Prima pagină » Titlurile zilei » Sărbătoare importantă în Biserica Ortodoxă Română! Tradiții de Sfinții Apostoli Petru și Pavel!
Sărbătoare importantă în Biserica Ortodoxă Română! Tradiții de Sfinții Apostoli Petru și Pavel!

Sărbătoare importantă în Biserica Ortodoxă Română! Tradiții de Sfinții Apostoli Petru și Pavel!

29 iun. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Sărbătoare în calendarul creștin-ortodox! Creștinii îi cinstesc în cursul zilei de astăzi, 29 iunie 2021, pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Această zi este și una plină de tradiții și obiceiuri în întreaga țară. În tradiția populară, sărbătoarea de astăzi poartă denumirea de Sânpetru.

Astăzi, 29 iunie 2021, creștinii-ortodocși celebrează una dintre cele mai importante sărbători de peste an, cea a Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Cu această ocazie, în bisericile din întreaga țară se țin slujbe și rugăciuni în cinstea acestor mari sfinți. Aceștia se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii pentru că au contribuit la răspândirea cuvântului evanghelic în multe părți ale lumii.

Când Biserica a luat hotărârea de a-i pomeni în aceeași zi, a fost călăuzită de cursul istoric al evenimentelor. Amândoi au fost încununați cu o cunună a martiriului în aceeași zi, 29 iunie, anul 67. De remarcat este faptul că, astăzi, câteva milioane de credincioși își sărbătoresc ziua onomastică. Cei care poartă numele apostolilor, dar și derivate din acestea, Petrea, Petrică, Petrache, Pavăl sau Petruța, vor fi cinstitiți astăzi de sărbătoarea sfântă. Sfinții sunt considerați ocrotitorii celor bolnavi și suferinzi.

Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă Română: viața Sfântului Apostol Petru

În afară de coincidența zilei martiriului, Biserica a mai avut în vedere faptul că, pe cât de mare este Petru, tot pe atât de mare este și Pavel, Apostolul Neamurilor, cel ce s-a convertit pe drumul Damascului. Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost la aceeași înălțime religioasă și morală, ei fiind considerați poate cei mai importanți apostoli ai creștinătății.

Sfântul Apostol Petru, fiul lui Iona, și fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei. Numele său iudeu era Simon, însă Mântuitorul îl va numi Chifa (piatră). Sfântul Apostol Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică, până în Babilon și, în ultima parte a vieții, la Roma. Sfântul Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie. Postul premergător sărbătorii celor doi sfinți este variabil.

Viața Sfântului Apostol Pavel

Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin. Sfântul Pavel a fost elevul învățatului Gamaliel. Pavel locuia în Tars și lupta împotriva creștinilor. Sfântul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Ștefan. Se convertește și primește botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfântul Apostol Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare și a scris 14 epistole, care se găsesc în Sfânta Scriptură. A fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67.

Tradiții populare de Sânpetru în întreaga țară

Sărbătoarea are rădăcini străvechi și în privința obiceiurilor. Denumită popular Sânpetru, ziua de astăzi are o însemnătate aparte, întrucât marchează miezul verii agrare și perioada secerișului. Sânpetrul de Vară apare, în tradiția populară, fie ca personaj pământean, fie ca divinitate celestă. În poveștirile și snoavele populare, Sânpetru este un om obișnuit, credincios, foarte harnic și bun sfetnic. Sânpetru este luat de Dumnezeu în cer, unde i se încredințează porțile și cheile Raiului.

Sânpetru poate fi văzut de pământeni la miezul nopții, când se deschide pentru o singură clipă cerul. Sânpetru este cel mai cunoscut „sfânt” al Calendarului popular. Importanța sărbătorii este subliniată de postul care o precede, Postul lui Sânpetru, care, spre deosebire de Postul Paștelui, Postul Crăciunului și cel al Sântămăriei, are număr variabil de zile. Local, sărbătoarea era anunțată de anumite repere cosmice și terestre: apariția licuricilor, amuțitul cucului, răsăritul constelației Găinușei și altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`