Prima pagină » Local » Sărbătoare în Biserica Ortodoxă. Sf. Ap. Andrei, ocrotitorul României. Minivacanță pentru români
Sărbătoare în Biserica Ortodoxă. Sf. Ap. Andrei, ocrotitorul României. Minivacanță pentru români

Sărbătoare în Biserica Ortodoxă. Sf. Ap. Andrei, ocrotitorul României. Minivacanță pentru români

30 nov. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Creștinii-ortodocși îl cinstesc astăzi, 30 noiembrie, pe Sfântul Apostol Andrei, cel dintâi chemat de Mântuitorul Iisus. Sf. Andrei este considerat a fi și ocrotitorul țării noastre. Ziua de astăzi este și una plină de tradiții și obiceiuri, iar milioane de români își sărbătoresc ziua onomastică

Sărbătoare uriașă în Biserica Ortodoxă Română. Creștinii-ortodocși îl sărbătoesc în această zi pe Sf. Apostol Andrei, considerat a fi cel dintâi apostol chemat de Mântuitorul Iisus. Pentru români, sărbătoarea este cu atât mai importantă, cu cât Sf. Andrei este considerat a fi și ocrotitorul întregii Românii. Andrei a fost ucenicul lui Ioan Botezătorul, când, la o vreme după botezul lui Iisus, l-a urmat pe Mântuitor, devenind astfel primul apostol. Pentru credința sa, Sf. Andrei a murit ca martir, răstignit pe o cruce în formă de X. În secolul15, Papa Pius al II-lea a mutat relicvele Sfântului Andrei în catedrala Sfântul Petru de la Roma. În anul 1964, capul Sfântului Andrei a fost înapoiat bisericii din Patras. De atunci, Sfântul este considerat patronul mai multor state și orașe din întreaga lume. Sf. Apostol Andrei este patron al Scoției, al României, al Spaniei, al Siciliei, al Greciei și al Rusiei.

Sf. Apostol Andrei. Zi plină de tradiții în toată țara

De asemenea, Sf. Apostol Andrei este patronul orașelor Napoli, Ravenna, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux, Brugge sau Patras. Această sărbătoare este și una plină de tradiții. De Sf. Andrei sau Sântandrei, cum i se mai spune sărbătorii, românii făceau petreceri de pomină, asemănătoare cu Revelionul.

Pentru a fi feriți de acțiunea malefică a moroilor și strigoilor, tinerii camuflau și ungeau cu mujdei de usturoi ferestrele și ușile casei unde se desfășura petrecerea înainte de lăsatul serii. De altfel, petrecerea se numea, local, Noaptea Strigoilor. Ziua Sfântului se mai cheamă și ziua lupului. Încă din vremea dacilor se credea că în ziua de 30 noiembrie, lupul devine mai sprinten, își poate îndoi gâtul țeapăn și nimic nu scapă dinaintea lui. Ziua se serbează prin nelucru în casă, ca să nu strice lupii vitele. Primejdia nu este numai pentru vite, ci și pentru oamenii care îndrăznesc să plece la drum. Tot din cauza lupilor nu se mătură toată ziua, nu se dă gunoiul afară, nu se rânesc grajdurile, nu se piaptănă, nu se fac zgârieturi, nu se face pomană și nu se dă nimic cu împrumut. Dacă stăpânii casei nu muncesc, lupul nu se poate apropia. Totuși, când soarta scrie altfel, primejdia nu se poate îndepărta, căci peste cele hotărâte de Sf. Andrei, nimeni nu poate trece. În acea noapte vorbesc toate animalele, dar cine le ascultă ce spun, moare. În plus, la miezul nopții de Sf. Andrei se deschid cerurile.

Sărbătoare pentru milioane de români.

În această zi, câteva milioane de români ce poartă numele de Andrei sau Andreea și derivate din aceste nume își serbează onomastica. Biserica Ortodoxă Română cinstește 700.000 de români în această zi, oameni care își sărbătoresc ziua de nume. Cei mai mulți români poartă numele Andrei și Andreea, însă există și derivate care sunt de asemenea sărbătorite astăzi, 30 noiembrie 2020. Semnificația numelui Andrei vine din greacă, de la „andros” care înseamnă curaj, eroism, bărbăție, suflet puternic. Pentru vechii greci, „andros” era esența masculinității, a puterii și totodată a înțelepciunii. De Sfântul Andrei este zi liberă legală. Anul acesta, potrivit calendarul de zile libere 2020, românii vor avea o minivacanță de câteva zile. Sărbătoarea Sf. Andrei a picat în calendarul creștin-ortodox pe 30 noiembrie, luni, iar mâine este 1 Decembrie, Ziua Națională a României, ceea ce face ca ambele zile să fie libere.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Playtech.ro
Cum a apărut Irina Loghin, la câteva zile de la înmormântarea soţului! Toţi au crezut că nu văd bine, ce i-au spus...
observatornews.ro
13 judeţe intra de la 12.00 sub cod portocaliu de furtuni. Ploi torențiale, grindină și vijelii până la noapte
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Evz.ro
Doliu în teatrul românesc. O actriță celebră a murit
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
S-a aflat ce avere a lăsat Mihai Leu, dar și ce planuri ascunse avea
Playtech.ro
PENSII 2025: Ce sumă pierd pensionarii din cauza CASS, în funcție de pensie
Dailybusiness.ro
Premierul Ilie Bolojan, indignat de situaţia aberantă a sporurilor în cascadă din ministere: „Un funcţionar de execuţie ajunge să câştige mai mult decât un ministru”
RomaniaTV
Premierul Ilie Bolojan anunţă AL DOILEA pachet de măsuri de austeritate. E cutremur!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
A murit părintele Ioan Mihai Măriuță. Avea doar 35 de ani. Preotul a lăsat în urmă o tânără soție și doi copii. Era un om cum rar se mai găsește!
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 iulie 2025
09 iulie 2025