Sărbătoare importantă pentru creștini în Săptămâna Patimilor. Credincioșii sunt așteptați să asiste la Denia din Vinerea Mare, poate una din cele mai importante perioade înainte de Învierea Domnului. Ziua de astăzi este și una plină de tradiții și obiceiuri
Credincioșii sunt așteptați să asiste astăzi, 30 aprilie 2021, la Liturghia săvârșită în Biserica Ortodoxă în Săptămâna Patimilor. În această zi se săvârșește și Denia din Vinerea Mare. În această zi nu se săvârșește niciuna din cele 3 Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este legată de scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. De secole se știe că prin scoaterea Sfântului Epitaf credincioșii retrăiesc coborârea de pe Cruce a Mântuitorului Iisus Hristos și pregătirea Trupului Său pentru înmormântare. De asemenea, în această zi se cântă Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf. Acesta simbolizează trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până în ziua de Înălțarea Domnului. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.
Săptămâna Patimilor. Tradiții de Vinerea Mare
Această zi este și una plină de tradiții și obiceiuri pe întreg cuprinsul țării. În Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor, unii credincioși obișnuiesc să dea cu tămâie în casă, să o înconjoare de 3 ori în zorii zilei, tocmai pentru ca gângăniile și dihăniile să nu se apropie de casă și de pomi. Unii credincioși consideră că dacă se scufundă în apa rece de 3 ori în această zi, atunci vor fi sănătoși tot anul.
De asemenea, în Vinerea Mare trebuie să se evite lucrările agricole, în special mersul pe câmp, semănatul sau alte activități asemănătoare. Această zi mai poartă în popor și denumirea de Vinerea Seacă. A fost denumită în acest fel pentru că tot ceea ce se seamănă astăzi nu rodește. În această zi nu se sacrifică păsări sau alte animale. Totodată, în Vinerea Mare este interzis și spălatul. În plus, în cursul acestei zile nu se coase și nu se face curățenie.
Post negru în Vinerea Mare
În Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor se ține și post negru. Creștinii țin post negru pentru a fi solidari cu patimile Mântuitorului. În această zi nu se mănâncă și nu se bea nimic, nici măcar apă. Postul negru din Vinerea Mare înseamnă jertfa adusă Mântuitorului. Creștinii postesc în această zi pentru a fi solidari cu ceea ce a pătimit Mântuitorul. Postul este o lucrare duhovnicească pentru ca toți creștinii să simtă puterea credinței. În această zi se pomenesc sfintele și mântuitoarele Patimi ale lui Iisus Hristos. În această zi, creștinii nu trebuie să se certe cu nimeni pentru că altfel degeaba se postește. Postul nu înseamnă doar abținere de la mâncare și băutură, ci și abținere de la orice păcat și răutate. Mai mult, în această zi nu se doarme și nici nu se merge în vizită, iar postul nu se poate întrerupe.
Semnificația zilei de Vinerea Mare în Biserica Ortodoxă
Vinerea Mare este și ultima zi pentru pregătirile de Învierea Domnului. Este o zi când gospodinele prepară cea mai mare parte a mâncărurilor tradiționale pentru masa de sărbătoare pentru sfintele Paști. Tot în această zi, ele fac și ultimele retușuri la hainele pe care le vor îmbrăca la Înviere, dar și în zilele următoare. În popor, se crede că dacă va ploua în Vinerea Mare, anul va fi mai bun, iar dacă nu, nu va fi roditor. Femeile nu umplu borș în această zi, ele nu coc nici pâine sau altceva. În această zi se mai respectă și alte tradiții în diferite zone ale țării.