Sfinții Ioachim și Ana sunt părinții Maicii Domnului, fiind sărbătoriți pe 9 septembrie, la o zi după Nașterea Fecioarei Maria. Cei doi sfinți sunt pomeniți în permanență în slujbele de peste an, deoarece apolisul și otpustul fiecărei liturghii și vecernii se termină cu aceste cuvinte: „Pentru rugăciunile sfinților drepților părinților Ioachim și Ana, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi!”
După o veche tradiție din secolul al II-lea, Sfinții Ioachim și Ana au fost părinții Fecioarei Maria. Aceștia nu sunt însă amintiți în Noul Testament. Cultul Sfintei Ana există în Răsărit încă din secolul al VI-lea, răspândindu-se în Occident abia în secolul al X-lea. Cultul Sfântului Ioachim este mai recent, datând din secolul al XVI-lea.
Cine au fost Sfinții Ioachim și Ana
Sfântul și Dreptul Ioachim a fost din seminția lui Iuda. Acesta a trăit în Nazaretul Galileii, fiind căsătorit cu Ana, din seminția lui Levi. Sfânta Ana a fost fiica preotului Matan care a avut trei fete: Maria, care a născut-o pe Salomeea, Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul, și Ana, cea care a născut-o pe Fecioara Maria. Sfinții Ioachim și Ana s-au rugat timp de 30 de ani ca să poată avea copii. Chiar dacă nu au primit această binecuvântare, cei doi soți nu au încetat să ducă o viață bineplăcută lui Dumnezeu. Deoarece nu aveau copii, cei doi soți, Ioachim și Ana, erau văzuți ca fiind blestemați de restul comunității, deoarece, în societatea iudaică, familiile fără copii erau văzute ca fiind lipsite de binecuvântarea lui Dumnezeu.
Ioachim și Ana au fost cunoscuți pentru viața lor sfântă și plăcută lui Dumnezeu, de aceea le-a fost dată Maria, mai sfântă și mai cinstită decât toți heruvimii.
Ținând seama că Biserica a mărturisit totdeauna că Fecioara Maria este Născătoare de Dumnezeu, Fiul său nefiind o ființă omenească, ci Însuși Fiul Lui Dumnezeu, putem afirma fără reținere că Ioachim și Ana sunt bunicii Mântuitorului.
Rugăciune făcătoare de minuni către Sfinţii şi Drepţii Ioachim şi Ana
Creștinii ortodocși, mai ales cei aflați în necaz, suferință sau boală, se pot ruga în această zi la cei doi sfinți, rostind o rugăciune specială. Este recomandat ca aceasta să se rostească în liniște, cu candela aprinsă.
„Într-un moment de durere, Sfântă Ana, mama Sfintei Fecioare Maria, eu vin acum la tine cu speranţa că mă vei ajuta şi cu inima plină de veneraţie. Tu eşti o făptură preaiubită de credincioşi, mai ales de femei, pentru că, datorită sfinţeniei vieţii tale, ai fost aleasă de Dumnezeu să fii vrednică, să fii mama Sfintei Fecioare Maria care este binecuvântată între toate femeile şi Născătoare de Dumnezeu.
Plini de încredere şi de veneraţie pentru minunatele haruri pe care le-ai primit, te rog, o, milostivă Sfântă Ana, să binevoieşti a mă primi în grupul celor pe care-i ocroteşti în mod deosebit. Ia-mă sub puternica ta pază şi dobândeşte-mi de la Dumnezeu harul să pot avea o căsnicie fericită, până la adânci bătrâneţe, să am copii şi să mă aperi de necazul nerodirii.
Ajută-mă să mă bucur de acele virtuţi cu care tu ai fost înzestrată din plin. Ajută-mă să-mi recunosc greşelile, să le plâng cu amar, să am o iubire înflăcărată faţă de Iisus şi de Maria şi să pot fi de folos semenilor necăjiţi din preajma mea. Vreau să pot dărui şi eu săracilor aşa cum ați făcut tu şi blândul Ioachim, soţul tău. Fereşte-mă în viaţă, Prea Sfântă Ana, de orice primejdie trupească şi sufletească şi să fii lângă mine în clipele de boală, de necaz şi de primejdie, până la sfârşitul vieţii mele.
Cu ajutorul tău, vreau să ajung la cer, unde s-o pot lăuda, împreună cu tine, pe Fecioara Maria, fiica ta. Amin!”
Sfinții Ioachim și Ana și-au dus fiica la templu, la doar 3 ani, așa cum i-au promis lui Dumnezeu înainte ca Fecioara Maria să se nască.