Credincioșii îl sărbătoresc astăzi, 27 octombrie 2020, pe Sfântul Dimitrie Basarabov, sărbătorit la o zi după Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Sfântul Dimitrie Basarabov este considerat Ocrotitorul Bucureștiului. Acestuia i se mai spune și Sfântul Dimitrie cel Nou, anual la Patriarhia Română organizându-se un pelerinaj pentru a-i cinsti moaștele
Zi importantă în calendarul creștin-ortodox. Creștinii îl cinstesc astăzi pe Sfântul Dimitrie Basarabov, cel care este considerat ocrotitorul municipiului București. An de an, pe dealul Patriarhiei din Capitală este organizat un pelerinaj la care participă mii de credincioși. Oamenii se închină la moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov, cunoscut drept și ca Dimitrie cel Nou.
Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov s-a născut în satul Basarabi, la sud de Dunăre, în Bulgaria. A trăit în secolul al XIII-lea, în timpul imperiului vlaho-bulgar de la Târnovo, întemeiat de frații Petru și Asan. A iubit viața ascetică și asta a făcut să se retragă într-o peșteră. Tradiția spune că, înainte de a muri, s-a așezat singur între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu, fiind acoperit în timp de apele răului. Moaștele sale au rămas multă vreme sub ape, până când o copilă care pătimea de duh necurat a avut o revelație: i s-a arătat Sfantul Dimitrie Basarabov. Acesta i-a spus că dacă o să fie scos din apă o va tămădui. Părinții fetei au mers la locul indicat în vis, lângă râul Lom, și vor găsi trupul neputrezit al Sfântului între două pietre.
Viața Sfântului Dimitrie Basarabov. Acesta este cinstit de Biserica Ortodoxă Română
Moaștele Cuviosului Dimitrie au fost duse și așezate în biserica din Basarabi. În tradiția bisericească, un domnitor al Țării Românești, al cărui nume nu este menționat, a plătit o sumă mare de bani pentru aducerea moaștelor Cuviosului Dimitrie în București. Delegația nu a reușit să intre în acest oraș, deoarece caii nu au vrut să mai meargă. În această situație, membrii delegației au hotărât să tragă la sorți, pentru a stabili drumul pe care vor merge cu moaștele Sfântului Dimitrie. La sorți a căzut drumul spre Basarabi și, astfel, moaștele au fost reașezate în biserica din Basarabi.
Au stat în această biserică până în timpul războiului ruso-turc (1768-1774), când generalul rus Petru Salticov, trecând prin satul Basarabov, a luat moaștele cu intenția de a le trimite în Rusia. Însă, la rugămintea lui Hagi Dimitrie, negustor de origine macedo-română, precum și a mitropolitului Grigorie II al Țării Românești, le-a dăruit poporului român. Moaștele au fost așezate cu cinste, în iunie 1774, în actuala catedrală patriarhală din București.
Minunile Sfântului Dimitrie Basarabov. Moaștele scoase în procesiune
Racla cu moaștele Cuviosului Dimitrie a fost scoasă în procesiune pe străzile municipiului București de mai multe ori. Astfel, în 1815, din porunca domnitorului Caragea, pentru a se pune capăt epidemiei de ciumă, în 1831, la cererea generalului Paul Kiseleff, în speranța opririi epidemiei de holeră și în 1827, în timpul lui Grigore Ghica, pentru ploaie. Generalizarea cultului Cuviosului Dimitrie a fost hotărâtă în ședințele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dintre anii 1950-1955. Sfântului i-au fost atribuite mai multe minuni de-a lungul timpului. Viața Sfântului Dimitrie Basarabov este redată în imagini pe racla care adăpostește sfintele sale moaște. Pe părțile laterale ale raclei sunt prezente opt scene din viața Sfântului Dimitrie, iar pe capacul raclei este redat chipul său.