Prima pagină » International » Sancţiuni împotriva oficialilor nord-coreeni în SUA pentru că au sprijinit „dezvoltarea armelor de distrugere în masă şi a rachetelor balistice”

Sancţiuni împotriva oficialilor nord-coreeni în SUA pentru că au sprijinit „dezvoltarea armelor de distrugere în masă şi a rachetelor balistice”

02 dec. 2022, 09:20,
în International

Joi, 1 decembrie 2022, Departamentul american al Trezoreriei a anunţat că va aplică sancţiuni de ordin economic împotriva a trei oficiali nord-coreeni pentru că au sprijinit „dezvoltarea armelor de distrugere în masă şi a rachetelor balistice”. Anul acesta este unul record pentru Coreea de Nord în ceea ce privește testele cu rachete balistice.

Aceste sancţiuni vizează mai exact trei lideri ai Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, Jon ÎI Ho, Yu Jin şi Kim Şu Gil, care stau deja sub santiunile europene. Potrivit subsecretarului pentru terorism şi informaţii financiare, Brian Nelson, aceştia „au jucat un rol proeminent în programele ilegale de arme de distrugere în masă şi rachete balistice ale Coreei de Nord”.

Sancţiuni împotriva oficialilor nord-coreeni în SUA pentru că au sprijinit „dezvoltarea armelor de distrugere în masă şi a rachetelor balistice”

Totodată, subsecretarul pentru terorism şi informaţii financiare, Brian Nelson, a subliniat că sancţiunile au fost luate „în strânsă coordonare trilaterală cu Coreea de Sud şi Japonia”.

Sâmbăta, 26 noiembrie 2022, preşedintele nord-coreean Kim Jong Un a anunţat că ţara să urmăreşte să aibă „cea mai puternică forţă strategica din lume”. În septembrie, Coreea de Nord a subliniat că statutul de putere nucleară este ireversibil. Astfel, a închis orice negociere în ceea ce priveşte dezarmarea.

Regimul de la Phenian a efectuat o serie de lansări de rachete anul acesta, inclusiv a celei mai avansate rachete balistice intercontinentale.

„Lansările recente demonstrează necesitatea ca toate ţările să pună în aplicare pe deplin rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU care urmăresc să împiedice Coreea de Nord să se doteze cu tehnologiile, materialele şi veniturile de care Phenianul are nevoie pentru a dezvolta aceste programe”, a subliniat Brian Nelson.

Acest partid a căzut sub sancţiunile americane încă din 2016. Kim Jong Un a convocat o întâlnire a Partidului Muncitorilor în luna decembrie a acestui an pentru a lua decizii cu privire la direcţia politicilor ţării în 2023.

An record de teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice în doar o singură lună.Mai mult, săptămâna trecută a fost lansată şi o rachetă balistică intercontinentală, în contextul în care exista temeri că Phenianul ar putea pregăti primul test al unui dispozitiv nuclear din 2017. De-a lungul anului, Coreea de Nord a lansat mai mult de 20 de arme.

Vă aducem aminte că la începutul lunii octombrie 2022, a fost panică în Japonia din cauza faptului că Coreea de Nord a tras o rachetă suspectată a fi balistică deasupra țării. Autoritățile comuniste ar fi vrut în acest fel să atragă atenția SUA. Rachetă balistică care a declanșat panică în Japonia a fost trasă de Coreea de Nord și a călătorit aproximativ 4.500 km (2.800 mile) înainte de a cădea în Oceanul Pacific – suficient de departe pentru a lovi insula americană Guam dacă ar urma o altă traiectorie. Este prima lansare de rachetă nord-coreeană asupra Japoniei din 2017. În acest sens, mai multe state au îndemnat Coreea de Nord să se abţină de la provocări.

Dacă Coreea de Nord va mai efectuă încă un test nuclear, statele vor veni cu un răspuns, întrucât ONU interzice testarea de arme balistice și nucleare. Zburarea rachetelor către sau deasupra altor țări fără nicio avertizare sau consultare prealabilă contravine, de asemenea, normelor internaționale. În acest sens, SUA a impus sancţiuni împotriva oficialilor nord-coreeni pentru că au sprijinit „dezvoltarea armelor de distrugere în masă şi a rachetelor balistice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *