Prima pagină » International » Sancţiunile impuse Rusiei nu sunt de vină pentru criza alimentară mondială, consideră SUA

Sancţiunile impuse Rusiei nu sunt de vină pentru criza alimentară mondială, consideră SUA

19 mai 2022, 11:26,
BZI.ro, în International

SUA consideră că sancţiunile impuse Rusiei nu sunt de vină pentru criza alimentară mondială. Într-o comunicare oficială, administrația Biden a menţionat că informațiile sunt false.

Asta în contextul în care Rusia a interzis exportul de cereale din cauza sancţiunilor şi în încercarea evitării unei crize alimentare interne. Federația Rusă este unul dintre cei mai importanţi exportatori de cereale din lume.

Sancţiunile impuse Rusiei nu au condus la o criză alimentară mondială

Administraţia Biden din SUA a declarat faptul că sancţiunile impuse Rusiei nu au condus la o criză alimentară mondială. Într-o declaraţie oficială, Antony Blinken, secretarul de stat american susţine că este o temă falsă și că sancţiunile au fost impuse cu scopul de a opri războiul din Ucraina:

„Unii au încercat să afirme că sancţiunile impuse Federaţiei Ruse de Statele Unite şi de multe alte ţări au agravat criza. Este fals. Atunci când am impus sancţiunile împotriva Rusiei cu scopul de a opri războiul cât mai rapid, am creat deliberat şi atent excepţii pentru produsele agricole şi fertilizatori”, a declarat miercuri seară Antony Blinken, secretarul de Stat american, citat de CNN, informează Mediafax.

Acesta a dat vina pe administrația condusă de Vladimir Putin petru criza alimentară internațională. Asta în contextul în care prețurile produselor agricole au cresut proporțional cu sancţiunile aplicate Rusiei.

În continuarea declarațiilor, secretarul american a menţionat faptul că SUA vor acorda sute de milioane de dolari ajutor umanitar către Ucraina:

Ţinând cont de urgenţa crizei, anunţăm încă 215 milioane de dolari pentru asistenţă alimentară şi vom face mai mult. Ne aşteptăm ca în curând Congresul SUA să aprobe încă aproximativ 5,5 miliarde de dolari pentru asistenţă umanitară şi securitate alimentară”, a subliniat Antony Blinken.

Asta în condiţiile în care un senator republican a blocat ajutorul de câteva zeci de miliarde de dolari pe care SUA dorea să îl trimită în Ucraină sub formă umanitară și militară.

ONU susţine că sancţiunile împotriva Rusiei au condus la o criză alimentară mondială

Declarațiile făcute de SUA vin în contextul în care un raport ONU arăta faptul că în Ucraina sunt zeci de milioane de tone de cereale blocate. Oficialii au menţionat faptul că sancţiunile împotriva Rusiei au adâncit criza alimentară mondială care s-ar putea întinde pe mai mulţi ani:

„Implicațiile complexe de securitate, economice și financiare necesită bunăvoință din toate părțile”, a spus el.

Criza alimentară mondială va afecta în special țările sărace care nici în condițiile normale nu au resurse financiare pentru a face față consumului intern

Vă mai aducem aminte faptul că ministrul Agriculturii din Ucraina a sistat exporturile spre România pentru că exista o problemă în infrastructură. Ba mai mult, Ucraina are toate porturile de la Marea Neagră blocate, iar acest lucru duce automat la o criză de transport. La porturile de la Dunăre, cantitatea de export este mai mică dar și costurile sunt mai ridicate, ministrul Agriculturii acuzând un șantaj al comercianţilor care au dublat prețurile taxelor de export.

Așadar, cu sancțiunile impuse Rusiei care nu mai exportă cereale, cu Ucraina care nu mai poate livra cantitățile normale de cereale, lumea o să se confrunte cu criză alimentară gravă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *