@ Centrul de Excelenta Bucium este singurul centru care ofera posibilitatea copiilor supradotati, dar cu situatii materiale precare, de a avea un viitor mai bun @ Acestia ajung in acest loc dupa ce dau si un test de inteligenta
In Iasi functioneaza singurul centru de excelenta organizat la nivel judetean de catre Protectia Copilului pentru copii supradotati, care nu au insa posibilitati materiale. Centrul de Excelenta Bucium din subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi a luat fiinta în anul 2005. Ideea Centrului a aparut la propunerea actualului director al DGASPC Iasi, Florin Ion, impreuna cu reprezentantii Consiliului Judetean Iasi de la acea vreme, care s-au gandit ca si copiii din mediul rural, care au o situatie materiala precara, au dreptul la o educatie de excelenta.
"Am observat ca exista multi copii care au capacitati intelectuale peste medie, dar fara posibilitati, si ne-am zis ca, supravegheati si bine îndrumati, pot reusi în viata prin învatatura", a declarat Florin Ion, directorul DGASPC Iasi.
Centrul de Excelenta Bucium gazduieste in momentul de fata 21 de copii, dintre care 10 fete si 11 baieti, cel mai mic copil este in clasa a III-a, iar cel mai mare in clasa a XII-a.
In colaborare cu Palatul Copiilor din Iasi copii participa la diverse cercuri, in functie de talentul fiecaruia in parte, cum ar fi cursuri de pictura, calculatoare, muzica, teatru. Institutia functioneaza cu fonduri de la Consiliul Judetean Iasi. Anual, pentru fiecare elev se aloca 20.000 de lei, bani care acopera cazarea, masa, echipamentele necesare, rechizitele, medicatia, inclusiv transportul.
Copii ajung in centru dupa ce trec testul de inteligenta
Crescuti adesea în familii cu probleme, fie ele financiare, familii monoparentale sau în familii cu parinti iresponsabili, care nu lucreaza si nu au nici ce sa le dea de mâncare copiilor, acestia sunt selectati de catre Centrul de Excelenta, evident, pe anumite criterii si in baza recomandarilor profesorilor si autoritatilor locale.
În primul rând, acestia trebuie sa aiba rezultate foarte bune la scoala, apoi situatia financiara sa nu le permita o educatie pe masura inteligentei lor, iar mai apoi li se face testul de inteligenta, prin care sa arata capacitatile intelectuale ale copilului.
"La admiterea in acest centru se da un test de inteligenta, fiind alesi copii cu IQ mai mare de 110. Cei 21 de copii, multi dintre ei adolescenti, învata la scoli de elita din Iasi, sunt olimpici si au numeroase medalii obtinute la concursuri nationale. La acest moment avem si 25 de studenti si masteranzi care sunt sustinuti de centru pana la implinirea varstei de 26 de ani, cand vor termina studiile. Noi îi consideram ca un model de buna practica, ne mândrim cu ei, avem rezultate pe masura. Avem studenti inscrisi la Facultatea de Medicina, FEEA, Informatica, Limbi Straine Aplicate, Teatru din Iasi, dar si la facultati din alte orase, cum este cazul unui tinere care, in prezent, este studenta la Cluj, la Facultatea de Litere, sectia Romana-Norvegiana", a precizat Andreea Corodescu, coordonatorul centrului.
Programul care ii include pe acesti copii supradotati a inceput la Iasi in urma cu aproape 12 ani si toti au ajuns sa ii faca mandri atat pe parintii lor, cat si pe cei care i-au ajutat sa vina in Iasi si i-au indrumat.