Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Sânge în urină: când trebuie să vă faceți griji?
Sânge în urină: când trebuie să vă faceți griji?

Sânge în urină: când trebuie să vă faceți griji?

24 oct. 2020, 20:51,
în Sanatate

De cele mai multe ori, prezența sângelui în urină este un semn al unei infecții sau al unei pietre urinare. Dar, la vârstnici și fumători, sunt necesare teste suplimentare.

Identificarea sângelui în urină nu este niciodată liniștitoare. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, fenomenul nu este grav.

Ce examene se efectuează?

Prezența sângelui în urină (hematurie) este considerată anormală doar la peste 10.000 de globule roșii pe mililitri de sânge. Acest lucru se determină prin scufundarea unei benzi test într-un flacon cu urină. Acest test este deosebit de important, deoarece prezența sângelui nu este întotdeauna vizibilă cu ochiul liber. Un rezultat pozitiv poate indica un diagnostic de diabet sau insuficiență renală.

Dacă urmele de sânge sunt vizibile, nu este necesar să intrați în panică. De cele mai multe ori, acesta este un semn al unei infecții a rinichilor (pielonefrita), a prostatei sau a tractului urinar (cistita). Pentru a verifica acest lucru, este propus un examen cito-bacteriologic al urinei.

Dar prezența sângelui poate dezvălui și pietre urinare (colici renale). Pot fi invocate și alte cauze, mai rare.

Sânge în urină: când trebuie să vă faceți griji?

Hematuria este mai îngrijorătoare la vârstnici și la fumători. Poate fi într-adevăr un simptom al unei tumori la rinichi sau vezică urinară. Trebuie să știți că, la fumători, cancerul vezicii urinare este de patru ori mai frecvent decât la nefumători. Pentru a elimina orice îndoială, trebuie efectuate examinări: ultrasunete, test de sânge, cistoscopie (endoscopie a tractului urinar și a vezicii urinare).

De știut: culoarea roșie a urinei se poate datora, pur și simplu, consumului de varză roșie, sfeclă sau rubarbă. Pot fi implicate și anumite medicamente: rovamicină sau eritromicină (antibiotice), ibuprofen (antiinflamator), laxative sau vitamina B12.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024