Șantierul din fața Teatrului Național din Iași rămâne închis. Municipalitatea așteaptă decizia Comisiei Naționale de Monumente
La mijlocul lunii septembrie 2023, șantierul din fața Teatrului Național din Iași a fost redeschis, constructorul a adus utilajele și, potrivit informațiilor transmise atunci de arheologul Costică Asăvoaie, a început să acopere o parte din descoperirile arheologice descoperite în zonă. Între timp, șantierul a fost închis, iar raportul arheologic a fost finalizat și trimis către Comisia Națională de Monumente.
Șantierul din fața Teatrului Național din Iași pare fără sfârșit
În luna iulie 2023, arheologii au finalizat săpăturile de pe esplanada Teatrului Național din Iași. Aceștia au lucrat mai bine de o lună de zile pentru întocmirea raportului arheologic care a fost trimis, la București, Comisiei Naționale de Monumente. Lucrările de modernizare au fost sistate atunci când în fața Teatrului Național au fost descoperite vestigii din secolul al XVIII-lea.
Astfel, în loc de termenul stabilit pentru finalizare, de 12 luni, s-a amânat. Reprezentanții municipalității ieșene au transmis faptul că este așteptat răspunsul din partea Comisiei Naționale de Monumente, pentru a putea decide împreună cu constructorul ce lucrări vor mai putea fi realizate până la venirea sezonului rece.
„Raportul de cercetare istorică și cercetare arheologică a fost trimis, la București, la Comisia Națională de Monumente. Așteptăm răspunsul lor și în funcție de acesta vom decide împreună cu constructorul ce lucrări putem ataca până la venirea sezonului rece”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.
În luna mai 2023, cotidianul BZI a publicat imagini spectaculoase cu vestigiile descoperite pe esplanada din fața Teatrului Național din Iași. Amintim faptul că în zonă au fost descoperite ziduri medievale de fortificație. Acestea sunt localizate chiar în fața Teatrului din Iași, dar și în zona străzii Vasile Conta și a Bulevardului Independenței. Ele ar putea fi puse în valoare, devenind, astfel, un nou punct de atracție culturală și turistică.
Inițial, finalizarea lucrărilor era programată până la finalul anului 2023, vizând amenajarea, sistematizarea verticală și refuncționalizarea zonei ca spațiu cultural, realizarea și montarea de elemente constructive, teatru de vară în aer liber, foișor, panou pentru expoziții, fântână interactivă, fântâni cu cascadă și de apă potabilă, gradenă circulară, toalete ecologice cu autocurățare, amenajarea de spații verzi, trasee de circulații pietonale, sistem de iluminat modern.
Ce lucrări vor fi făcute pe esplanada Teatrului Național din Iași
Conform proiectului, lucrările vor include demolarea fântânilor existente și realizarea altora, dar și a unor construcții anexe care să fie în conformitate cu normele și exigențele actuale. În dreptul zidurilor de sprijin, între scările situate pe cele două alei laterale axului sunt prevăzute trei fântâni decorative succesive care subliniază axul central.
Pentru a primi lumină pe toată durata zilei, cele patru statui din parc vor fi reamplasate pe partea de nord a traseului pietonal central, cu fața spre sud, iar pe latura opusă statuilor, cu fața spre acestea vor fi prevăzute bănci dispuse semicircular, concentrând vizibilitatea spre o zonă în care se pot organiza și mici spectacole în aer liber. Proiectul de la Teatrul Național din Iași a fost analizat încă de acum câțiva ani de autoritatea locală. În calcul au intrat alte aspecte legate de modernizarea zonei.
„În zona dinspre Teatrul Național, în locul fântânilor existente va fi construit un mic amfiteatru orientat spre sud, sub care sunt amplasate spațiile administrative și de control ale parcului, dar și o grupare florală spațială, ambele fiind însoțite de mici fântâni decorative. De o parte și de alta a axului central vor fi prevăzute alei sinuoase în umbra vegetației înalte. În proiectul de peisagistică s-au păstrat cele două masive vegetale către limitele laterale, și anume spre strada I.C. Brătianu, respectiv spre aleea de acces la Casa de Oaspeți «Sfântul Nicolae», dar și sublinierea acestora cu o vegetație decorativă, variată, joasă”, se mai arată în documentație.
Șantierul din fața Teatrului Național din Iași pare fără sfârșit. Proiectul nu va fi finalizat în termen din cauza descoperirilor arheologice. Primăria a anunțat faptul că se așteaptă rezultatul din partea Comisiei Naționale de Monumente, pentru a putea organiza reînceperea lucrărilor.
Istoria este importanta , trebuie puse în valoare pentru cei care vor veni după noi.