Șaptezeci și una de persoane în vârstă au fost găsite decedate în casă, singure, fără ajutor și fără cineva care să le caute. Este scenariul cutremurător care s-a înregistrat la Iași în 2023 și care ar trebui să pună în alertă o societate întreagă
Este vorba despre persoane a căror vârstă depășește 80 de ani, care sufereau de diferite afecțiuni, iar o parte din ele trăiau în cu condițiile precare. Acestea au fost uitate de toată lumea și au fost lăsate să-și dea ultima suflare singuri. Din analiza făcută de medicii legiști de la Iași s-a observat faptul că acest număr este reprezentat și cazurile de deces prin hipotermie. În prezent, nu mai este de mirare faptul că mulți bunici care trăiesc singuri nu au cui să ceară ajutor atunci când se îmbolnăvesc. Aceștia își găsesc sfârșitul într-un mod tragic.
Bătrânii din Iași au rămas ai nimănui și au murit fără o lumânare la căpătâi
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2024/02/batranii-din-Iasi-au-ramas-ai-nimanui-2.jpeg)
Șaptezeci și una de persoane în vârstă au fost găsite decedate în casă
Situația dramatică este reprezentată de faptul că majoritatea bătrânilor au murit în sărăcie, nu au putut să-și facă focul singuri, nu au avut cu ce să-și cumpere lemne, astfel că au înghețat în casă. În sezonul rece s-au înregistrat și decese din cauza intoxicațiilor cu monoxid de carbon de la sobe care nu au fost curățate. Altele au fost provocate de patologii, precum cancere, de afecțiuni cardiace și cronice.
„Anul trecut s-au înregistrat 71 de cazuri de decese la domiciliu atât din mediul rural, cât și din mediul urban. Este vorba despre persoane cu vârsta de peste 80 de ani. Dintre acestea, 6 cazuri sunt cazuri violente și cazuri de decese patologice. Treizeci și unu sunt decese din municipiul Iași”, a declarat Diana Bulgaru, director Institutul de Medicină Legală din Iași.
Primăriile au obligația de a înmormânta cadavrele fără aparținători
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2024/02/batranii-din-Iasi-au-ramas-ai-nimanui-1.png)
Este vorba despre persoane a căror vârstă depășește pragul de 80 de ani
Având în vedere că acești bătrâni nu au aparținători, prin lege există o obligație a primăriilor din comunele din care fac parte să preia cadavrele și să facă toate demersurile pentru înmormântare. În astfel de cazuri, Institutul de Medicină Legală din Iași face adrese către instituții, care vorbesc cu preotul din sat și se organizează înmormântarea. Persoanele decedate din municipiul Iași sunt preluate și înmormântate cu ajutorul Mitropoliei Moldovei și a Bucovinei.
Problema cea mai mare este faptul că instituțiile comunică greu. Din momentul în care Institutul de Medicină Legală face solicitări către primării și poliție până când autoritățile vin să ia cadavrul este un traseu lung.
Din aproximativ 1.300 de autopsii care s-au realizat în anul 2023 la Institutul de Medicină Legală din Iași, jumătate au fost decese la domiciliu. Situația îngrijorătoare este că din aproape 650 de decese, cele mai multe au fost reprezentate de come alcoolice. Cadavrele au fost găsite în casă, în putrefacție, printre aceste cazuri se numără și bătrânii din Iași care au rămas ai nimănui.
Din pacate, Chirica nu e inca batran. Dar va fi.