Prima pagină » Razboi în Ucraina » Sancțiuni, sau nu prea! Rusia continuă să livreze uraniu în Europa

Sancțiuni, sau nu prea! Rusia continuă să livreze uraniu în Europa

24 mai 2022, 11:57, 2 ,
în Razboi în Ucraina

În timp ce UE se destramă din cauza unui posibil embargo asupra gazului și petrolului rusești, Republica Cehă și Slovacia continuă să obțină aprovizionare cu combustibil nuclear de la Rusia. Problema este una spinoasă mai ales pentru Marea Britanie care este dependentă de importul de uraniu.

Vă aducem aminte faptul că Rusia a sistat livrarea de gaze naturale către Polonia și Bulgaria. Totuşi, oficialii de la Moscova nu au spus nimic despre sistarea livrării de uraniu către mai multe țări din Europa.

Rusia continuă să livreze uraniu în Europa

Cu toate că există mai multe sancțiuni împotriva Moscovei, Rusia continuă să livreze uraniu în Europa. EDF caută alternative la uraniul rusesc folosit la una dintre cele mai mari centrale electrice din Marea Britanie, pe fondul consecințelor tot mai mari ale războiului din Ucraina. Stația sa, Sizewell B, de pe coasta Suffolk folosește uraniu din Rusia cumpărat înainte de război.

Compania de stat franceză are aproximativ doi ani de aprovizionare cu uraniu în stoc pentru stație și a spus că „a luat în considerare opțiuni alternative pentru realimentarea viitoare”.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a trimis unde de șoc pe piețele globale de energie, în timp ce țările încearcă să întrerupă Moscova sau să înlocuiască livrările pe fondul temerilor de întrerupere.

Sâmbătă, Moscova a întrerupt livrările de gaz către Finlanda după ce a refuzat să plătească în ruble și a solicitat să se alăture NATO, după ce a întrerupt deja Polonia și Bulgaria. Dacă Uniunea Europeană este în prezent sfâșiată în jurul unui posibil embargo asupra gazului și petrolului rusesc, subiectul aprovizionării cu combustibil nuclear rămâne în mare parte nevăzut la Bruxelles. Abia a fost menționat într-o rezoluție a Parlamentului European prin care se cere să fie inclusă în sancțiuni. Această idee este cu siguranță împinsă în culise de Germania și Austria, două țări ambele foarte dependente de gazul rusesc și oponenți istorici ai energiei nucleare. Dar până acum fără impact real.

Oricum, România ar fi, și de această dată puțin afectată. Țara dispune de mine de uraniu pentru producția internă. În urmă cu aproximativ o lună s-a vorbit despre faptul că România o să aibă primul reactor modular de mici dimensiuni din Europa mică din Europa

Nu există o alternativă la importul de uraniu din Rusia

Toate cele 14 reactoare VVER-440 încă în funcțiune în UE (în Ungaria, Cehia, Slovacia și Finlanda) nu au încă nicio alternativă: Rosatom este singura companie din lume care oferă uraniu compatibil.

„Dar acestea sunt țări care contează strategic mult mai puțin decât cele care depind de gazul rusesc”, justifică Tomas Vlcek, profesor de relații internaționale specializat în energie nucleară la Universitatea Masaryk din Brno, în Republica Cehă, pentru a explica această diferență de tratament., între gaz și uraniu.

„Rosatom a încercat întotdeauna să fie independent de deciziile Kremlinului și ar fi foarte rău pentru imaginea sa de fiabilitate să folosească combustibilul ca pârghie în conflict”, crede el.

Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori de uraniu din lume, despre care se crede că are aproximativ 40% din capacitatea globală de îmbogățire a uraniului.  Aliații săi Kazahstan și Uzbekistan sunt, de asemenea, dominanţi, cele trei țări furnizând împreună aproximativ jumătate din uraniul folosit în centralele nucleare din SUA.

Minele de uraniu din Rusia extrag cantități mari de mineral

Compania de stat de uraniu Rosatom revendică 17% din piața globală a combustibilului nuclear. EDF deține întreaga flotă a Marii Britanii de opt centrale nucleare, care generează aproximativ 16% din electricitatea britanică pe parcursul anului. Totuşi, pare că Europa trebuie să recunoască faptul că nu poate funcționa optim fără Rusia. Din cauza orgoliului unor politicieni de vârf pare că Uniunea Europeană intră în cea mai neagră perioadă din istorie. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski se dovedește a fi doar un actor neștiind să pună viața ucrainienilor pe primul rând. Negocierile pentru pace au intrat, din această perspectivă în impas, iar pe zi ce trece Ucraina se ”scufundă tot mai mult”.

Oricum, Ucraina este înzestrată în mod constant cu armament din SUA, armament care nu este gratuit. Vom vedea de unde va face rost de bani Ucraina pentru plata acestuia și ce se va întâmpla cu economia mondială când războiul se va opri. Așadar, faptul că Rusia importă uraniu într-o Europă care este în plin colaps poate să declanșeze un declick care să ducă la negocieri pentru pace.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`