Prima pagină » Local » Șapte persoane confirmate cu noua tulpină Omicron și alte 40 de suspiciuni la Iași! Dr. Florin Roșu: ”Această nouă variantă Covid-19 va fi dominantă”
Șapte persoane confirmate cu noua tulpină Omicron și alte 40 de suspiciuni la Iași! Dr. Florin Roșu: ”Această nouă variantă Covid-19 va fi dominantă”

Șapte persoane confirmate cu noua tulpină Omicron și alte 40 de suspiciuni la Iași! Dr. Florin Roșu: ”Această nouă variantă Covid-19 va fi dominantă”

05 ian. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

În ultimele două săptămâni, în județul Iași au fost înregistrate peste 40 de suspiciuni de infectare cu noua tulpină Omicron, iar 7 pacienți au fost deja confirmați. Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, dr. Florin Roșu, susține în continuare că sfârșitul pandemiei va fi la începutul anului 2023

Șapte persoane au fost confirmate pozitiv cu noua tulpină Omicron la Iași. Numărul acestor cazuri este în creștere de mai bine de două săptămâni, în momentul de față existând 40 de suspiciuni. Primele confirmări au fost făcute pe data de 31 decembrie 2021.

”Din nefericire, în momentul de față și așa cum bine știți, laboratorul de biologie moleculară care funcționează în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase este centrul de screening pentru toată regiunea Moldovei, pentru tot ceea ce reprezintă tulpinile Covid-19, și am ridicat suspiciunea înaltă la mai multe persoane. Am identificat modificații specifice tulpinii omicron, la 7 pacienți. Am trimis probele acestora la București, iar pe data de 31 decembrie 2021 am primit și confirmarea, iar săptămâna trecută am ridicat suspiciunea de infectare cu noua tulpină la alte 40 de persoane, dintre care 28 de probe au fost deja trimise la București. Pacienții sunt din toată zona Moldovei, inclusiv Botoșani, Bacău”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”.

Dr. Florin Roșu: ”Capacitatea de a dezvolta forme grave este diminuată. Majoritatea pacienților sunt îngrijiți la domiciliu”

Medicii ieșeni precizează că noua tulpină Omicron va fi dominantă și va reprezenta sfârșitul pandemiei, care va fi înregistrat la finalul anului 2023. Trebuie precizat că această variantă Covid-19 se transmite mult mai rapid, dar persoanele infectate nu dezvoltă o simptomatologie severă, cei mai mulți dintre ei fiind tratați la domiciliu.

”După cum se cunoaște deja, tulpina Omicron a determinat cele mai multe infectări până în momentul de față. S-au realizat studii științifice foarte bine argumentate care au fost nișate pe diferite aspecte ale acestei noi tulpini și, într-adevăr, prezintă un grad de transmitere foarte mare, în schimb capacitatea de a dezvolta forme grave este diminuată, comparativ cu tulpina Delta, ceea ce pe mine m-a determinat să fac afirmația pe care mi-o susțin, aceea ca este începutul sfârșitului pandemiei.

Pacienții prezintă simptomatologie ușoară, sunt pacienți care au călătorit și, din fericire, niciunul dintre aceștia nu necesită îngrijire de Terapie Intensivă, ci din contră, marea majoritate dintre ei sunt îngrijiți la domiciliu. Și cum am preconizat în anul 2020, că acest deziderat va fi atins la sfârșitul anului 2022, începutul anului 2023, când tulpina Omicron va înlocui tulpina Delta, care este acum predominantă”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”.

Primele două suspiciuni au apărut în urmă cu aproape două săptămâni

Amintim că primele suspiciuni de infectare cu noua tulpină Omicron, foarte contagioasă, au apărut pe data de 22 decembrie 2021. Prima suspiciune de infectare cu tulpina Omicron a fost la un pacient internat la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași. Bărbatul în vârstă de 49 de ani, din județul Vaslui, se afla în evidențele spitalului cu o afecțiune urologică. În urma primei secvențieri făcute la Iași, confirmarea de infectare a primilor pacienți suspecți era de 99 la sută, urmând ca mai apoi să ajungă rezultatele de la laboratorul din București. Medicii ieșeni au precizat că simptomele infecției cu Omicron sunt asemănătoare infecției clasice cu Covid-19 sau infecției cu tulpina Delta, dar simptomul specific noii tulpini este durerea în gât. Specialiștii recomandă prezentarea la medicul de familie a persoanelor care au o simptomatologie specifică infecției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *