Sângele din nas de la cancer poate apărea când pacientul este tratat pentru patologii aparent benigne, boli inflamatorii, precum rinosinuzită, fiind vorba de cancer al foselor nazale și al sinusurilor paranazale.
Sânge din nas de la cancer
În cazul cancerului foselor nazale și al sinusurilor paranazale, pe lângă sângerările nazale, apar și simptome precum: obstrucţie nazală sau congestie nazală persistentă și senzaţie de blocaj, infecţie cronică a sinusurilor non-responsivă la tratamentul antibiotic, episoade frecvente de cefalee sau durere în zona sinusurilor, durere sau umflatură la nivelul feţei, ochilor sau urechilor, lăcrimare excesivă, protruzia unui glob ocular sau afectarea vederii, scăderea mirosului, durere sau amorţeală la nivelul dinţilor, pierderea dinţilor, apariţia unei protuberanţe (nodul, excrescenţă) pe faţă, nas sau în interiorul cavităţii bucale, rinoree frecventă (nas care curge), epistaxisuri (sângerări nazale) frecvente, dificultăţi în a deschide gura, o excrescenţă sau rană în interiorul nasului care nu se vindecă, oboseală, pierderea inexplicabilă a greutăţii, umflătură la nivelul gâtului.
Simptomele prezente în astfel de cazuri pot și declanșate și de o patologie noncancerioasă. Persoanele vizate sunt consumatorii de alcool sau tutun. Chiar în lipsa simptomelor, aceste persoane ar trebui să efectueze constant controale medicale.
Rata de succes în tratarea neoplaziilor rinosinusale este mult mai mare dacă acestea sunt descoperite devreme. De asta e bine, dacă vă confruntați cu simptomele amintite, să vizitați medicul. Unele persoane care se confruntă cu cancerul foselor nazale nu prezintă niciun simptom, acesta fiind descoperit târziu.
Sângerări nazale minore
De cele mai multe ori, sângerările nazale sunt un fenomen normal prin care trec mulți oameni și nu prezintă un motiv de îngrijorare. Apare atunci când țesutul din interiorul nasului suferă o mică leziune. Această leziune ușoară duce la apariția hemoragiei deoarece mucoasa nazală are multe vase de sânge.
Posibilele cauze ale sângerărilor nazale sunt: factori de mediu, precum un aer foarte uscat ce provoacă automat și uscarea țesutului din interiorul nasului, afecțiunile nazale – rinitele (inflamarea mucoasei) și răcelile (sângerarea poate apărea în urma strănutului sau a suflării nasului), leziuni și traumatisme suferite la nivelul nasului, provocate de pătrunderea unui corp străin în interior, accidentari sau scobirea puternică a mucoasei nazale, deviația de sept sau alte anomalii ale formei nasului, contactul cu diverse substanțe ce pot provoca iritații (de exemplu produse chimice).
Sângerările pot fi stârnite și de alte afecțiuni sau factori, precum: hipertensiunea arterială, afecțiunile care afectează coagularea sângelui sau alte probleme cardiovasculare, administrarea de anticoagulante, insuficiența renală, schimbările hormonale, ca de exemplu cele suferite în timpul sarcinii, expunerea la temperaturi foarte ridicate sau activitatea fizică foarte intensă.
Pentru a opri sângele din naz, trebuie să fii relaxat, să respiri pe gură și să apeși pe nară. Trebuie să stai în poziție verticală și aplecat puțin în față pentru a reduce presiunea sanguină. Dacă te apleci în față, eviți să înghiți sângele. Ține apăsat pe nară timp de 5-10 minute, înainte de a verifica dacă sângerarea s-a oprit.
Dacă continuă un timp îndelungat, mergi la camera de gardă. Ar putea să curgă sânge din nas de la cancer, sau ar putea fi vorba de alte afecțiuni.