Prima pagină » Eveniment-Social » Săptămâna aceasta, UMF Iași organizează o serie de evenimente istorice
Săptămâna aceasta, UMF Iași organizează o serie de evenimente istorice

Săptămâna aceasta, UMF Iași organizează o serie de evenimente istorice

04 dec. 2023, 02:00, 1 ,
Valentin HUȚANU în Eveniment-Social

În aceste zile, UMF Iași organizează o serie de evenimente istorice. Festivitatea de deschidere a Zilelor Universității de Medicină și Farmacie are loc miercuri, 6 decembrie 2023, la ora 12.00, în Aula „George Emil Palade”. Vor fi prezenți membri ai corpului academic și administrativ al UMF Iași, studenți, reprezentanți ai administrației publice locale și ai cultelor religioase, pentru a sărbători împreună 144 de ani de învățământ superior medical la Iași

În aceste zile, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” Iași organizează o serie de evenimente istorice. Festivitatea de deschidere a Zilelor Universității de Medicină și Farmacie are loc miercuri, 6 decembrie 2023, la ora 12.00, în Aula „George Emil Palade”. Vor fi prezenți  membri ai corpului academic și administrativ al UMF Iași, studenți, reprezentanți ai administrației publice locale și ai cultelor religioase, pentru a sărbători împreună 144 de ani de învățământ superior medical la Iași. Programul complet al manifestărilor poate fi consultat AICI.

UMF Iași organizează o serie de evenimente istorice

Unul dintre cele mai vechi așezăminte de învățământ superior din țara noastră a fost fondat în 1879, ca Facultate de Medicină, ulterior fiind asociat cu alte două instituții ce completează aria pregătirii medicale – Facultatea de Farmacie și Facultatea de Medicină Dentară. În anul 1991, institutului i se conferă statutul de universitate, primind numele celebrului reprezentant al Școlii de Anatomie Funcțională Iași, Grigore T. Popa. Ulterior, este inclusă și Facultatea de Bioinginerie Medicală, singura de acest fel din Romania. Universitatea se mândrește, astăzi, cu un valoros corp profesoral, precum și cu o bază materială și tehnică modernizată, adecvată desfășurării procesului didactic și activității de cercetare științifică.

Înființată odată cu Universitatea din Iași, activitatea Facultății de Medicină debutează la 1 decembrie 1879, datorită prezenței în Guvern a lui M. Kogălniceanu și N. Kretzulescu, precum și penuriei de cadre medicale după războiul de independență din 1877. De-a lungul timpului, mari personalități au marcat activitatea Universității de Medicină: Grigore T. Popa, Leon Scully, Petru Poni, C.I. Parhon, Aristide Peride, Ion Ciure, Ludovic Russ, Ernest Juvara, C. Proca, N. Leon, V. Sion, Fr. Reiner, E. Riegler, Al. Slătineanu, I. Tănăsescu, A. Țupa, V. Râșcanu, L. Baliff, J. Nițulescu, O. Franche, Vl. Buțureanu, P. Vancea și alții.

Roluri fundamentale: formarea și perfecționarea absolvenților și specialiștilor în medicină, medicină dentară, farmacie, bioinginerie și asistență de sănătate

Universitatea își asumă ca roluri fundamentale formarea și perfecționarea absolvenților și specialiștilor în medicină, medicină dentară, farmacie, bioinginerie și asistență de sănătate, crearea, tezaurizarea și difuzarea valorilor științelor bio-medicale și afirmarea lor în circuitul european și mondial, ameliorarea continuă a activităților și performanțelor sistemului național de sănătate publică, cultivarea tradiției gândirii libere și a democrației academice, a deontologiei și bioeticii, în spiritul recunoașterii drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și a principiului supremației legii.

UMF Iași îndeplinește aceste misiuni prin următoarele obiective: formarea ​de specialiști cu pregătire superioară, performanți în raport cu nivelul național și internațional: actualizarea și perfecționarea continuă a pregătirii specialiștilor, prin diferite forme de învățământ postuniversitar; managementul calității serviciilor educaționale de formare inițială și continuă oferite de universitate; optimizarea activităților de cercetare științifică fundamentală și aplicată, pentru ridicarea nivelului calitativ, creșterea competitivității și afirmării performantelor școlii medicale ieșene și pentru îmbunătățirea continuă a asistenței medicale; promovarea relațiilor de cooperare internațională și integrarea în sistemul european de învățământ medical, prin realizarea standardelor de structură, calitate și eficiență. Având la bază toate acestea, săptămâna aceasta, UMF Iași organizează o serie de evenimente istorice.

Comentarii
  • Da’ niste medici buni cand mai fac? Ca de vreo 15 ani ne tot omoara si ne schilodesc medicii „pregatiti” la Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`