Prima pagină » Stiri si curiozitati » Săpun de casă pentru păr. Cinci beneficii ale folosirii acestuia

Săpun de casă pentru păr. Cinci beneficii ale folosirii acestuia

01 mart. 2021, 16:17,
în Stiri si curiozitati

Săpunul de casă pentru păr se folosește încă din cele mai vechi timpuri. Există dovezi istorice care arată că egiptenii foloseau pentru prepararea săpunului de casă un amestec de uleiuri vegetale. În secolul al II-lea d. Hr., medicul Galenus a notat că săpunul era folosit pentru igiena personală.

După 1700, a început fabricarea săpunului de casă de mici producători în Franța, Anglia, Italia sau Spania, folosind rețete străvechi. După Primul Război Mondial, odată cu creșterea cererii de săpun, acesta a început să fie produs de companiile industriale, care însă nu mai aveau nicio legătură cu săpunurile de casă.

Apariția șamponului pentru păr, produs folosind ingrediente chimice, a dus la scăderea producției de săpun „de casă“ și renunțarea la rețetele vechi.

În România, săpunul de casă pentru păr a fost o soluție des folosită până aproape de Revoluția din 1989. După 1990, au început să apară săpunurile aduse din Europa, mai parfumate, mai atrăgătoare și care au făcut ca oamenii să renunțe încet, încet la folosirea celor produse în casă.

Cum se produce săpunul de casă. Ce plante se folosesc

Rețeta tradțională de săpun de casă conține sodă caustică, indicat ar fi sub formă de fulgi, untură de porc, sare grunjoasă, gălbenele, flori de mușețel, plante parfumate, apă, preferabil de ploaie, untură de porc și leșie.

Toate aceste ingrediente se pun la fiert timp de câteva ore. Ulterior, se lasă la răcit și se taie în bucăți.

De remarcat că, la săpunul „de casă“ găsit în comerț, apar cifrele 72%, 70% sau 65%. Acestea reprezintă procentul conținutului de acizi grași, iar cu cât cifra este mai mare cu atât se spune că săpunul este mai eficient.

Beneficiile săpunului de casă pentru păr

Folosirea săpunului de casă pentru păr ajută la blocarea glandelor sebacee, cu păr excesiv de gras, mătreață, seboree și creștere lentă.

Spălarea părului cu săpun de casă, face ca acesta să nu se îngrașe așa de repede, se duce imediat de pe piele, miroase mai frumos, este cremos, curață delicat și hrănește firul de păr în profunzime.

Săpunul de casă este util în calmarea iritațiilor, pruritului și descuamărilor scalpului. În plus, acesta previne apariția mătreții.

Dacă folsoiți săpunu ld ecasă respectând regulile înscrise pe ambalaj, atunci acesta va avea un efect pozitiv asupra părului.

Săpunul de casă pentru păr. Dezavantaje

Dezavantajele folosirii săpunului de păr țin în mare parte de calitatea produsului folosit.

Marele dezavantaj al săpunului de casă este nivelul crescut al pH-ului. Astfel, un mediu alcalin poate elimina complet grăsimea, ceea ce este important pentru protecția naturală. Săpunul de casă poate deveni uscat și poate duce ulterior folosirii la apariția mătreții. De aceea o soluție de oțet este utilizată pentru neutralizarea efectului alcalin.

În plus, utilizarea frecventă și proporțiile necorespunzătoare pot provoca daune grave părului.

O altă problemă ridicată de folosirea săpunului de casă este cea legată de vopseaua de păr. Aceasta se poate modifica în cazul folosirii acestui tip de săpun și poate face culoarea să devină mai întunecată. Într-o astfel de situație, sunt utile informații despre modul de spălare a vopselei de păr cu săpun.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Înmormântarea lui Felix Baumgartner, amânată. Italienii refuză să elibereze trupul neînsuflețit al parașutistului. Ce investighează
observatornews.ro
Scandalul PSD-PNL a ajuns la etapa "amante" şi "ciumpalaci". Miza tăierilor anunţate de Bolojan
Playsport.ro
Un tânăr a ajuns la balamuc după ce ChatGPT i-a validat teoriile despre metafizică și...
Evz.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor trebuie să se regăsească în permis
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cum e privită Mihaela Rădulescu în Austria după moartea prematură a lui Felix Baumgartner
Playtech.ro
Pensionarii care ar urma să piardă peste 400 de lei din pensii de la 1 ianuarie 2026. Creşterea anunţată iniţial nu se mai aplică
Dailybusiness.ro
Produsul care aduce profit mai târziu decât se așteptau producătorii din România: „Piața era saturată de cele din Grecia”
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Ce se întâmplă cu autopsia lui Felix Baumgartner. Abia acum s-a aflat decizia șocantă a autorităților
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025