Săpunul de casă pentru păr se folosește încă din cele mai vechi timpuri. Există dovezi istorice care arată că egiptenii foloseau pentru prepararea săpunului de casă un amestec de uleiuri vegetale. În secolul al II-lea d. Hr., medicul Galenus a notat că săpunul era folosit pentru igiena personală.
După 1700, a început fabricarea săpunului de casă de mici producători în Franța, Anglia, Italia sau Spania, folosind rețete străvechi. După Primul Război Mondial, odată cu creșterea cererii de săpun, acesta a început să fie produs de companiile industriale, care însă nu mai aveau nicio legătură cu săpunurile de casă.
Apariția șamponului pentru păr, produs folosind ingrediente chimice, a dus la scăderea producției de săpun „de casă“ și renunțarea la rețetele vechi.
În România, săpunul de casă pentru păr a fost o soluție des folosită până aproape de Revoluția din 1989. După 1990, au început să apară săpunurile aduse din Europa, mai parfumate, mai atrăgătoare și care au făcut ca oamenii să renunțe încet, încet la folosirea celor produse în casă.
Cum se produce săpunul de casă. Ce plante se folosesc
Rețeta tradțională de săpun de casă conține sodă caustică, indicat ar fi sub formă de fulgi, untură de porc, sare grunjoasă, gălbenele, flori de mușețel, plante parfumate, apă, preferabil de ploaie, untură de porc și leșie.
Toate aceste ingrediente se pun la fiert timp de câteva ore. Ulterior, se lasă la răcit și se taie în bucăți.
De remarcat că, la săpunul „de casă“ găsit în comerț, apar cifrele 72%, 70% sau 65%. Acestea reprezintă procentul conținutului de acizi grași, iar cu cât cifra este mai mare cu atât se spune că săpunul este mai eficient.
Beneficiile săpunului de casă pentru păr
Folosirea săpunului de casă pentru păr ajută la blocarea glandelor sebacee, cu păr excesiv de gras, mătreață, seboree și creștere lentă.
Spălarea părului cu săpun de casă, face ca acesta să nu se îngrașe așa de repede, se duce imediat de pe piele, miroase mai frumos, este cremos, curață delicat și hrănește firul de păr în profunzime.
Săpunul de casă este util în calmarea iritațiilor, pruritului și descuamărilor scalpului. În plus, acesta previne apariția mătreții.
Dacă folsoiți săpunu ld ecasă respectând regulile înscrise pe ambalaj, atunci acesta va avea un efect pozitiv asupra părului.
Săpunul de casă pentru păr. Dezavantaje
Dezavantajele folosirii săpunului de păr țin în mare parte de calitatea produsului folosit.
Marele dezavantaj al săpunului de casă este nivelul crescut al pH-ului. Astfel, un mediu alcalin poate elimina complet grăsimea, ceea ce este important pentru protecția naturală. Săpunul de casă poate deveni uscat și poate duce ulterior folosirii la apariția mătreții. De aceea o soluție de oțet este utilizată pentru neutralizarea efectului alcalin.
În plus, utilizarea frecventă și proporțiile necorespunzătoare pot provoca daune grave părului.
O altă problemă ridicată de folosirea săpunului de casă este cea legată de vopseaua de păr. Aceasta se poate modifica în cazul folosirii acestui tip de săpun și poate face culoarea să devină mai întunecată. Într-o astfel de situație, sunt utile informații despre modul de spălare a vopselei de păr cu săpun.