Prima pagină » Local » Șansele ca pacienții din Iași suspecți de infectare cu Omicron să fie confirmați pozitiv sunt de 99 la sută! Dr. Vasile Cepoi: „Secvențierea făcută la Spitalul de Boli Infecțioase arată confirmarea”
Șansele ca pacienții din Iași suspecți de infectare cu Omicron să fie confirmați pozitiv sunt de 99 la sută! Dr. Vasile Cepoi:

Șansele ca pacienții din Iași suspecți de infectare cu Omicron să fie confirmați pozitiv sunt de 99 la sută! Dr. Vasile Cepoi: „Secvențierea făcută la Spitalul de Boli Infecțioase arată confirmarea”

29 dec. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Primii doi pacienți suspecți de infectare cu noua tulpină sunt confirmați pozitiv 99 la sută! Chiar dacă rezultatele din laboratorul Spitalului „Matei Balș” nu au ajuns încă la Iași, medicii au confirmare de 99 la sută în urma secvențierii, având în vedere și criteriul epidemiologic

Rezultatele din laboratorul din București nu au ajuns încă pentru cei doi pacienți din Iași suspecți de infectare cu noua tulpină Omicron, însă medicii din Iași au deja o confirmare de 99 la sută, după secvențierea făcută la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”. Amintim că primele suspiciuni de infectare cu noua tulpină, foarte contagioasă, au apărut pe data de 22 decembrie 2021. Prima suspiciune de infectare cu tulpina Omicron a fost la un pacient de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”. Este vorba despre un pacient în vârstă de 49 de ani, din județul Vaslui, care se afla în evidențele spitalului cu o afecțiune urologică.

„Confirmarea celor două cazuri suspecte de infectare cu Omicron la Iași vine din laboratorul de la Spitalul «Matei Balș», din București. Probele au fost trimise acolo, dar durează aproximativ o săptămână până când aceste rezultate vin, dar secvențierea făcută la Spitalul de Boli Infecțioase arată o confirmare de peste 99 la sută că este vorba despre această tulpină. La aceasta se adaugă și criteriul epidemiologic, respectiv faptul că ambele persoane vin din zona Marii Britanii. Contacții direcți ai pacienților suspecți sunt testați și carantinați la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași.

Dr. Vasile Cepoi: „Simptomul specific este durerea în gât”

Medicii ieșeni au precizat că simptomele infecției cu Omicron sunt asemănătoare infecției clasice cu Covid-19 sau infecției cu tulpina Delta, dar simptomul specific noii tulpini este durerea în gât. Specialiștii recomandă prezentarea la medicul de familie a oricărei persoane care are o simptomatologie specifică infecției.

„Din cele observate până acum, simptomul dominant este faringita, durerea în gât, la care se adaugă febră și cefalee. Sunt aproximativ aceleași simptome ca la tulpina Delta, doar că simptomul dominant este durerea în gât. Din păcate, nu avem foarte multe detalii despre cei nevaccinați, dar cei vaccinați au o evoluție foarte bună în cazul infecției, chiar și cei suspecți de Omicron. Recomandăm în continuare vaccinarea, pentru că, odată cu imunizarea, crește protecția împotriva infecției”, a încheiat directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`