Prima pagină » Actualitate » Săptămâna de lucru de șase zile în România? Modelul adoptat de Grecia a fost comentat de CEO-ul unuia dintre cei mai mari angajatori industriali din țară
Săptămâna de lucru de șase zile în România? Modelul adoptat de Grecia a fost comentat de CEO-ul unuia dintre cei mai mari angajatori industriali din țară

Săptămâna de lucru de șase zile în România? Modelul adoptat de Grecia a fost comentat de CEO-ul unuia dintre cei mai mari angajatori industriali din țară

25 iun. 2024, 10:18, 2 ,
în Actualitate

CEO-ul unuia dintre cei mai mari angajatori industriali din țară a analizat posibilitatea introducerii săptămânii de lucru de șase zile în România. După modelul adoptat de Grecia, Dragoș Damian a precizat că măsura are logică în contextul crizei acute de forță de muncă din întreaga Europă.

Săptămâna de lucru de șase zile în România?

Dragoș Damian, CEO-ul Terapia, una dintre cele mai mari fabrici de medicamente din România și unul dintre cei mai mari angajatori industriali din Cluj și din țară, a vorbit despre introducerea săptămânii de lucru de șase zile în Grecia.

„Grecia, ţara care în urmă cu peste 10 ani de zile beneficia de un pachet de ajutor record de tip bail-out de 500 miliarde de euro, introduce săptămâna de lucru de 6 zile. Ştirea este incompletă şi probabil incorectă, nu este vorba neapărat de săptămâna de lucru de 6 zile ci, cu acordul angajatului, de ziua de muncă de (până la) 13 ore, fără a mai fi obligatoriu repausul de 48 de ore după 40-45 de ore de muncă”, a declarat Dragoș Damian.

De la lunii viitorare, mulți lucrători din industrie, comerț cu amănuntul, agricultură și unele sectoare de servicii vor trebui să lucreze o săptămână de lucru de 6 zile dacă angajatorii lor vor decide că este necesar. Pentru a șasea zi de muncă se va plăti un supliment de 40% din salariul zilnic.

Sectorul ospitalității este exclus din acest regulament deoarece săptămâna de lucru de cinci zile a fost desființată în acest domeniu în 2023.

Dragoș Damian este de părere că decizia nu este foarte populară, nici în Grecia, dar reglementarea are „un pic de logică”.

„În orice caz, Grecia este prima țară din Uniunea Europeană care recunoaşte că nu are suficientă resursă umană pentru cât este de muncă şi invită angajaţii, câţi mai sunt, să lucreze mai mult. Şi, la urma urmei, aceasta reglementare aduce un pic de logică pentru cei care au doua joburi la doi angajatori diferiţi, lucrând oricum 8 + 4 = 12 ore pe zi – vor putea să lucreze 12 ore la un singur angajator, asta însemnând până la 60 de ore pe săptămâna timp de 5 zile”, a menționat Dragoș Damian.

Specialiștii resping varianta săptămânii de lucru cu 6 zile

Dragoș Damian recunoaște că nici în rândul specialiștilor săptămâna de lucru de șase zile nu este văzută foarte bine.

„Au sărit toţi specialiştii să spună ca vor apărea riscuri, abuzuri şi distorsiuni şi că de fapt tendinţa este opusă, către săptămâna de lucru de 4 zile, deja introdusă ca pilot în câteva ţari europene – nu este clar deocamdată ce sectoare economice de producţie sunt parte din pilot”, a zis Dragoș Damian.

Acesta susține că decizia Greciei este un semnal că muncitorii importați din Asia nu reprezintă o rezolvare la criza forței de muncă.

„Oricum ar fi sau s-ar interpreta, Grecia este prima ţară a Uniunii Europene care ia măsuri nemaiîntâlnite ca reacţie la penuria de angajaţi. Multe alte ţări comunitare au semnalat penuria de resursă umană din zonele fierbinţi ale PIB-ului precum fabricile de prelucrare, şantierele de construcţii şi fermele agricole, dar nici una nu a luat o astfel de măsura până în prezent. Şi să nu uitam desigur că penuria de personal există şi în serviciile de curăţenie şi mentenanţă, sănătate, HORECA, îngrijire copii şi vârstnici, toate ţările comunitare se plâng de deficit dar nu exista nici acum o soluţie. Săptămâna de lucru de 6 zile este, în plus, un semnal ca forţa de muncă importată din Asia este insuficientă şi desigur nespecializată sau necalificată pentru nivelul la care a ajuns tehnologia, mai ales în fabricile de prelucrare”, a conchis CEO-ul Terapia, care a vorbit despre posibilitatea săptămânii de lucru de șase zile în România.

Comentarii
  • Si eventual duminica sa venim voluntar la job…sa ii facem fundul mare patronului mai repede. Am prefera sa incepem lucrul la ora 7 si sa il incheiem la 17, de luni pana joi, adica varianta de 4 zile lucratoare. In unele sectoare ar aduce si niste economii importante la consumul de curent/gaz etc, acolo unde pornirea echipamentelor/utilajelor presupune un consum suplimentar.Patronii strang din fund cand e vorba de salarii, automat, muncind mai mult ar trebui sa creasca si venitul…de unde…

  • Eu nu as avea nimic impotriva la saptamana de lucru de 44 de ore (lucrezi o sambata din doua) cu conditia sa-mi creasca veniturile cu 10%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025