cu împrumut. În anumite zone se spune că nu e bine să speli nici în următoarele opt zile. De asemenea, în această zi erau interzise certurile în casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *