Prima pagină » Local » Șapte centre de vaccinare în județul Iași unde se administrează serul anti-COVID-19 AstraZeneca! Iată lista centrelor unde ieșenii se pot imuniza cu cel de-al treilea vaccin distribuit în țară
Șapte centre de vaccinare în județul Iași unde se administrează serul anti-COVID-19 AstraZeneca! Iată lista centrelor unde ieșenii se pot imuniza cu cel de-al treilea vaccin distribuit în țară

Șapte centre de vaccinare în județul Iași unde se administrează serul anti-COVID-19 AstraZeneca! Iată lista centrelor unde ieșenii se pot imuniza cu cel de-al treilea vaccin distribuit în țară

17 feb. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

În județul Iași sunt 7 centre de vaccinare COVID-19, unde s-au distribuit doze de AstraZeneca. La o zi de la începutul administrării noului vaccin nu au fost raportate noi reacții adverse în rândul persoanelor imunizate. Majoritatea vaccinărilor au fost efectuare cu doze de Pfizer și Moderna

Vaccinul AstraZeneca a fost distribuit în șapte centre noi de vaccinare anti-COVID-19 din județul Iași. Pe data de 15 februarie 2021, ieșenii programați la noile puncte au început imunizarea cu noul ser. Astfel, noile centre de vaccinare se adaugă celor 17 deschise la începutul etapei a doua de vaccinare, respectiv de la jumătatea lunii ianuarie 2021. Miercuri, 17 februarie 2021, se va administra prima sau a două doză de Pfizer, prima doză de Moderna și de AstraZeneca. Precizările actuale pentru vaccinul AstraZeneca redau categoria de vârstă cuprinsă între 18 și 55 de ani. Schema de vaccinare constă în administrarea a două doze. Intervalul de așteptare între cele două este de la 4 până la 12 săptămâni. Recomandarea este ca cea de-a doua doză să se efectueze după 8 săptămâni.

Lista centrelor de vaccinare din județul Iași unde este administrat serul AstraZeneca

În centrele de vaccinare anti-COVID-19 din județul Iași, pe 14 februarie 2021 s-au distribuit 1.490 doze de vaccin AstraZeneca. De la sediul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași au fost direcționate flacoanele de AstraZeneca către cele 7 centre noi de vaccinare astfel: Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară Ion Ionescu de la Brad Iași – 600 doze, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași– 480 doze, Casa de Cultură Tg. Frumos (Centrul 2) – 60 doze, Centrul cultural „Cella Neamțu”, com. Ciurea – 100 doze, clădire cabinete medicale, sat Țibănești, com. Țibănești – 50 doze, clădire cabinete medicale, sat Vlădeni, com. Vlădeni- 50 doze, Clinica Almedra, șos. Valea Rediului, nr. 54, bloc C3, sat Rediu – 150 doze.

În celelalte centre de vaccinare deschise de pe data de 18 ianuarie 2021, în luna februarie s-a administrat prima doză de Moderna și s-a efectuat rapelul cu Pfizer. De pe data de 17 februarie, o nouă tranșă de vaccin Pfizer se distribuie în centre și se va relua administrarea cu prima doză de vaccin. Totodată, continuă activitatea prin efectuarea rapelului cu Pfizer, administrarea primei doze de Moderna și AstraZeneca.

Peste 60.000 de ieșeni s-au imunizat împotriva coronavirus

În ceea ce privește campania de vaccinare împotriva COVID-19, care a început pe data de 27 decembrie 2020, la nivelul județului Iași, până pe data de 16 februarie 2021 au fost efectuate 63.210 vaccinări. Din acest număr total de persoane vaccinate, 38.058 au fost vaccinate cu prima doză și 25.152 cu a doua doză. Pe data de 15 februarie 2021 au fost vaccinate 2.046 de persoane, dintre care 512 persoane au primit prima doză și 1.534 de persoane au primit cea de-a doua doză. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 167 de reacții adverse ușoare. În cazul serului AstraZeneca, conform prospectului, cele mai frecvente reacții adverse întâlnite sunt: sensibilitate, durere, căldură, mâncărimi sau vânătaie la nivelul locului de administrare a injecției, senzație de oboseală (fatigabilitate) sau stare generală de indispoziție, frisoane sau senzație de febrilitate, durere de cap, greață (senzație de rău) și durere articulară sau musculară.

Vaccinul anti-Covid-19 produs de marea companie farmaceutică britanică AstraZeneca

Vaccinul AZD1222 (AstraZeneca) a fost dezvoltat de o echipă a Universității Oxford și de o companie de farmaceutice AstraZeneca. Pe 30 decembrie 2020 a vaccinul a fost aprobat de Marea Britanie. Ulterior, India, Austria, Germania, Franța se numără printre țările unde se administrează acest ser. Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat vaccinul AstraZeneca în luna ianuarie 2021. Studiile pe scară largă au aratăt că acest vaccin este eficient în proporție de 62 la sută, în timp ce serul Pfizer este eficient în proporție de 95 la sută.

La momentul de față, în Uniunea Europeană, vaccinul britanicilor, AtraZeneca, este cel de-al treilea aprobat, după vaccinul produs de Pfizer-BioNTech (Comirnaty) și vaccinul Moderna, produs de compania americană cu același nume. Serul Pfizer și Moderna au fost produce după aceeași tehnologie, ARN messager, pe când vaccinul AstraZeneca folosește tehnologia clasica de dezvoltare a unui vaccin. Compania britanică a produs noul ser prin intermediul unui virus care nu se poate multiplica, dar transmite sistemului imunitar informațiile necesare pentru a se putea apară în cazul infectării cu coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`