Prima pagină » International » Sărăcia extremă va crește pentru prima dată în mai mult de 20 de ani din cauza COVID-19, avertizează Banca Mondială
Sărăcia extremă va crește pentru prima dată în mai mult de 20 de ani din cauza COVID-19, avertizează Banca Mondială

Sărăcia extremă va crește pentru prima dată în mai mult de 20 de ani din cauza COVID-19, avertizează Banca Mondială

08 oct. 2020, 08:14,
George Cristian în International

Sărăcia globală este de așteptat să crească pentru prima dată în mai mult de 20 de ani în acest an, deoarece pandemia sanitară a afectat enorm economia mondială, informează Banca Mondială.

Instituția financiară preconizează că COVID-19 ar putea împinge încă 88 de milioane până la 115 milioane de persoane în sărăcie extremă anul acesta. Se estimează că numărul persoanelor sărace va crește până la 150 de milioane până în 2021, în funcție de gravitatea impactului economic.

Sărăcia extremă trebuia să scadă în 2020

Sărăcia extremă este definită ca trăind cu mai puțin de 1,90 USD (1,60 EUR) pe zi.

Din cauza pandemiei, până la 9,4% din populația lumii ar putea trăi în sărăcie extremă anul acesta – o creștere față de 9,2% din 2017. Aceasta ar fi prima regresie din 1998, când multe țări asiatice se confruntau cu o criză financiară profundă. Dacă pandemia nu ar fi avut loc, se aștepta ca rata sărăciei să scadă la 7,9% în 2020.

„Pentru a inversa această retrogradare gravă a progresului în dezvoltare și a reducerii sărăciei, țările vor trebui să se pregătească pentru o economie diferită post-COVID, permițând capitalului, forței de muncă, abilităților și inovației să se mute în noi afaceri și sectoare”, Grupul Băncii Mondiale Președintele David Malpass a spus.

Conform raportului Băncii Mondiale, în timp ce mulți dintre noii săraci vor fi în țări cu raţe de sărăcie deja ridicate, o serie de țări cu venituri medii vor înregistra, de asemenea, creșteri mari în sectorul de sărăcie extremă. Se estimează că 82% din numărul total al persoanelor care trăiesc în sărăcie extremă vor fi în țările cu venituri medii.

De asemenea, a subliniat că, deși COVID-19 are un impact uriaș, progresul în reducerea sărăciei globale a încetinit în ultimii ani, cu scăderi anuale de 0,5% între 2015 și 2017 comparativ cu reduceri anuale de aproximativ 1% între 1990 și 2015 .

Mai mult, a subliniat că, în timp ce mai puțin de 10% din lume trăiește cu mai puțin de 1,90 dolari pe zi, aproape un sfert trăiește cu mai puțin 3,20 dolari (2,70 euro) și mai mult de 40% trăiește cu mai puțin de 5,50 dolari (4,70 euro). Aceste două praguri reprezintă pragurile sărăciei în țările cu venituri medii inferioare și cele cu venituri medii superioare.

România va înregistra o scădere economică accentuată

Economia românească este puternic afectată de pandemia de COVID-19. După o perioadă în care majoritatea afacerilor au fost închise în perioada de urgenţă, economia a suferit un puternic şoc. Banca Mondială pentru Europa şi Asia Centrală a oferit noi date economice pentru ţara noastră.

ECA a publicat miercuri date despre economia din România. Oficialii arată faptul că economie se va contracta cu 5.7% în 2020, dar în 2021 ar putea înregistra o relansare de 4.9%.

Evoluţia economiei va depinde de evoluţia crizei sanitare

ECA sublineaza faptul că evoluţia economiei mondiale şi din România este strâns legată de evoluţia crizei sanitare dar şi de impactul stimulentelor economice şi a consecinţele stimulentelor adoptate la nivelul Uniunii Euopene.

În altă ordine de idei, Banca Mondială se aşteaptă ca deficitul fiscal ar putea ajunte la 9.1% în 2020, cu aproape 6% mai mare decât nivelul de 3.6% planificat înainte de criză

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025