Miercuri, 4 decembrie 2024, creștinii ortodocși o cinstesc pe Sfânta Muceniță Varvara, care a fost ucisă chiar de tatăl său pentru că a renunțat la credința păgână pentru cea creștină. Sărbătoarea este marcată în calendarul creștin ortodox cu cruce neagră, credincioșii bucurându-se de dezlegare la ulei și vin
Cine a fost Sfânta Muceniță Varvara și de ce a fost aceasta ucisă
Sfânta Muceniță Varvara a trăit în timpul împăratului Maximilian, în Heliopolis. Din cauza frumuseții sale, Varvara era obligată de tatăl său să trăiască închisă într-un turn. Dioscor consideră că fiica sa este prea frumoasă, iar poporul nu este vrednic să o admire. În timp ce era închisă în turn, Varvara le vestește femeilor care o păzeau:
„Zeii pe care îi cinstește tatăl meu sunt făcuți de mâini omenești. Pe cei de aur și de argint i-au făcut argintarul și pe cei de piatră i-a făcut pietrarul, iar pe cei din lemn i-a cioplit teslarul. Deci, cum acei zei făcuți au putut zidi această luminată înălțime cerească și o frumusețe ca aceasta pământească, neputând ei singuri nici umbla cu picioarele, nici lucra cu mâinile?”.
Într-una din zile, Dioscor, tatăl Varvarei, a poruncit ca la baia fiicei sale să se facă trei ferestre. Varvara le-a spus însă muncitorilor să facă 3, în numele Sfintei Treimi. Când a fost nevoită să-i explice tatălui său de ce a cerut 3 ferestre, tânăra a explicat:
„Mai bine este să fie trei decât două, căci tu, părintele meu, ai poruncit să se facă două ferestre în chipul precum mi se pare – a doi luminători cerești, al soarelui și al lunii –, ca să lumineze baia, iar eu am poruncit ca să se facă și a treia în chipul luminii celei întreite, pentru că trei sunt ferestrele luminii celei neapropiate, celei negrăite, celei neapuse și celei neînserate, care luminează pe tot omul ce vine în lume”.
Deoarece a renunțat să se mai închine idolilor și s-a convertit la credința creștină, Varvara a fost ucisă cu sabia, chiar de tatăl său.
În Postul „Nașterii Domnului”, în acest an, vor fi 14 zile de dezlegare la pește
Începând de astăzi, 15 noiembrie 2024, creștinii ortodocși au intrat în Postul Crăciunului. Acesta este unul dintre cele mai importante posturi de peste an și are o durată de 40 de zile, încheindu-se în Ajunul „Nașterii Domnului”. Postul are menirea de a-i pregăti sufletește pe ortodocși să întâmpine „Nașterea Domnului”. De aceea, în această perioadă, creștinii ortodocși pot consuma doar alimente de origine vegetală.
Această perioadă de abstinență amintește de postul ținut de Moise în Vechiul Testament, care aștepta să primească cuvintele lui Mesia, scrise pe lespezile de piatră. În Postul Crăciunului, în acest an, sunt cuprinse 14 zile de dezlegare la pește. În acest post, creștinii ortodocși pot consuma pește în fiecare sâmbătă și duminică, până la 20 decembrie. Astfel, se va putea consuma pește, mai exact, pe 21 noiembrie, cu prilejul „Intrării Fecioarei Maria în Biserică”, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie și 30 noiembrie. Dezlegarea la pește continuă și în luna decembrie, mai exact, pe 1, 3, 5, 6, 7, 8, 12, 14 și 15 decembrie. În afara acestor zile, este interzis consumul de pește. În perioada 20 – 24 decembrie, Postul „Nașterii Domnului” devine mai aspru, pe 24 decembrie se ține post negru și se mănâncă doar seara, dar ceva frugal, precum grâu îndulcit cu miere, covrigi, turte și fructe.