Prima pagină » Local » Săptămâna Patimilor- Cele zece fecioare. Denia de marți seara în Biserica Ortodoxă
Săptămâna Patimilor- Cele zece fecioare. Denia de marți seara în Biserica Ortodoxă

Săptămâna Patimilor- Cele zece fecioare. Denia de marți seara în Biserica Ortodoxă

27 apr. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

În această perioadă, creștinii-ortodocși sunt îndemnați să asiste la slujbele de Denii în Săptămâna Patimilor. Liturghiile vor avea loc în fiecare zi din Săptămâna Mare în lăcașurile din Biserica Ortodoxă

Săptămâna Patimilor în Biserica Ortodoxă Română. În această seară, marți, 27 aprilie 2021, creștinii-ortodocși sunt așteptați să asiste la o nouă Liturghie săvârșită de preoți în Săptămana Patimilor Domnului. În această zi, cunoscută și ca Marțea Mare, Sfinții Părinți au rânduit să se citească Pilda celor zece fecioare. Această pildă prezintă zece fecioare care se pregătesc pentru nuntă. În această parabolă, Împărăția cerurilor este asemănată cu zece fecioare, care, luându-și candelele, au ieșit în întâmpinarea mirelui. În urma acestei pilde, preoții arată că Iisus Hristos a dorit să descopere credincioșilor importanța pregătirii în vederea judecății de apoi. Candelele aprinse simbolizează faptele bune, care trebuie să ardă până la sfarșitul lumii, adică până la sfârșitul fiecăruia sau până la Parusie. Flacăra este alimentată de untdelemn. Prin untdelemn se înțelege credința, care la rândul ei nu se poate împrumuta altora, fiind un dar strict personal.

Pilda celor 10 fecioare în Săptămâna Patimilor

În Biserica Ortodoxă se citește, în această zi din Săptămâna Patimilor, Pilda celor 10 fecioare. Această pildă este spusă de către Domnul Iisus Hristos prin preoții din biserici, pentru ca toți credincioșii să se gândească la faptul că trebuie se fie întotdeauna pregătiți cu fapte bune pentru întâmpinarea Mirelui ceresc, să fie alcătuiți din faptele lor cele bune că să poată lua parte la „ospățul cel veșnic”. Domnul Hristos îndeamnă la priveghere, concluzia pildei fiind aceea că toți credincioșii trebuie să privegheze și să se roage pentru că nu se știe când vine Iisus. În această zi de marți, ca și în celelalte zile din Săptămâna Sfintelor Pătimiri, până miercuri inclusiv, la slujba de dimineață, la utrenie, se spun următoatrele cuvinte:

„Iată mirele vine în miezul nopții și fericită este sluga pe care va afla-o priveghind, iară netrebnică e cea pe care o va găsi lenevindu-se. Vezi dar, suflete al meu, cu somnul să nu te îngreuiezi, ca să nu te dai morții și afară din Împărăție să te încui, ci te deșteaptă strigând: Sfânt, Sfânt, Sfânt ești Dumnezeul nostru, pentru Născătoarea de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi”.

Cum trebuie să ne comportăm în Postul Paștelui?

Prin această pildă, credincioșii înțeleg și cum trebuie să se comporte în post. În vremea postului nu trebuie să se oprească doar la înfrânare, nevoințe, ci toate acestea trebuie însoțite de milostenie. Reprezentanții Bisericii arată că din această pildă se înțelege că o simplă virtute cultivată nu face oamenii moștenitori ai Împărăției lui Dumnezeu. Lipsa faptelor bune, a milosteniei, le-a făcut pe cele cinci fecioare să nu ajungă alături de Hristos. Nu le-a folosit lupta cu trupul, ferirea de a cădea în păcatul desfrânării, din moment ce ele sunt privite drept păcătoase.

Candele sunt darul fecioriei, iar untdelemnul este milostenia. Fără ulei, candelele se sting, adică fecioria. Dacă nu este însoțită de milostenie, nu folosește la nimic. Ziua în care este citită și pilda celor 10 fecioare este una plină de tradiții și obiceiuri în întreaga țară. Marțea Mare este numită și Marțea Seacă. Această zi este și ultima în care oamenii mai pot munci la câmp sau în care se mai spală și se calcă. Se spune și că bărbaților care își ajută soțiile cu treburile din casă le va merge bine tot anul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
16 iulie 2024
16 iulie 2024