Prima pagină » Local » Șantier în jurul monumentului Obeliscul cu Lei din Parcul Copou! Investiție de aproape 200 mii de euro în cel mai mare parc din Iași  
Șantier în jurul monumentului Obeliscul cu Lei din Parcul Copou! Investiție de aproape 200 mii de euro în cel mai mare parc din Iași  

Șantier în jurul monumentului Obeliscul cu Lei din Parcul Copou! Investiție de aproape 200 mii de euro în cel mai mare parc din Iași  

10 iun. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Primăria Iași reface monumentul Obeliscul cu Lei din Parcul Copou. Investiția în reabilitarea monumentului din zona Copou se ridică la aproape 192 mii de euro. Municipalitatea vrea să refacă integral cel mai mare parc din oraș

Unul din cele mai cunoscute monumente din municipiul Iași ar urma să fie reabilitat. Primăria Iași a demarat o procedură privind proiectarea și execuția lucrărilor la Obeliscul cu Lei, din Parcul Copou, monument istoric vechi de 188 de ani. Investiția în reabilitarea monumentului din Parcul Copou a fost estimată la 947.256 lei (191.752 euro). Ofertele pot fi depuse până la 5 iulie 2022, deschiderea acestora urmând a avea loc la 5 noiembrie 2022.

Primăria Iași reface Obeliscul cu Lei din Parcul Copou

Monumentul ridicat în 1834, realizat de Gheorghe Asachi, ar urma să fie refăcut complet de societatea care va fi contractată de municipalitate.

„Monumentul este format dintr-un soclu masiv de piatră pe care sunt așezați patru statui sculptate sub formă de lei. Obeliscul este format din 7 blocuri de piatră cu o înălțime de 7,05 metri. Conform expertizei tehnice se propune refacerea sistematizării verticale, inclusiv a treptelor din piatră, curățarea elementelor scheletului metalic și protejarea acestora prin grunduire/vopsire”, se arată în caietul de sarcini a procedurii.

Iluminare arhitecturală la monumentul din municipiul Iași

Obeliscul ar urma să fie iluminat arhitectural, urmând a fi și monitorizat video.

„Conform expertizei, se propune refacerea sistematizării verticale, inclusiv a treptelor de piatră, cu recomandarea de a se avea în vedere prezența apei în teren. În vederea punerii în evidență a monumentului, cota terenului amenajat va fi coborâtă și astfel vor fi evidențiate cele trei trepte ale soclului. Finisajul existent din beton al celor patru alei care converg către monument va fi înlocuit cu un finisaj din piatră cubică”, se mai arată în caietul de sarcini.

Reabilitarea monumentului cunoscut și sub denumirea de Monumentul Regulamentului Organic a fost prinsă în proiectul de buget pe anul 2022 de la Primăria Iași.

Proiect pentru modernizarea Parcului Copou din municipiul Iași

Primăria Iași a demarat și un alt proiect legat de modernizarea completă a Parcului Copou. Investiția de 26,2 milioane lei (5.4 milioane euro) prevede reabilitarea aleilor, conservarea Teiului lui Eminescu, reconstrucția foișorului fanfarei cu o capacitate mai mare. În cadrul proiectului mai intră și reorganizarea compoziției obiectelor de artă și restaurarea acestora, reabilitarea Aleii Junimiștilor, dotarea cu mobilier urban adecvat (bănci, coșuri de gunoi, mese de șah etc.). În plus, proiectul prevede și înființarea unui Teatru de Vară în zona Casei de Cultură „Mihai Ursachi”.

Într-o primă etapă se va trece la refacerea monumentului Obeliscul cu Lei din Parcul Copou, investiție care ar urma să fie demarată în cursul acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *