Prima pagină » Local » Șapte adolescenți au ajuns, în acest an, la Spitalul de Copii Iași din cauza electrocuțiunii prin expunerea pe vagoanele de tren! Reprezentanții unității sanitare trag un semnal de alarmă: „Rugăm părinții să le explice ce reprezintă asemenea expuneri”

Șapte adolescenți au ajuns, în acest an, la Spitalul de Copii Iași din cauza electrocuțiunii prin expunerea pe vagoanele de tren! Reprezentanții unității sanitare trag un semnal de alarmă: „Rugăm părinții să le explice ce reprezintă asemenea expuneri”

29 nov. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

De la începutul anului 2024 până în prezent, la Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași au ajuns șapte adolescenți care au fost victimele electrocuțiunii prin expunerea pe vagoanele de tren. Din totalul de pacienți, unul a decedat.

Șapte adolescenți au ajuns, în acest an, la Spitalul de Copii Iași, după ce s-au electrocutat

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași au tras un semnal de alarmă legat de pericolele la care se expun adolecenții care se urcă pe vagoanele de tren pentru a-și face selfie-uri. În acest an, la Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași au ajuns șapte dolescenți care au fost victimele electrocuțiunii prin expunerea pe vagoanele de tren.

„Spitalul de Copii dorește să aducă în atenție cazurile de electrocuțiune prin expunerea copiilor pe vagoanele de tren, la un curent de înaltă tensiune. Anul acesta au ajuns la Spitalul de Copii 11 copii electrocutați, din care 7 au suferit această electrocuțiune, întrucât s-au urcat pe vagoanele de tren pentru a fi la înălțime și pentru a face un selfie. Această distracție, din păcate, este adesea letală, duce la consecințe extrem de grave, o perioadă de spitalizare extrem de lungă și sechele, în special neurologice, care afectează atât pacientul, cât și familia. Din aceste cazuri prezente în spitalul nostru, un pacient a decedat. În momentul de față, în spital sunt internați 3 pacienți cu electrocuțiune, expuși la curent de înaltă tensiune prin contactul cu firele electrice sau situați în apropierea firelor electrice de pe vagoanele de tren. Menționăm că această expunere la un curent de înaltă tensiune este extrem de gravă, pentru că pacientul prezintă adesea stop cardio-respirator, care necesită resuscitare”, a declarat dr. Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii Iași.

În prezent, la Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași sunt internați 3 adolecenți electrocutați. Unul dintre ei, Andrei Ciprian Scutariu, un adolescent în vârstă de 16 ani, s-a electrocutat în seara de 13 octombrie 2024.

„Dacă intervenția este în primul minut, șansele de supraviețuire a acestor pacienți sunt de 95 la sută, dar dacă intervenția este după minutul 8, șansele de supraviețuire sunt de 0,5 la sută. De multe ori, acești tineri sunt singuri sau sunt în prezența altor tineri, acțiunea este lentă, ca urmare, acești pacienți sunt în stop cardio-respirator, iar șansele lor de supraviețuire scad exponențial. De asemenea, în momentul în care sunt expuși la acest curent de înaltă tensiune, pacienții sunt aruncați de pe vagoanele de tren și suferă politraumă – politraumă care înseamnă fractură, înseamnă leziuni de organe interne – și care, alături de leziunile de arsură pe care le produce curentul electric, agravează starea pacientului și semnează evoluția și prognosticul său. Arsurile sunt, în general, arsuri profunde, nu numai la nivelul țesuturilor, ci și la nivelul organelor. Deși de multe ori suprafața arsă de curentul electric poate fi mică, faptul că acest curent electric străbate corpul poate determina leziuni organice foarte grave. Prin contractură musculară tetanică produsă de trecerea curentului electric se produc, de asemenea, fracturi la nivelul oaselor lungi, dar și fracturi cu aspect de tasare la nivelul coloanei vertebrale, aspecte care, de asemenea, agravează prognosticul pacienților. Solicităm și aducem în atenția opiniei publice și adolescenților că orice gest care reprezintă o distracție poate fi letal. Rugăm părinții să discute cu ai lor copii, să le explice ce reprezintă asemenea expuneri, pentru că, la început, un pacient electrocutat poate să fie bine, dar curentul electric își pune amprenta, iar în următoarele zile lucrurile pot să fie extrem de grave și să evolueze rău, iar prognosticul să fie, în final, letal. Copiii internați acum în spital din cauza electrocuțiunii prin expunerea pe vagoanele de tren au 16 și 17 ani. Unul dintre pacienți are o stare generală relativ bună, iar ceilalți doi sunt cu stare generală gravă”, a declarat dr. Cătălina Ionescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`