Prima pagină » Eveniment-Social » Sărbătoare în Biserica Ortodoxă! Pelerinaj la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou de la Basarabi, pe dealul Patriarhiei, din București
Sărbătoare în Biserica Ortodoxă! Pelerinaj la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou de la Basarabi, pe dealul Patriarhiei, din București

Sărbătoare în Biserica Ortodoxă! Pelerinaj la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou de la Basarabi, pe dealul Patriarhiei, din București

27 oct. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Eveniment-Social

Astăzi, 27 octombrie 2021, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie cel Nou de la Basarabi, considerat ocrotitorul Capitalei. An de an, pe dealul Patriarhiei din București are loc un pelerinaj dedicat Sfântului, pelerinaj care atrage mii de credincioși din întreaga țară. Anul acesta, pelerinajul se desfășoară în condiții speciale, din cauza pandemiei de COVID-19

Credincioșii-ortodocși îl prăznuiesc astăzi, 27 octombrie 2021, pe Sfântul Dimitrie cel Nou de la Basarabi, ocrotitorul Capitalei. De altfel, an de an, în această perioadă, o mulțime imensă de pelerini se adună la București, pe Dealul Patriarhiei, pentru a prăznui timp de 3 zile sărbătoarea Sfântului Dimitrie, cunoscut drept Sfântul Dimitrie Basarabov. Anul acesta, din cauza pandemiei de COVID-19, pelerinajul de pe dealul Patriarhiei se desfășoară în condiții speciale. Până în prezent, prin fața raclei cu sfintele moaște au trecut peste 20.000 de credincioși, pelerinajul urmând a se încheia mâine, 28 octombrie 2021.

Pelerinii care doresc să se închine la moaște o vor putea face respectând o serie de condiții. Accesul la raclă se face pe un singur rând de persoane, păstrând distanța de 1,5 metri între ele. Pelerinii primesc de la voluntari pachete cu mâncare, iar, după închinarea la moaște, credincioșii vor primi agheasmă îmbuteliată în sticle sigilate. Aceleași măsuri sanitare au fost luate și de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, sărbătoare ce a avut loc în Iași la jumătatea lunii octombrie 2021.

Viața Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Capitalei

Sfântul s-a născut în satul Basarabi, localitate aflată la sud de Dunăre. Părinții săi erau ortodocși, de origine valahă, care se îndeletniceau cu agricultura și cu creșterea vitelor. Deși nu s-au păstrat multe documente scrise în legătură cu data nașterii Sfântului Dimitrie, se presupune că s-ar fi născut prin secolul al 13-lea, pe vremea împăraților Petru și Ioniță Asan. De tânăr, Dimitrie a dus o viață pustnicească, într-o peșteră ce se afla în apropierea satului său natal, pe marginea Lomului.

Dimitrie și-ar fi început viața monahală într-o comunitate de la Basarabi, din sudul Dobrogei, adică de la Sciția Mică. Despre data morții sale nu există niciun fel de date. Însă moaștele sale aveau să fie descoperite când au crescut apele Lomului, surpând intrarea în peștera Sfântului Dimitrie. O copilă bolnavă a avut o viziune despre locul în care se aflau moaștele, acestea fiind scoase apoi la suprafață. Sfintele moaște au fost duse cu cinste la biserica din satul său natal, unde au stat, fiind cinstite cu evlavie, până în anul 1774, când, din cauza invaziei otomanilor, au fost luate și trecute Dunărea, la români.

Pelerinaj la moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov

La București, un creștin cu inima aleasă a intervenit pe lângă autoritățile militare rusești, aflate în acel moment la sud de Dunăre, pentru a dărui aceste sfinte moaște românilor și, de atunci, acestea au rămas în Capitală. Moaștele Sfântului Dimitrie au fost așezate în biserica din Basarabi. Au rămas acolo până în anul 1774, când generalul rus Petru Saltacov i le dăruiește lui Hagi Dimitrie, un negustor de origine macedo-română.

Istoria arată că generalul avea de gând să le ducă în Rusia, dar, la insistențele boierului Hagi Dimitrie, le-a lăsat închinătorilor de aici. Ele au fost așezate cu cinste în actuala Catedrală Patriarhală din București, pe 13 iulie 1774, sub păstorirea mitropolitului Grigorie al II-lea (1760-1787), în timpul ocupației rusești a Țării Românești (1769-1774). Cu o zi înainte, în calendarul ortodox a fost sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025