Tulburările ciclului menstrual sunt primele semne ale apropierii menopauzei. Sângerările slabe la menopauză ridică semne de întrebare pentru multe femei care se confruntă cu această situație.
Menopauza este perioada de dispariție a funcției ovariene, a potențialului reproductiv. Unul dintre cele mai grave simptome este sângerarea menopauzei, ale cărei cauze sunt variate. În alte situații, poate fi rezultatul unei schimbări a echilibrului hormonal caracteristic acestei perioade a vieții unei femei, iar în altele este o consecință a patologiei organice.
Apropierea menopauzei face ca sângerarea să dureze mai multe zile, în unele cazuri să fie mai puternică decât în mod normal sau să vină neregulat.
În cazul femeilor cărora mentruația nu le-a mai venit timp de 12 luni, ultima sângerare a fost cel mai probabil așa-numita menopauză.
Sângerări slabe la menopauză: Care sunt cauzele
La majoritatea femeilor menstruația încetează în jurul vârstei de 45-50 de ani. Totuși, acestea nu se aștepată la scurgeri vaginale în postmenopauză, multe considerând că le-a revenit menstruația.
Trebuie ținut cont de faptul că menstruația nu se oprește într-un singur ciclu, aceasta fiind de obicei un proces lung, care durează câțiva ani.
În prima lună, sângerarea este maroniu-roșcată pe parcursul a două zile. În luna a doua, sângerările pot fi abundente, însoțite de durere și caracterizate printr-o durată mai mare. În a treia lună, deja încep să dispară zilele critice, cu sângerări abundente.
Odată cu trecerea timpului, intensitatea menstruației scade, iar durata și regularitatea se răresc. După 2-3 ani de la apariția menopauzei, sângerările sunt din ce în ce mai mici.
Apopierea menopauzei poate duce la o schimbare a ciclului, menstruația putându-se opri timp de șase luni sau, dimpotrivă, poate veni la fiecare două săptămâni. Nu toate schimbările în sângerarea menopauzei sunt naturale, iar multe se pot datora modificărilor hormonale.
Motive suplimentare pentru sângerările în timpul premenopauzei pot fi administrarea de medicamente hormonale, alimentație deficitară și lipsă de vitamine și boli endocrine.
Ce probleme de sănătate pot indica scurgerile la menopauză
În postmenopauză, anumite scurgeri pot fi considerate afecțiuni patologice și pot indica prezența unor boli ale organelor genitale, procese inflamatorii ale membranei mucoase sau întregul sistem reproductiv.
Astfel, anumite fluide vaginale pot fi considerate anormale. Un lichid lipicios, alb, roșu sau transparent poate indica o activitate patologică a glandelor.
În cazul în care lichidul este galben pal spre verde maroniu, iar scurgerile sunt însoțite de un miros foarte neplăcut atunci trebuie să iei în calcul o inflamare ale organelor genitale interne.
Dacă lichidul este alb și este însoțit de mâncărime, poate fivorba despre afte vaginale sau de alte boli cauzate de infecții bacteriene.
Dacă scurgerea este stacojie, de culoare roșu închis sau maro, ar putea fi vorba despre o tumoare.
Astfel, femeile cu vârsta de peste 50 de ani, care sunt la postmenopauză, dacă au în continuare sângerări, iar acestea sunt însoțite de un miros neplăcut, ar trebui să meargă la un medic ginecolog pentru o examinare.
Oricum, un examen ginecologic trebuie efectuat cel puțin o dată la șase luni ca măsură preventivă. Acesta poate fi făcut mai des dacă apar semen că ar putea exista anumite problem medicale.