Rețeta de saramură de pui este o mâncare tradițională foarte delicioasă. Aceasta se prepară într-un timp scurt și doar din câteva ingrediente. De asemenea, mâncarea este sănătoasă fiind făcută doar din legume coapte și carne de pui pe grătar.
Fiind din zona Olteniei, rețeta poate fi adaptată de la o regiune la alta. De obicei, mâncarea se face cu ardei, roșii coapte, usturoi și ardei iute. Dacă doriți o ciorbă tradițională ardelenească, cea din văcuță este absolut delicioasă.
Ingredientele necesare pentru rețeta de saramura de pui
Saramura de pui este o rețetă tradițională ce îmbină gustul cărnii fripte cu aromele oferite de legumele coapte și mujdeiul de usturoi. Aceasta poate fi servită cu o mămăliguță fierbinte și un pahar de vin roșu. Pentru ca mâncarea să aibă un gust savuros se recomandă ca gătirea cărnii să fie pe grătar, dar se poate face și pe o tigaie grill. Ingredientele de care aveți nevoie sunt la îndemâna oricui. Nu este un preparat scump.
Veți avea nevoie de un pui fără spate și aripi, 3 ardei grași roșii, 3 linguri de ulei, 4 roșii proaspete, 3 căței de usturoi și un ardei iute. Pentru condimentarea mâncării se va folosi o linguriță de sare, o jumătate de linguriță de piper, o legătură de pătrunjel proaspăt și o jumătate de linguriță de cimbru uscat. Rețeta se prepară rapid, având nevoie de doar o oră jumătate la dispoziție. Din cantitățile menționate veți obține circa trei porții.
Cum se prepară saramura de pui tradițională
Mai întâi veți pune la copt roșiile și ardeii. Aceștia pot fi puși pe un grătar, la cuptor sau pe aragaz. De asemenea, în loc de roșiile proaspete se poate opta pentru patru roșii din conservă. Între timp se va pregăti carnea. Se va tăia în bucățele și se va cresta din loc în loc. Ulterior se va condimenta cu sare și piper pe ambele părți, apoi va fi pusă pe grătar și se va lăsa să se rumenească. După ce legumele sunt coapte, se vor lăsa puțin la răcit, apoi se vor coji. Se vor toca cubulețe și se pun într-o cratiță la fiert. Acestea vo fi condimentate cu sare, cimbru și fulgi de chili sau un ardei iute. Cimbrul utilizat poate fi și proaspăt pentru o aromă mai intensă. Se recomandă să adăugați 2-3 fire de cimbru proaspăt.
Se toarnă 700 mililitri de apă și se lasă la fiert timp de 5 minute. Ulterior, se pune și carnea de pui și se mai lasă pentru 10 minute cu vasul acoperit. Între timp veți face mujdeiul de usturoi. Cățeii se vor pisa și vor fi amestecați cu uleiul până veți obține o pastă fină. Compoziția obținută se va turna peste carne, se amestecă, apoi se lăsa să mai dea de trei ori în clocote. La final, se presară pătrunjelul tocat mărunt. Se recomandă ca mâncarea să fie lăsată aproximativ jumătate de oră să se odihnească, apoi poate fi servită.
Rețeta de saramură de pui este o mâncare tradițională din zona Olteniei, dar se poate prepara și în alte zone. Lângă aceasta, nu trebuie să lipsească mămăliguța calda și vinul roșu consumat cu moderație. O ciorbă tradițională ce trebuie încercată este cea de salată verde cu afumătură.